MENU

Waarom je van je korte bruiloft ook foto’s wil

Een korte bruiloft, is dat wel de moeite om vast te leggen? In deze blog ga ik je proberen te overtuigen. Geheel uit eigenbelang natuurlijk.

Een bruiloft kun je op heel veel verschillende manieren vieren – dat is nou juist het mooie er aan. Iedereen doet het op zijn eigen manier. Iets wat ik juist zo leuk vind aan het vak – elke dag is anders. Toch merk ik dat de meeste bruidsparen die bij mij komen, het vaak wat bescheidener vieren.

Zo krijg ik steeds vaker aanvragen voor maar een paar uurtjes, waar bruidsparen kort bij het gemeentehuis trouwen, daarna nog een shoot willen en wat groepsfoto’s en daarna lekker hun ding willen gaan doen. En dat vind ik superleuk! Want waarom zou je alleen een hele grote bruiloft willen vastgelegd hebben, met alle toeters en bellen? Een korte, intieme bruiloft is het net zo goed waard om mooi vastgelegd te worden.

In deze blog-post wil ik je vooral voorbeelden laten zien hoe zo’n korte bruiloft er uit kan zien. We praten hier over een shoot van maximaal 3 uur. Vooral in deze recente tijden met COVID-19 lijkt het steeds populairder te worden om klein en kort te trouwen. En ik wil je laten zien dat dat helemaal geen gek idee is, pandemie of geen pandemie!

De shoot

Voor de bruiloft van Patrick & Sandra fotografeerde ik alleen maar hun shoot samen.

Goed, nou ben ik als fotograaf natuurlijk een klein beetje bevooroordeeld. Als ik zelf zou gaan trouwen, zou ik waarschijnlijk maar één ding belangrijk vinden en dat is de fotograaf 😉 Maar laten we wel wezen – het is een bijzondere dag, je hebt je in een mooi pak of jurk gehesen en dan zou het toch zonde zijn om ook niet wat professionele foto’s van jezelf te hebben, toch?

Voor sommige mensen kwam ik soms zelfs alleen voor de shoot en voor sommige mensen was de shoot nauwelijks belangrijk en maakten we in 15 minuten wat foto’s. De keuze is geheel aan jullie.

sferische zwartwitfoto waar bruidspaar elkaar zoent

Robin & Hai trouwden op het stadskantoor in Eindhoven, daarvoor hadden we een korte shoot op Strijp-S. Hele gave locatie!

De prachtige kleuren groen in deze shoot maakt het nog steeds één van mijn favorieten.

bruidspaar zoent elkaar

Stephanie & Joris in een park in Den Haag, onderweg naar de locatie voor het diner.

Linda & Bram in het park de Plantage in Culemborg, in een moment voor hun bruiloft.

En eerlijk? Een echte shoot hoeft niet eens plaats te vinden voor mooie foto’s van jullie. Zelfs tijdens een kleine receptie zullen zich genoeg mooie momenten aandoen. De beste foto’s zijn de spontane foto’s.

Iedereen heeft een goede reden om zich mooi aan te kleden

bruidspaar loopt door een haag van bellenblaas op utrecht centraal

Marijn & Bart na hun korte ceremonie op Utrecht Centraal.

De bruiloft van Joris & Stephanie in het prachtige oude stadhuis van Den Haag.

Of gewoon gratis trouwen in het gemeentehuis van Den Bosch, zoals Marieke & Mladen deden.

Als er ergens een feestje is, dan voelen mensen zich geroepen om zich mooi te maken. En als er dan ook nog eens een fotograaf mee komt, dan is het natuurlijk al helemaal belangrijk om er op je paasbest uit te zien. Het voelt dan misschien toch een stukje officiëler.

Nou praat ik over de gasten, want die zien er eigenlijk bij elke bruiloft uit om door een ringetje te halen. Maar natuurlijk ook het bruidspaar! Iedereen geeft er zijn eigen draai aan, zoals de kleurrijke Marktplaatsjurk van Marieke of het mooie groene pak van Bart.

Dit brengt me meteen naar nog een goede reden – een mooi moment om (groeps)foto’s te maken met je dierbaren. Het zal niet vaak voorkomen dat iedereen bij elkaar is, dat wil je toch wel hebben vastgelegd?

De ceremonie

bruidspaar tijdens ceremonie eenvoudig trouwen utrecht

bruidspaar zoent na jawoord

Moeder komt binnenlopen met bruid

Jade & Siem tijdens hun ceremonie in Den Bosch.

Marieke & Mladen bij het stadskantoor in Den Bosch.

bruidspaar omhelst elkaar tijdens ceremonie

Linda & Bram trouwden in de prachtige trouwzaal van het stadhuis in Culemborg.

Of je nou een bruiloft hebt met een programma van 12 uur, of even snel een krabbeltje in het gemeentehuis wil zetten – er is altijd een ceremonie. Die ceremonie kun je zo lang maken als je zelf wil, maar het is wel altijd het beslissende moment van de dag. Zonder ceremonie ben je immers niet getrouwd 😉 Een belangrijk moment om vast te leggen dus (en dan het liefste niet met het mobieltje van tante Truus).

Een wat saaier stadskantoor is of een pittoresk oud stadhuis – het maakt niet uit. Het blijft een belangrijk moment om vast te leggen, aan mij de taak om dit zo sfeervol mogelijk te doen natuurlijk.

Ook is het natuurlijk een mooie tijd om één van mijn favoriete momenten vast te leggen – de bellenblaashaag bij buitenkomst. Deze gaat nóóit vervelen!

Natuurlijk zijn dit nog maar een paar kleine dingen, maar ik ben er echt van overtuigd dat je over tien jaar net zo graag naar je foto’s van je kleine bruiloft kijkt als wanneer het een groot uitbundig feest was. Het gaat immers uiteindelijk maar om één ding: jullie trouwdag. Die verdient het toch om vastgelegd te worden?

Leuk allemaal, maar hoe kort duurden deze bruiloften nou echt?

Het wisselt natuurlijk, bij sommigen was ik er 4 uur, bij anderen 2. Met een korte bruiloft bedoel ik dus echt een bruiloft met maar een beperkt aantal gasten, geen feest en een simpele ceremonie op het stadhuis. Sommige stadhuizen zijn gewoon heel mooi, zoals je op de foto’s hierboven wel ziet, en sommige wat minder. Allebei is wat mij betreft de moeite waard om vast te leggen! Het is en blijft een bijzondere dag en in 2 uur tijd kan heel veel moois vastgelegd worden.


Nieuwsgierig naar meer? Je vind hun galerijen hier online:

Comments
Add Your Comment

CLOSE