MENU

Oude passies herontdekken

Terwijl ik mijn website eens op de schop aan het nemen was ging ik ook aan de slag met een nieuwe ‘about me’ pagina. Elke website heeft er één, je kent het wel. Een collega vertelde me dat ik ook iets meer moest vertellen over mijn illustratiekant, want dat was eigenlijk wel heel kenmerkend voor mij als persoon.

Dat vond ik wel een mooie en zo geschiedde! Het leek me ook wel eens leuk om er een blog over te schrijven.

Hoe het allemaal begon

Laat ik je eerst even meenemen in een stukje geschiedenis van mijn creatieve carrière. Het begon allemaal in 2006 toen ik verhuisde naar Den Bosch om daar aan de kunstacademie te studeren. Ik had een paar toelatingen gedaan maar Den Bosch, daar had ik wel een goed geval bij. Het hielp ook dat hier het eerste jaar een breed jaar was zonder toegepaste stroming. Ik wilde namelijk graag grafisch ontwerp gaan studeren, maar werd al bij sommige toelatingen verteld dat illustratie beter bij me zou passen. Of beeldende kunst, maar grafisch? Nee.

Nou daar hadden ze helemaal gelijk in! Illustratie was de richting die het voor mij werd, al heb ik ook een weekje fotografie geprobeerd. Ironisch genoeg mocht ik dat niet gaan doen omdat ik niet goed genoeg was. Om vervolgens dus na het afstuderen nooit meer te illustreren en professioneel fotograaf te worden. Grappig hoe het leven loopt dan he?

Linosnedes en etsen

Waarom ik uiteindelijk niks meer met illustratie deed is een heel lang verhaal waarover ik niet al teveel ga uitweiden. Ik vond mijzelf absoluut niet goed genoeg en doordat het een ‘moetje’ werd door school en opdrachten ging voor mij alle lol er vanaf. En de passie dus verloren. Ik stortte me volledig op de fotografie, iets wat me makkelijker leek af te gaan.
Wel ontdekte ik op de kunstacademie mijn liefde voor grafiek. Onder grafiek wordt verstaan: dingen afdrukken. Denk aan stempels, linosnedes, zeefdrukken, etsen, ga zo maar door.

Dit heb ik de afgelopen jaren steeds meer gedaan, met name door de heerlijke Druksavond bij het Grafisch Atelier hier in de stad. Ik besloot het mijzelf niet te moeilijk te maken en ging elke maand een afdruk maken van één van mijn planten. Het hoefde niet creatief, gewoon weer lol krijgen in het maken. Waar ik ook nog mee bezig ging is een combinatie van mijn twee passies: fotografie en grafiek. Deze techniek heet Toyobo, hiermee maak je van een foto een etsplaat. Best of both worlds!

Het afgelopen jaar heb ik zelfs weer het plezier teruggevonden in het tekenen maar dan ook vooral de grafiek. Ik heb zelfs afdrukken verkocht, iets wat altijd een hele hoge drempel was.

En nu deel ik het zowaar hier, op mijn professionele site! Hoe is het mogelijk?

Vorig jaar trok ik de stoute schoenen aan besloot ik mijn werk wat meer te laten zien. Ik maakte een nieuw Instagramaccount aan waar ik andere content maak dan ik doe voor mijn fotografiewerk. Maar eigenlijk is dit ook meteen een combinatie van werk en hobby. Ik fotografeer ook heel graag creatieve ondernemers en zo voelde het alsof ik mijn eigen brandingshoots aan het doen was. Leuk én leerzaam! Wat wil je laten zien in je werk, waar komen mensen op af?

Leerzaam dus, maar vooral ook heel leuk. Wat ik zelf zie en ook veel hoor is dat mijn foto’s ook kleurrijk en illustratief zijn. Het leek me dan ook goed om te laten zien waar dat vandaan komt. Ik zou mijzelf ook niet willen omschrijven als fotograaf, maar heel cliché als beeldmaker of verhalenverteller.

Toyobo

Als laatste nog even de nieuwste techniek voor mij – Toyobo. Daar waar fotografie en grafiek samenkomen. Je maakt als het ware een ets van een foto door middel van belichting. Daarna sla je het af en druk je het af als een ets. Het komt heel nauw en is heel bewerkelijk, dus iets waar ik in de toekomst nog zeker meer mee wil experimenteren.

Je vind mijn illustraties hier

Mocht je dit nou leuk vinden om te zien dan kun je ook volgen op mijn illustratie Instagram. Of wellicht ben je zelf wel illustrator en wil je nu ook graag mooie foto’s van jou en jouw werk. Stuur me dan alsjeblieft een mail want dat ligt helemaal in mijn straatje! Mijn werk verkoop ik ook regelmatig op mijn webshop, waaronder ook ansichtkaarten van mijn foto’s. (De webshop is wat langzaam, maar hij werkt!)

Ook maakte ik laatst nog een video over hoe ik thuis mijn lino’s afdruk. Het is niet perfect maar dat is dan ook de hele insteek van deze post: niks hoeft perfect. Perfectie legt lam. Natuurlijk wil ik op jullie bruiloft alles perfect vastleggen, maar soms heeft die onscherpe foto veel meer emotionele waarde dan het perfecte plaatje. Als je altijd streeft naar perfectie dan maakt dat erg ongelukkig kan ik je vertellen. Dus: deel wat je doet, laat het zien, al is het niet perfect. Niks en niemand is perfect.

CLOSE