MENU

Mijn favoriete foto’s van 2019

2018

Vorig jaar schreef ik een post over mijn 10 favoriete foto’s van 2018. Dit jaar besloot ik wat minder kieskeurig te zijn en koos ik er gewoon een paar meer, want 10 foto’s kiezen van de duizenden die ik gemaakt en geleverd heb? Onmogelijk!

Maar wees niet getreurd als jouw foto er niet bij zit – ik heb geprobeerd nog steeds heel streng te zijn. Het zijn er uiteindelijk 14 geworden. Anders kan ik natuurlijk een ellenlange post gaan schrijven en dan blijven we bezig 😉

Plantenfestijn

Het is leuk om te zien hoe mijn thema in 2019 een beetje hetzelfde bleef als in 2018 (namelijk: groen en planten). Maar ik heb wel het idee dat ik in 2019 meer mijn eigen ding vond, mijn eigen stijl, een manier van fotograferen en bewerken waar ik een stuk meer achter sta. Voor mijn gevoel ben ik dit jaar enorm gegroeid! Wat vinden jullie?

Doelen 2020

Voor in 2020 wil ik natuurlijk graag zo doorgaan. Het wordt wel weer wennen, want ik ga dit jaar beginnen met een geheel nieuw camerasysteem. Na 12 jaar trouwe Canonliefhebber stap ik nu over naar Sony. En dat is wel even wennen! Maar voor nu neem ik je nog even mee naar mijn favoriete foto’s gemaakt met mijn trouwe Canon.

Het was weer een mooi fotojaar! Trots en dankbaar ben ik voor alle leuke opdrachten die ik kreeg en het vertrouwen wat ik van jullie gekregen heb. Dank jullie wel!

Het afgelopen jaar fotografeerde ik natuurlijk weer bruiloften, dus deze zullen zeker deze lijst overheersen. De eerste foto is wat ik en bruid Janneke nu ‘de schommelsessie’ noemen. Deze heb je vast wel regelmatig voorbij zien komen op mijn Instagram. Maar het licht was gewoon perfect! Nieuwsgierig naar meer? Dat zie je hier.

Datzelfde geldt voor foto twee trouwens, perfect licht, mooie groene kleuren (Bart zijn pak was echt perfectie!), mooie bloemetjes… dit shot stond eigenlijk niet op de planning, we waren al op weg naar de auto. Maar ineens zag ik deze spot en hebben we nog even heel snel foto’s gemaakt. Zo zie je maar dat je niet altijd veel tijd nodig hebt en de beste foto’s altijd ongepland komen. Ook hier schreef ik een stukje over.

Twee tegenpolen – de eerste foto is donker en moody maar eigenlijk ook precies wat ik mis in het fotograferen. In het nieuwe jaar zou ik wel weer wat meer de moody, rauwere kant op willen gaan. Dit was een outtake voor de personal branding shoot van opruimcoach Merel.

Tegelijkertijd was shoot 2 juist heel licht door de lichte outfits van Sandra en Patrick en natuurlijk die prachtige lage zon. Dit was ook een shoot om nooit meer te vergeten – zo zie je maar hoe belangrijk licht wel weer niet is. Deze foto is trouwens mijn meest populaire foto op Instagram ooit! Hier zie je meer van deze bruiloft.

In deze twee foto’s zie ik een duidelijk thema – bloemen! Natuurlijk was ik ook in 2019 nog steeds een plantengekkie en fotografeerde ik mensen het liefst nog steeds in de bosjes. Of voor de bosjes dan. Het licht en de twee genietende bruiden maakte de eerste foto natuurlijk helemaal af! De bloemen geven de foto net een beetje extra kleur. Ook hun bruiloft staat natuurlijk op mijn site, hier zie je meer.

Voor de tweede foto werd ik door Linda gevraagd om foto’s te maken van haar kersverse tattoo. Dat was natuurlijk ook een hele leuke opdracht. En een uitdaging ook wel, maar dit shot vind ik echt te gek. Meer van haar gave tattoo zie je hier.

Wellicht is het gek om mijn eigen hoofd uit te kiezen, maar zoals ik al eens eerder schreef voelt een zelfportret gek genoeg niet als mijzelf. Als ik mijzelf in de spiegel zie, zie ik er nooit zo fotogeniek uit als op de foto’s die ik maak 😉 Ik zie het ook eigenlijk niet als een foto van mijzelf, maar echt als een foto op zich. Klinkt dit logisch? Vast niet. Maar in 2019 maakte ik meer zelfportretten dan in de laatste jaren en dat was fijn! Het is een goede manier om je te laten inspireren. Ondanks dat ik het niet altijd zie als een foto van mijzelf (als in, hoe ik er naar kijk) zie ik het tegelijkertijd wel als een soort dagboek. Het maken van zelfportretten voelt gek genoeg een beetje therapeutisch, ha.

En ja, je raadt het nooit, maar ook daar schreef ik een blog over.

Wist je dat toen ik 15 jaar geleden voor het eerst ging fotograferen ik alles omzette naar zwartwit? Dat was toen helemaal mijn ding! De afgelopen jaren ben ik daar van afgestapt, want ik werk heel graag met kleur. Ik denk dat mijn illustratie-achtergrond daar ook wel wat mee te maken heeft.

Maar in 2019 begon ik toch weer een beetje liefde te ontwikkelen voor zwartwit. Het maakt alles al snel filmisch en zo is er meer ruimte voor emoties in plaats van de foto zelf. Ik denk dat er in 2020 wel meer zwartwit foto’s voorbij zullen komen. Deze foto is genomen tijdens de bruiloft van Joris & Stephanie, waarvan je hier meer ziet.

Met Alice fotografeerde ik in het begin van het jaar wat vrij werk. Een heerlijke moody (jeetje dat woord heb ik al veel gebruikt in deze post, soit) sfeer. En natuurlijk ben ik gek op groen dus Alice had geen betere kleding kunnen kiezen. Het valt me sowieso steeds meer op dat mijn foto’s het thema groen & oranje hebben vaak. Ik draag zelf ook het liefste iets groens, want dat kleurt het mooiste bij mijn rode haar! Ik blogde ook over deze shoot: portretten met Alice.

De bruiloft van Tom & Iris was ontzettend mooi en kleurrijk en hoewel ik heel graag Shakira de kip had geplaatst, vond ik deze toch wel de winnaar. De sluier die net zo perfect weg waait, die grote gelukzalige glimlach op Iris haar gezicht… sorry Shakira! Meer foto’s van dit stel en natuurlijk Shakira vind je hier.

Okee, de laatste twee! En twee heel verschillende. De eerste foto is weer een prachtig stel, met Jantine’s make-up, haar en vintage jurk leek ze hier wel een filmster! Geweldig toch? Terwijl ik dit typ besef ik me ineens dat ik hun foto’s nog helemaal niet op mijn website heb gezet, maar als je nieuwsgierig bent naar meer moet je even een kijkje nemen op mijn Instagram highlights.

De tweede foto is even eentje van een heel ander kaliber dan de vorige. Maar in April dit jaar was ik in Italië, waar ik natuurlijk sowieso veel mooie foto’s heb kunnen maken. Ik kies voor deze niet alleen omdat het een mooi uitzicht is van Florence, maar ook de prachtige blauwe regen het plaatje toch wel compleet maakte. Ik fotografeerde er vooral analoog en ja, daar schreef ik ook een blog over 😉

Comments
Add Your Comment

CLOSE