MENU

Voorbereiden op een fotoshoot – mijn 6 tips

Regelmatig krijg ik van klanten de vraag wat ze nou toch moeten aantrekken voor een fotoshoot. Of er iets is waar ze rekening mee moeten houden. Nou ben ik persoonlijk een vrij intuïtieve fotograaf en ga ik graag mee ‘in the flow’, maar er zijn natuurlijk altijd een paar dingen die de geportretteerde kan doen om het beste uit de shoot te halen. Bij deze dus een blog met mijn tips hoe je je het beste kunt voorbereiden op een fotoshoot.

Nieuwsgierig naar mijn portfolio en tarieven? Die vind je op deze pagina.

1. Geen stress!

Dit klinkt natuurlijk logisch, maar laten we eerlijk zijn – het blijft altijd spannend om op de foto te moeten. Waarschijnlijk heb je dat nog nooit gedaan en kan het nogal kwetsbaar voelen. Maar hoe meer ontspannen je bent, des te beter de foto’s ook worden. Als je een beetje zoals ik bent, kan juist dit gegeven stress veroorzaken. Kun je gestresst raken omdat je weet dat je niet moet stressen. We’ve all been there!

Maar heb vertrouwen in de fotograaf. Het is aan mij de taak om jou op je gemak te stellen, je vertrouwen te geven en je aanwijzingen te geven zodat jij op je best op de foto staat.

Je bent goed genoeg. Er is er maar één zoals jij. Dat authentieke is juist wat ik graag vastleg, hoeveel tijd het ook kost. We gaan op het gemak een stukje wandelen of doen misschien eerst een bakje koffie. We maken rustig kennis en gaan voorzichtig aftasten hoe we het beste tot een mooie foto komen. Een fotoshoot kan gemiddeld 1 tot 2 uur duren.

Het komt goed!

2. Kledingtips – kleuren

De meeste vragen krijg ik toch wel over de kledingkeuzes. “Wat moet ik aan?”. Vaak adviseer ik om gewoon iets aan te trekken wat jij zelf het mooiste vind. Als jij iets draagt wat je mooi vind, dan voel je je daar ook zelfverzekerd in en dat ga je terugzien op de foto. Blijf bij jezelf, dan kan het eigenlijk ook niet misgaan.

Dat gezegd hebbende zijn er natuurlijk wel een aantal tips te geven. Als eerste zou ik je willen vragen om te kijken welke kleuren je mooi vind in foto’s. In mijn werk komt bijvoorbeeld veel groen en oranje in terug. Felle, primaire kleuren hebben weer een heel ander effect en kunnen wat schreeuwerig overkomen. Of juist enthousiast en vrolijk! Het is maar net wat jou aanspreekt, wat jij ook graag draagt in het dagelijkse leven. Ben je iemand die veel kleur en prints draagt? Dan zou ik dit gewoon aantrekken naar de shoot. Voor mij is het belangrijk dat ik iemand vastleg zoals diegene is, dat ik kan laten zien hoe en wie je bent.

Wel is kleding belangrijk voor de sfeer van de foto, dat wil ik nog wel benadrukken. Echter wil ik de keuze daarvoor bij jou laten.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar aardse tinten en groen, weinig prints en veel textuur. Zo kan spijkerstof, fluweel, rib of wol een extra laag geven aan de foto’s.

No go’s:

De enige absolute no go’s die ik kan bedenken zijn kledingstukken met hele dunne streepjes, glanzende stoffen of een heel fijn patroon. Deze kunnen zorgen voor ‘moiré’, wat zorgt voor rare strepen in de foto. Dit is dus uit praktische redenen.

Zorg er ook voor dat je kleding glad en eventueel gestreken is. Een shirt vol kreukels oogt erg rommelig.

Verder is er geen goed of fout. Een net pak of een bij elkaar geraapte outfit van de kringloop – als het bij jou past, is het goed.

3. Moodboard

Mocht je nog niet zeker zijn van je kledingkeuze, dan heb ik speciaal voor jou een moodboard aangemaakt. Hier zie je verschillende soorten foto’s, van mij en van andere fotografen, die laten zien wat kleur en kleding doet met een foto.

Zelf werk ik graag met contrasten of juist natuurlijke tinten, zoals het groen van bladeren. Het is aan jou wat jou het meeste aanspreekt in mijn werk. Ik ben er natuurlijk om foto’s voor jou te maken, niet voor mijn portfolio. Het kan echter zijn dat je je aangetrokken voelt tot een bepaald kleurenschema in mijn foto’s, dan kan het handig zijn om daar rekening mee te houden. Maar niets moet!

Je vind mijn moodboard hier.

3. Leg meerdere outfits klaar

Vaak fotografeer ik buiten en dan is het handig om in lagen te kleden. Hierdoor kun je al een andere look geven aan de foto door een ander vestje of trui aan te trekken. Het is sowieso een aanrader om verschillende kledingstukken klaar te hebben liggen. Je wil natuurlijk niet jarenlang foto’s gebruiken waar je datzelfde roze shirt aan hebt. Op deze manier kun je ook spelen met een neutrale outfit en ééntje die wat meer knalt.

5. Ideeën zijn altijd welkom

Naast de bovengenoemde tips hoef je eigenlijk helemaal niks voor te bereiden voor de shoot. Ja, een goed humeur meenemen, zoals altijd zo lollig op de uitnodiging stond voor je kinderfeestje.

Laat het maken van de beelden maar aan mij over, dat komt helemaal goed. Dat gezegd hebbende mag je natuurlijk altijd ideeën inbrengen. Misschien heb je zelf wel een moodboard gemaakt, heb je iets moois gezien wat je inspirerend vond of heb je een specifiek idee in je hoofd: ik hoor het graag!

Wees niet bang dat ik me beledigd ga voelen. Ik ben hier maar voor één ding en dat is jou een fotoshoot geven die jij te gek vind. Ik zie het ook als een samenwerking, dus het is alleen maar leuk om hier samen over na te denken.

6. Locatie

Over de locatie sparren we via de mail. Ik werk voornamelijk op locatie of buiten en heb geen studio. Het liefste werk ik met natuurlijk licht, daar komt werk het beste tot zijn recht. Ik ben bereid te reizen, maar ken ook verschillende mooie plekjes in bijvoorbeeld Noord-Brabant (omgeving Den Bosch) of Utrecht. Voor buiten is de beste tijd om te fotograferen in de periode van April t/m Oktober.

Ook fotograferen bij jouw thuis, jouw werkplek of de binnenstad met een charmant koffietentje is mogelijk!

Conclusie

Uiteindelijk is het heel simpel, zorg er voor dat je wat leuke kleren aan hebt, haal misschien eens een borstel door je haar, doe niet meer make-up dan anders en zorg er vooral voor dat je je er zin in hebt. De rest komt vanzelf, ook jij kan mooi op de foto staan! Het klinkt als het allergrootste cliché op aarde maar ik ga het toch weer zeggen: blijf jezelf. Dan kan het resultaat alleen maar mooi worden.

Heb je toch nog vragen of twijfels? Je kunt me natuurlijk altijd mailen, al is het maar een foto van de outfit die je in gedachten hebt. Kom maar door!

Comments
Add Your Comment

CLOSE