MENU

Terugblikken op 2020

Gelukkig hebben we de foto’s nog.

Toch? Het is onderhand een traditie geworden om aan het einde van het jaar terug te blikken op mijn favoriete foto’s. Het is altijd een dubbel gevoel – ik wil niemand beledigen door hun fotoshoot buiten te sluiten, de keuze is ook altijd heel moeilijk om te maken. Maar tegelijkertijd vind ik het fijn om te zien waar ik het meest blij van word. Dan weet ik dat ik volgend jaar in diezelfde richting door moet pakken.

Wat ik ook altijd mooi vind om te zien is dat mijn stijl met de jaren toch een beetje veranderd is. Dat zie ik als een goed teken – naar mijn mening ben ik behoorlijk gegroeid. Maar wellicht zit het ook gewoon in het aard van het beestje. Ik ben immers gek op lijstjes maken, doelen stellen, reflecteren en schrijf dan ook dagelijks in mijn bullet journal.

Over 2020

Tjah, het is nogal een cliché, maar 2020 was natuurlijk een jaar zoals geen ander. Met meerdere lockdowns en uitgestelde bruiloften kan ik je wel vertellen dat deze lijst er anders uit gaan zien dan die van voorgaande jaren. Zo was er veel vrije tijd in de lockdowns en dat resulteerde in Facetime-shoots en veel, heel veel zelfportretten. Daarom dit keer niet mijn meest favoriete foto’s van het afgelopen jaar, maar de meest bijzondere.

Grote stappen nemen

Niet alleen vanwege de pandemie zal 2020 voor mij een memorabel jaar zijn. Het was namelijk ook het jaar dat ik besloot fulltime voor de fotografie te gaan. Ik zegde mijn baan in de horeca op en stortte me nog even in een kort maar krachtig bruiloftseizoen. Het gaf me een blik van hoe het leven van een fulltime fotograaf zou kunnen zijn en dat was fantastisch. Door de omstandigheden waren er dit jaar minder bruiloften, maar er waren wel meer fotoshoots. Het stemt me positief voor 2021!

Tjah, ik kan wel leuk vertellen over groeien en het ontwikkelen van een eigen stijl, maar één ding zal waarschijnlijk nooit veranderen: mijn liefde voor planten. Bij deze shoots maakte ik daar daarom ook weer gretig gebruik van.

De eerste shoot is van Jeanine, tijdens een vrij werk sessie in Februari. De tweede is een befaamde Facetimefotoshoot met Kelly! Dit was in het begin van de lockdown een fenomeen en vond ik ontzettend leuk om eens gedaan te hebben.

Voor opruimcoach Merel had ik weer een fotoshoot voor haar social media kanalen. Het is altijd een feestje om Merel in haar fotogenieke huis vast te mogen leggen. Lifestylefotografie is toch wel één van mijn favorieten.

In Februari fotografeerde ik Lisa, omdat ik wat vrij werk wilde maken. In het begin van het jaar neem ik doorgaans wat tijd om kennissen te fotograferen, om zo weer een beetje op te warmen voor het seizoen en wat inspiratie op te doen. De kleuren vind ik echt geweldig op deze foto!

De selfie

Al eerder zei ik het – dit jaar maakte ik door omstandigheden heel veel selfies. Met al die mooie bloesems, klaprozen en heide voelde ik enorm de drang om deze vast te moeten leggen. Op een gegeven moment werd het zelfs een soort ‘sport’ – ik wilde zoveel mogelijk verschillende kleuren in de natuur op de foto hebben.

Witte krentenboompjes in de lente, de roze kersenbloesem, de rode klaprozen van de zomer en de paarse heide, tot de oranje varens in de herfst. Het enige wat hetzelfde was, was mijn rode haar en mijn toch wel een heel typische selfieblik. Ik vraag aan klanten ook altijd of ze een goede kant hebben. Herken je dat? Bijna iedereen heeft wel een kant die het beste fotografeert, toch? Mijne zie je hierboven 😉

Krijg je spontaan zin om een zelfportret te maken nu? Dan heb ik speciaal voor jou een uitgebreide blog geschreven met de beste tips.

Wat kan ik zeggen, ik ben fan van alle tinten koper.

Als ik dit zo zie heb ik dit jaar heel veel ondernemende dames vast mogen leggen, ontzettend leuk! De bruiloften werden massaal afgezegd, maar de aanvragen voor de branding shoots bleven maar binnen stromen. Mocht je ook interesse hebben, mijn portfolio vind je hier.

De bruiloften

Vorig jaar belandde er een soortgelijke foto in mijn overzicht van favorieten. Alhoewel mijn voorkeur nog altijd uit gaat naar kleur (en wat ik ook één van mijn sterkste kanten vind), begin ik monochroom steeds meer te waarderen. Tijdens dit shot was het aan het regenen, waardoor de ondergrond een beetje reflecteert. Het gaf het precies een gaaf, dramatisch en bijna filmisch effect. Daarom is het zeker één van mijn favorieten dit jaar.

Uiteindelijk zou ik daar ook wel het liefste naar toe willen – minder geposeerd, meer het gevoel alsof je naar film stills uit een prachtige film aan het kijken bent.

Wat een pareltjes zaten er dit jaar weer tussen. Dit keer kies ik voor de mooie plaatjes, de emotionelere foto’s heb ik vaak niet online staan. Maar die zijn natuurlijk ook heel bijzonder.

En 2021?

Voor het lijstje van 2021 hoop ik vooral dat er meer bruiloften op komen te staan. En wat minder zelfportretten, daar zou ik het het liefste wat minder tijd voor willen hebben. En misschien, heel misschien… een mooie reisfoto?

Nieuwsgierig naar de posts van vorig jaar?

Comments

Wat leuk, zo’n uitgebreid jaaroverzicht! Fijn om te lezen dat je er ondanks de crisis iets goeds van hebt weten te maken. En ohhh, wat vind ik jouw foto’s toch práchtig <3. Leuke afwisseling ook tussen verschillende soorten foto's. En inderdaad, hopelijk is er in 2021 voorzichtig weer wat meer mogelijk. Zou zo fijn zijn!

Angélica

Ahh wat lief allemaal, dankjewel! 😀

Add Your Comment

CLOSE