The West Highland Way – Voorbereidingen

Weten jullie nog dat ik begin dit jaar enthousiast schreef dat ik de West Highland Way zou gaan bewandelen en dat ik zeker nog stukjes ging schrijven over de voorbereiding? Nou… over twee weken ben ik al in Schotland en ik heb er dus nog vrijwel niks over geschreven! Tijd voor een update dus. Wat komt er allemaal eigenlijk bij kijken? Waar moet je op letten? Ik ga je er een paar dingen over vertellen, misschien vind je het interessant omdat je ook ooit de West Highland Way wil gaan wandelen, misschien verveel je je gewoon, wie zal het zeggen ;) Als ik terug ben ga ik er sowieso nog een uitgebreid, nuttig artikel over schrijven. Voor nu wilde ik eigenlijk alleen maar een beetje praten over mijn voorbereidingen, wat er zoal bij komt kijken en heb ik eindelijk een plek waar ik die lading telefoonfoto’s kwijt kan. Dit is dus meer even een bijpraatuurtje haha, niet persé een nuttig artikel. Die komen binnenkort wel weer, maar daar heb ik de laatste weken niet zoveel puf voor. Maar ik heb nog genoeg dingen om over te schrijven, no worries!

English: I’m talking about my preparations for walking the West Highland Way (I’ll be there in two weeks eek!). No English today, sorry guys!
Een foto die ik in 2015 maakte vanuit de trein, de West Highland Line.

Een paar jaar geleden ontdekte ik per toeval via een fotografie blog de West Highland Way. Ik was er meteen door gefascineerd en vond het zo gaaf – wandelen door de Schotse Hooglanden. Per direct zette ik dit dan ook op mijn zogenaamde bucket list, maar omdat het toch wel enigszins voorbereiding nodig heeft besloot ik om eerst met de trein de route te gaan doen. Over de West Highland Line schreef ik al eerder en ik moet je zeggen, die was echt prachtig! Natuurlijk werd ik daarna nog enthousiaster om de West Highland Way te gaan wandelen. Toeval wil dat mijn collega deze dus ook wilde lopen en dus besloten we om samen te gaan. Ik vind het hilarisch dat ik vroeger dus echt een luilak was en nou gewoon op een 10-daagse wandelvakantie ga! Hoe is dit mogelijk? Ik zit er zelfs aan te denken om Nordic Walking sticks aan te schaffen (waaaaaat?!). Nou ja, eentje dan. Misschien ergens goedkoop. Handig voor in de bergen, weet je wel. Ik doe nou net alsof ik me niet 80 jaar voel.

Fatsoenlijke foto’s maken in een bewegende trein is best lastig…

Daar loop ik straks dus ook, gek!

Maar wat heb ik eigenlijk gedaan ter voorbereiding? Uiteindelijk minder dan ik me had voorgenomen, maar toch zijn er een paar dingen die je op zo’n vakantie wel nodig hebt of aan moet denken:

1. Wandelschoenen
Natuurlijk zijn de wandelschoenen absoluut het belangrijkste. Er zijn ontzettend veel merken en modellen, er is niet echt een aanrader wat dit is natuurlijk heel persoonlijk. Omdat ik na deze wandelvakantie niet persé van plan ben om nog heel veel te gaan wandelen heb ik gewoon voor schoenen van de ANWB gekozen. Deze waren toen door een actie maar zo’n 55 euro, goed te doen dus! Ik koos voor een hoger model omdat ik zwakke enkels heb en bang was hier last van te krijgen. Ik weet eigenlijk niet of ik dit weer zou doen, want ik heb wel zwakke enkels maar daar heb ik de laatste jaren nauwelijks last van. Ik vind de schoenen die ik heb toch wel wat log en zwaar (ondanks dat ze eigenlijk voor het model helemaal niet zwaar zijn!). Ik denk wel dat ik op een lager model een stuk fijner zou lopen. Als je door nat gras moet zijn hoge schoenen wel weer fijn, dus het ligt ook een beetje aan wat je gaat doen natuurlijk.

Overigens heb ik er wel laatst zooltjes voor gekocht, omdat ik het idee heb dat ze mijn voetzolen niet genoeg ondersteunen. Dat ligt eerder aan mijn voeten dan aan mijn schoenen denk ik. Ik heb hier een jaartje of 2 namelijk ook flink last van gehad, het is een overbelastingdingetje. Dus lekker nog naar de fysio een paar weken voor de reis, oeps… (veel te laat ook trouwens want ik heb al twee maanden weer last van mijn voeten, zucht.)

Lekker in m’n outdoor pakkie


2. Wandelkleding

Bij wandelschoenen hoort natuurlijk ook wandelkleding. Nou heb ik doordat ik 3x per week in de sportschool te vinden ben al een heel arsenaal aan sportkleding, gelukkig! Ik heb toevallig afgelopen week een goedkope wandelbroek gekocht bij de Lidl, toch ook wel fijn want deze zit wat luchtiger dan tights en is ook water- en windafstotend. Zoiets ga ik je in een land als Schotland wel nodig hebben! Ook kan ik er dan gewoon een tight onder dragen voor als het koud is. Ik kocht er ook nog een ‘wandeljack’ zoals het zo mooi heet. Hij is best wel hip, goedkoop en gewoon water- en windafstotend. Waarschijnlijk wel een zweetjasje, maar voor die ene vakantie meer dan prima! Ik moet altijd een beetje gniffelen om die oudere mensen die dan een beetje door de bossen wandelen hier in Nederland met hun Nordic walking sticks en hele The North Face outfits…. nee, dat is dus niet aan mij besteed haha. Ik haal wel even een goedkoop outfitje bij de Lidl hoor! En wandelsokken bij de Xenos trouwens, helemaal prima.

3. Tas
Je moet de hele dag met zo’n tas lopen, dus een grote backpack was voor mij al snel een no go. Ik heb namelijk wel een gewone backpack, maar daar krijg ik toch wel snel last van. Ik heb sowieso al een schouderblessure en wilde dus graag een kleinere tas hebben. Maar ik vind het eigenlijk ook wel belangrijk dat ik die tas na mijn reis nog steeds kon gebruiken, want ik zou het zonde vinden om een dure tas aan te schaffen voor een paar weken. Daarom vond ik dat de tas wel mee moest kunnen reizen als handbagage, zodat ik deze dus vaker kon gebruiken. Uiteindelijk viel mijn keuze dus op deze Fjallraventas, omdat ik daar goede ervaringen mee heb en ook stiekem omdat ik deze natuurlijk het mooiste vond. Ik kon deze nergens in de winkels vinden dus bestelde die uiteindelijk online via een Duitse site (waar ie 33% goedkoper was!). Ik weet nog niet zo goed wat ik er precies van vind, het is een fijne tas maar misschien dat ie toch net iets te lang is voor me. Hij is ook vrij smal waardoor er niet extreem veel in kan, maar goed, dat is misschien maar ook want dan laad ik em niet zo vol. Overigens ging het in Oostenrijk prima dus ik denk dat het wel goed komt.

Ik ga em dus zo licht mogelijk bepakken. Het zwaarste ding wordt mijn camera, verder laat ik bijvoorbeeld mijn iPad en dikke travel journal thuis. Ik ga gewoon mijn haar, lichaam en shirts gewoon met 1 shampoo bar wassen en hopen dat ik niet al te hard stink haha! Dit doe ik eigenlijk altijd op vakantie (behalve het wassen van de kleren dan). Ik vind het ideaal!

4. Overnachtingen
Je kunt kamperen, maar omdat ik dan ook nog een tent en alles moest aanschaffen en dit wel een heel duur grapje zou worden allemaal (en gesjouw! mijn arme schouders!) besloten we om gewoon overal in hostels of ‘hobbit houses/glamping pods’ te slapen. Hiervoor moet je dus wel alles ruim op tijd boeken (wij deden dit ongeveer 3 maanden van tevoren wel en sommige dingen zaten gewoon al vol!) omdat er niet veel accommodatie is te vinden langs de West Highland Way. Je hebt overigens ook hele pakketten waar dit allemaal voor je geregeld wordt, inclusief bagagevervoer. Wel heel luxe maar ook heel duur!

Zelfs tijdens het wandelen vond ik nog tijd voor een selfie ;)


5. Trainen!

Ik riep heel hard dat ik goed ging trainen, maar ik moet eerlijk zeggen dat het wel een beetje er bij in is geschoten. Ik ben wel braaf elke week gaan wandelen, maar niet zo lang als dat ik eigenlijk wilde. Mijn plan was namelijk om uiteindelijk gewoon af en toe 25km te lopen, ik heb pas afgelopen week 20km gewandeld. Dat ging overigens makkelijk, dus ik denk dat het wel goed komt, maar toch! Supersuf vind ik dat, zoveel tijd hebben en dan ineens tijd te kort lijken te komen. Verder ga ik ook nog steeds een paar keer naar de sportschool om mijn schouders te trainen (want schouderblessure enzo!) en andere dingen te doen zoals bodypump. Ik geloof wel dat het ook gewoon belangrijk is om je benen op een andere manier te trainen dan simpelweg te wandelen. Ik besloot ook op de loopband heuveltrainingen te gaan doen, waardoor ik al meteen van die voetbalkuiten van kreeg haha.

Wel ben ik denk ik om en is wandelen wel echt een hobby van me geworden. Ik ben altijd wel een wandelaar geweest, ik loop overal het liefst naar toe en op vakantie loop ik zo 15-20km op een dag. Mijn record was denk ik een dag in Kyoto waar ik zo’n 27km liep volgens mijn stappenteller. Met blaren, heel veel. Heel leuk was dat op een gegeven moment ook niet meer, maar ja, taxi’s zijn duur he.

Ik ben gewoon dat type wat haar koptelefoon opzet en dan uren weg kan dromen in de muziek en de omgeving. Ik vond het trainen dan ook helemaal geen straf, het enige nadeel vond ik dat ik op een gegeven moment er zoveel tijd aan kwijt was. Als je 5 dagen werkt en je moet dan op 1 van die 2 vrije dagen ook nog even een uurtje of 4 wandelen… dan is meteen een hoop van je dag weg! Ik denk dat dat er ook voor gezorgd heeft dat ik uiteindelijk niet zo lang ben gaan wandelen als dat ik wilde. Ook wilde ik nog andere sporten blijven doen en leek me dat eigenlijk ook wel belangrijk voor de reis.

Maar het wandelen was leuk! Het was echt leuk om al die plekjes hier in de buurt te ontdekken, zoals een kasteel en alle bloesembomen die in bloei zijn.

Ik woon hier al 11 jaar en wist dus helemaal niet dat er een heus kasteel om de hoek was! & Heerlijk al die bloesem, zo mooi en die geuren overal!

Ik heb zoveel foto’s gemaakt van blaadjes die ik mooi vond haha & bloemen geplukt!

Links het zonnige lenteweer en rechts de zonnige maar ijzige winter. Gek dat ik alweer maanden hiermee bezig ben.

Oh lente!

Heel suf verhaal eigenlijk, maar misschien zijn er hier wel meer mensen die wel eens op een wandelvakantie zijn geweest, of willen gaan! Ik ben daar eigenlijk wel nieuwsgierig naar! Zou zo’n vakantie iets voor jou zijn of is dit toch teveel moeite? Of misschien pas als je 50+ bent? ;)

Follow:

7 Comments

 1. April 27, 2017 / 10:06

  Ooh, je foto’s! Zo mooi gedaan :) Zo’n vakantie zou ik ook wel graag eens doen denk ik, ik begin wandelen veel meer te appreciëren, misschien waren al die reizen naar Oostenrijk als kind dan nog ergens goed voor, haha. Ben benieuwd naar je reisverslagen! Alvast veel succes :)

 2. April 27, 2017 / 10:20

  Waaw, prachtige foto’s alweer! Ik ben heel benieuwd naar hoe je de hele vakantie zelf hebt geregeld, lijkt me niet makkelijk! Ik ben van plan dit ook te doen een van de komende jaren. Wandelen is zo fijn! Alvast suuuuper veel plezier en moed gewenst tijdens je vakantie ;)

 3. April 27, 2017 / 14:46

  Ik vind het zo leuk dat je dit gaat doen! Je hebt een mooie handleiding geschreven zo vooraf, ik begin bijna te denken dat ik dit ook wil doen (maar goed, wil ik niet alles doen wat jij doet?) Ga ervan genieten! :)

 4. April 29, 2017 / 09:31

  Ahhh het lijkt me heerlijk om lekker door die prachtige natuur te wandelen! Maar pff d’r gaat wel flink wat voorbereiding aan vooraf zeg, jeetje! Ik ben nu al benieuwd hoe het zal zijn, alvast heeeel veeel plezier!

 5. sarie_gamgee
  May 1, 2017 / 21:40

  Here via your latest post, and did you end up getting those nordic walking sticks? Because I don’t know how hilly the West Highland Way is, but I got mine last Christmas and I use them in most of my walks/hikes (not in the city)… I first used a pair when I broke my arm and my physio recommended I used them to strenghten my arm as I walked, and then I realised my lower back and legs ached less after a hike if I used them. I’m aware I’m older than you, but I don’t mind if they make me look like an old fart, they’re useful (and if I get self-conscious I can always fold them and put them in my bag… they fold quite neatly even if they’re from Lidl like the rest of my hiking clothes, haha).

  I knew you were a fellow walker, too! My record is about 22 km, but I usually walk less than that (15 km). I try to train every now and again because there are so many hiking trips I’d like to make, though my friends seem less eager to join me than yours! :P

  What’s that about staying in hobbit houses? Google translate makes the whole part about accomodation sound so weird, haha /rambles

 6. June 10, 2017 / 15:24

  Super tof! Ik heb je blog pas net ontdekt, maar ben meteen fan van je foto’s. Ik heb vorig jaar de Fjällräven Classic gelopen in Zweden (110 km), die was ook echt waanzinnig mooi. Deze West Highland Way komt op mijn bucketlist :)

  • Angélica
   Author
   June 10, 2017 / 19:58

   Oh wat lief, dankjewel!
   Zweden lijkt me ook heel gaaf om te lopen, die ga ik onthouden!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *