MENU

Intieme bruiloft plannen? Mijn feestelijke tips!

Klein trouwen is het afgelopen jaar helemaal ‘hot’ geweest, helaas niet zonder reden (kuch, Corona). Wellicht vraag je je nu af wat een intieme bruiloft nou precies intiem maakt. Natuurlijk is dat het aantal gasten, maar vaak ook de dagindeling. Zo fotografeer ik bruiloften met 50 gasten, met een kasteel als locatie en een waar feest met DJ en photobooth. Ook leg ik regelmatig bruiloften vast op het gemeentehuis, met maar 10 gasten en bijvoorbeeld een kleine high tea. Doorgaans worden beiden gezien als kleine, intieme bruiloften. Voor mij zijn ze allebei even leuk om vast te leggen!

In deze blog ga ik tips geven voor de allerkleinste bruiloften. Omdat ik vind dat juist deze trouwerijen óók aandacht verdienen, ondanks dat ze misschien niet altijd in een portfolio eindigen. Laten we zeggen dat ik ondertussen bijna de rol als vertegenwoordiger op me zou willen nemen. Ik ben echt fan van deze relaxte bruiloften. Voor mij voelt het als fotograaf zijnde ook een stuk gezelliger op een kleine bruiloft (en dan tel ik die van 50 personen ook mee!). Zo bouw ik immers sneller een band op met niet alleen het bruidspaar maar ook de gasten, ook al is het soms maar kort.

In die zin zou je een kleine bruiloft dus ook intiem kunnen noemen – alleen de belangrijkste mensen om je heen waar iedereen echt contact heeft met elkaar. Waar jullie als bruidspaar ook echt tijd hebben voor elke gast. Eigenlijk juist heel prettig, toch?


Stel je eens voor..

Jullie gaat trouwen op het gemeentehuis op een dinsdagochtend. Jullie nodigen een aantal gasten uit, laten we zeggen een stuk of 20 van je dierbaarste familieleden en vrienden. Wat zouden dan simpele, goedkope tips zijn om jullie bruiloft nog net iets feestelijker te maken?

Trek jullie mooiste pak aan

Laat ik voorop stellen dat iedereen natuurlijk aan moet trekken wat diegene zelf het mooiste of meest comfortabel vind. Toch maakt een feestelijke outfit de dag natuurlijk meteen een stuk bijzonderder. Nou hoef je geen driedelig pak op de kop te tikken of een witte jurk aan te trekken. Wel kunnen jullie eens rondsnuffelen op Marktplaats, waar Marieke haar kleurrijke jurk kocht voor een paar tientjes. Misschien heb je nog wel een mooi pak liggen die je droeg toen je ging afstuderen. Een bloem in het haar, eens een keer mooi opgestoken of wat extra gel er in – maak het feestelijk.

Jullie moeten natuurlijk dicht bij jullie zelf blijven, maar een beetje opdoffen geeft natuurlijk wel een extra feestgevoel.

Boeket

Dit is natuurlijk heel persoonlijk en misschien ben ik een beetje bevooroordeeld omdat ik zo van bloemen houd. Toch vind ik dat een boeket het helemaal afmaakt en het is altijd ontzettend leuk om te fotograferen. Mijn moeder had vroeger haar boeket gedroogd in de woonkamer hangen, dus het kan dan ook meteen mooie herinnering zijn voor later. En tegenwoordig zijn droogbloemen weer helemaal hip, dus ik zie hier twee vliegen in één klap.

Een boeket van droogbloemen zie je ook steeds vaker, of gewoon een bosje veldbloemen, een zelf samengestelde bos bloemen van de markt of een grote Dahlia – het kan allemaal. Een ‘echt’ bruidsboeket is helemaal niet nodig.

Bellenblaashaag

bruidspaar loopt door bellenblaashaag

Dit is echt mijn favoriete tip aller tijden! Bellenblaas is goedkoop, niemand hoeft het achteraf op te ruimen en het is ook niet schadelijk voor het milieu. Het is een leuke verrassing (mits het bruidspaar deze blog niet leest en er iemand anders de bellenblaas regelt, natuurlijk) en vooral heel feestelijk voor op de foto. Wat jullie ook doen, ga gauw die bellenblaas halen voor 30 cent bij de Zeeman!

Neem de tijd

Dit klinkt misschien nogal logisch, maar het is zonde om na de ceremonie meteen weer te vertrekken. Neem de tijd voor elkaar en familie en vrienden. Maak een groepsfoto, een foto met je beste vriendin en jullie ouders. Maak er een échte feestdag van, al is dat maar 2 uur.

Wat ik daar precies mee bedoel zal ik in de volgende punten omschrijven.

Tijd voor taart

Het hoeft natuurlijk geen dure bruidstaart te zijn, het kan ook gewoon een zelfgebakken taart of een vlaai van de supermarkt zijn. Maar het taart-aansnijd-momentje is wel een hele leuke om vast te leggen. En laten we eerlijk wezen – taart is ook heel leuk om te eten! Een mooi moment om met elkaar te genieten van de dag.

Gezellig samen borrelen of lunchen

Een groot feest is natuurlijk niet nodig, helemaal niet als je op een koude Decemberochtend om 10 uur in het stadskantoor elkaar het ja-woord geeft. Maar het is zonde om daarna meteen weer naar huis te gaan, is het niet? Het kan een mooi moment zijn om samen die taart te eten, of een high tea te houden in een mooie lunchroom, zoals Marieke & Mladen deden bij Oerwoud.

Thuis is natuurlijk ook altijd een goede optie. Zo lieten Marijn & Bart een mooie taart bezorgen én waren er de befaamde broodjes Mario (voor Utrechtenaren) er voor de lunch.

Of misschien heeft je tante wel een mooie tuin, zoals die van Florine? Een fijne plek om samen te dineren of te borrelen, om spelletjes te doen of gewoon te genieten van het zonnetje en elkaars gezelschap. Als je met maar weinig man ben is dit immers het perfecte moment om elkaar beter te leren kennen.

Dit zijn ook meteen mooie momentjes voor ongeposeerde, spontane foto’s.

Geen zin in al dat gedoe? Overweeg een elopement

Elopement is eigenlijk een hippe, Engelse term voor ‘spontaan trouwen met z’n tweeën’. In het Nederlands wordt dit een ‘schaking’ genoemd en betekent het dit: “Het zonder toestemming wegvoeren van een vrouw, met de bedoeling om met haar te gaan samenwonen of trouwen.”

Dan klinkt elopement toch een stuk beter hè? Tijdens een elopement trouw je enkel met getuiges en is het aan jullie of je echt een ceremonie houdt of niet. Het is ideaal als jullie vooral om praktische redenen trouwen, misschien verlegen zijn of simpelweg geen zin hebben in pottenkijkers.

De laatste jaren wordt dit ook in Nederland steeds populairder. Laat je echter vooral niet misleiden door alle mooie plaatjes die je ziet. Of jullie nu trouwen in het stadshuis in Lutjebroek of in de bergen van IJsland of Italië – beiden is een elopement. En wat mij betreft verdienen ze het allebei om vastgelegd te worden. Zo hebben jullie ook nog beeldmateriaal om het later te kunnen delen met vrienden en familie.


Mochten jullie interesse hebben om jullie bruiloft door mij vast te laten leggen of hebben jullie nog vragen? Schroom niet om contact met me op te nemen, ik help jullie graag.

In de galerijen hieronder zien jullie een paar intieme bruiloften die ik heb vastgelegd.

CLOSE