MENU

3 redenen waarom je kunt kiezen voor een vintage trouwjurk

Duurzaamheid is tegenwoordig trending, zoals ze dat zo mooi noemen. Al klinkt dat een beetje alsof het een spontane bevlieging is, wat eigenlijk een beetje oneerlijk is. Ik geloof namelijk wel in duurzaamheid en dat onze planeet dat heel erg hard nodig heeft. Supertof dus dat steeds meer bruiden voor een tweedehands trouwjurk kiezen én dat vintage ook nog eens hip is tegenwoordig. Het is immers niet alleen duurzaam maar in veel gevallen ook een stuk goedkoper. Nou geef ik al meteen het tipje van de sluier weg..

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je slecht bezig bent als je wel een nieuwe jurk koopt. Het is immers jouw dag en die mag je lekker vormgeven zoals jij dat wil. Of misschien wilde je wel een vintage jurk, maar zat er gewoon niks tussen. Je moet immers extra geluk hebben! Misschien heb je de jurk wel te koop gezet en wordt het zo alsnog een duurzame jurk, dat is alleen maar mooi toch? Laat ik voorop stellen dat ik graag vintage aanmoedig, maar tegelijkertijd absoluut niemand wil veroordelen. You do you.

Hoe dan ook, ik denk dat we steeds bewuster worden van het feit dat het zonde is om een kledingstuk maar voor één dag aan te schaffen. En dan ook nog eens een duur kledingstuk!

Maar waarom zou je dan voor een vintage trouwjurk kiezen? Ik zet het nog even voor je op een rijtje.

1. Het is een stuk voordeliger

Het ligt natuurlijk ook een beetje aan de locatie waar je de jurk kocht, maar het is sowieso vaak een stuk goedkoper. Zo kocht Florine haar trouwjurk voor een tientje op Marktplaats! Voor haar was die poespas niet nodig, ze streeft er naar om duurzaam te leven en wilde niet teveel geld uitgeven aan een kledingstuk wat ze maar één keer zou dragen.

Ook Marieke koos voor een jurk van Marktplaats voor een paar tientjes. Daarbij past deze kleurrijke jurk echt perfect bij haar en zoiets vind je zeker niet in de standaard bruidswinkels. Dat je dan zo’n pareltje op notabene Marktplaats tegenkomt, nou ja, dat is meant to be natuurlijk.

2. Een unieke (en antieke) jurk

Dat brengt me meteen naar het tweede punt – je zoekt een jurk die net wat specialer is. Tegenwoordig kun je natuurlijk alles wel vinden, de keuze is immers reuze. Maar de ware vintage feel krijg je toch écht door ook daadwerkelijk een oude jurk te kopen.

Kopen hoeft trouwens niet eens, zo droeg Marion de trouwjurk die al generaties wordt doorgegeven in haar familie. Zo heb je én een mooie vintage look én draag je letterlijk je familie met je mee. Een mooi symbool! Als kers op de taart is de jurk dan natuurlijk ook nog eens gratis.

Maar eerlijk is eerlijk – niet iedereen heeft thuis zo’n mooie jaren twintig trouwjurk liggen. Ik kan me nog wel een jaren 80 trouwjurk van mijn moeder herinneren die ik toch niet zou dragen (sorry mama).

Toch zijn ook daar oplossingen voor! Zo kun je een oude trouwjurk ook opnieuw laten vermaken, zodat ‘ie wat moderner wordt of meer aan jouw wensen voldoet. Zo droeg Jantine een bewerkte jurk van Mim’s Mooiste. Niet dat haar jaren 50 jurk al niet mooi genoeg was natuurlijk, maar door de details wat meer naar smaak aan te passen wordt ‘ie toch helemaal “jou”.

3. Duurzaamheid

Ook nog een heel belangrijke reden – duurzaamheid. Is het eigenlijk ook niet zonde om een heel dure jurk te kopen waar je uiteindelijk niks meer mee doet? Sanne ken ik via haar blog over groen leven en duurzaamheid, Het Grote Groene Geluk. Het kwam dus ook niet als een verrassing dat zij en Floor kozen voor een vintage jurk van Laura Dols. Voor hen was het heel belangrijk dat de jurk al een leven had gehad en ook weer gaat krijgen na de bruiloft. Mooi voornemen!

En als bonus…

Niet helemaal vintage, maar wel duurzaam – een jurk kopen die je ook nog na het trouwen gaat dragen. Zo kocht Sanne gewoon geen trouwjurk, maar een vrolijke met bloemetjes. Stephanie trok een mooie jumpsuit aan, iets wat je ook gewoon lekker aantrekt op een mooie dag.
Twee vliegen in één klap!


Mocht je nou creatief zijn of een handige moeder (of 2) hebben, dan kun je natuurlijk ook je trouwjurk laten maken. De jurk van Iris werd gemaakt door haar schoonmoeder en beschilderd door haar moeder. De stof is een soort zijde gemaakt van plantenvezel, dus ook weer een stuk duurzamer. One of a kind!


Zou jij voor een vintage trouwjurk gaan? Of misschien toch voor een jumpsuit? Of de jurk van je moeder? Zelf vind ik een vintage trouwjurk héél interessant, maar misschien een mooie jurk die je nog vaker gaat dragen nog meer. Mijn moeder’s jurk gaat ‘m niet worden helaas, tenzij die grof verbouwd mag worden 😉 (Nogmaals, sorry mama.)

Comments

[…] zijn trouwens gemaakt door Angelica Vis, die zelf ook een blog heeft geschreven over vintage trouwjurken, waar wij ook in te zien […]

Add Your Comment

CLOSE