Wat ik deed toen ik 11 weken thuiszat

Zo, het is alweer de elfde en de laatste week dat ik geheel thuis zit. Van een druk leventje met fotoshoots (bruiloften), baristawerk, rijlessen, feestjes, cursussen en noem maar op naar absolute stilte. Okee, dat is wellicht een tikkeltje dramatisch maar ik noem het alsnog gekscherend een sabbatical. Zo voelde het wel.

(Waarschuwing: er volgt een lange post.)Sabbatical

“Het begrip sabbactical stamt uit het Oude Testament van de bijbel en betekent een rustpauze na een periode van hard werken. In onze moderne tijd heeft het woord sabbatical de betekenis van een overdenkingsperiode tussen twee levensfases.” bron

Of wat concreter door good ol’ Wikipedia:

“Een sabbatical of sabbat(s)jaar is een periode (minimaal een aantal maanden) waarin mensen vrij nemen (of betaald vrij krijgen) en hun gewone beroepsbezigheden onderbreken.”

Mijn soort sabbatical was zoals de tweede quote, maar ik zal niet liegen als ik zeg dat ik het het liefste als de eerste had gezien. Een overdenkingsperiode waarna het tijd was om over te gaan in een nieuwe levensfase. Nou ja, gezien er nog geen vaccin is zijn we daadwerkelijk een nieuwe levensfase ingegaan, maar dat is niet wat ik bedoelde ;)

Natuurlijk, er werden talloze artikelen geschreven waar je nog eens goed op het hart werd gedrukt dat je deze tijden echt niet een nieuwe hobby hoeft te gaan vinden of een nieuw levensdoel! Je hoeft geen roman te schrijven of drie talen te leren. Het zijn immers gekke tijden dus doe even niet zo raar, jij dolle millennial. Echter zijn bijna al deze artikelen geschreven voor de mensen die nog bleven werken, maar dan thuis.

En dus bleef mijn schuldgevoel knagen… Heb ik nou echt 11 weken lang bijna niks gedaan? Een beetje lopen luieren thuis, wat gewandeld, beetje lezen, af en toe wat fotootjes maken. En weg waren die 11 weken!

Het leek me een goed idee om de dingen eens even op een rijtje te zetten. Wat had ik willen doen? En wat heb ik wél gedaan?

Laten we beginnen met de positieve dingen.

Wat heb ik (nieuw) gedaan tijdens de crisis?

 • Thuis ontwikkelde ik zelf 5 fotorolletjes, met bijna allemaal Eftelingfoto’s (daar werkte ik een paar jaar). Ook schoot ik een rolletje vol tijdens de crisis, die ik vervolgens dus ook weer zelf ontwikkelde. Dit was een nieuwe ‘skill’ die ik graag wilde leren.
 • Ik deed een paar shoots via Facetime. Iets wat echt een dingetje van deze tijd is en daarom voelde het wel goed om het eens te proberen.
 • Bakken – iets wat veel mensen hebben gedaan. Een bananenbrood of 6, bagels, foccacia’s, pizza’s… ik ben nog net niet aan een desembrood begonnen. Het is erg bevredigend om zelf iets from scratch te maken.
 • Met al dat bakken werd het echt, echt tijd voor een nieuwe oven. Die gunde ik mijzelf na 8 jaar worstelen met een stokoude gasoven. Finally! (Een paar weken later stierf mijn wasmachine, R.I.P., dus ik heb nou ook maar een nieuwe wasmachine besteld haha.)
 • Ook na 8 jaar legde ik eindelijk een vloer op mijn balkon. Bleek dat het helemaal niet duur of moeilijk was.
 • Veel wandelen met vrienden en Facetimeborrels – ik heb het idee dat sommige vriendschappen juist beter en intensiever zijn geworden. Dat is heel fijn! :) (Wel kijk ik uit naar een zomer waar we weer met meer mensen mogen picknicken)
 • Ik kocht een stylus voor mijn oude iPad en ging via Procreate Pocket tekenen. Ik heb hier nog niet alles uitgehaald wat ik eigenlijk wilde, maar wie weet in de toekomst nog.
 • Video’s! Samen met de selfie shoots maakte ik ook nog een paar sfeerfilmpjes. Meer mag het niet heten, maar het voelde leuk om iets nieuws te doen en ook een nieuw programma te leren. Nieuwe skills ontwikkelen = altijd fijn.
 • Ik ruimde (met hulp van mijn ouders) mijn schuur helemaal op, inclusief een nieuwe stellingkast. Het is nu helemaal op orde, yes.
 • In een paar weken tijd las ik de Zeven Zussen serie uit. Voor iemand die normaal niet zo snel leest een ware prestatie!
 • Na een jaar of 10 pakte ik het hardlopen weer op. Let wel – ik sportte de afgelopen jaren toch wel 3x per week in de sportschool, maar dat ging nu niet meer he. Hardlopen kan gewoon lekker buiten, dus dat was een logische oplossing. Ik heb nou zelfs na weken twijfelen mijzelf dure hardloopschoenen aan laten meten, omdat mijn oude sportschoenen echt geen ondersteuning gaven en ik al zo blessuregevoelig ben. #treatyoself
 • Naast hardlopen heb ik ook elke week lesjes gedaan thuis. Ik sportte braaf elke week minstens 3x.
 • Wandelen deed ik ook veel, sowieso elke dag. Ik zet nu dagelijks meer stappen dan ik deed toen ik nog werkte.
 • Minishoots – waar ik voor een klein bedrag korte shoots deed. Ik heb er een paar gedaan en dat was leuk, maar ik zou het de volgende keer zeker voor een hoger bedrag doen. Alhoewel ik er dan misschien geen had gedaan. Het was in ieder geval zeker leerzaam en ik mocht o.a. de leuke Veerle vastleggen, dus dan is het al geslaagd natuurlijk ;) :)
 • Elke week een nieuw recept uitgeprobeerd. Dit moest ik van mijzelf elke week doen, om de boel nog een beetje spannend te houden (hahaha).
 • 1x per week boodschappen doen. Dit is eigenlijk best fijn! Nou wil ik in de toekomst 2x per week gaan denk ik, want ik vind het nog wel lastig met verse groentes. Maar je kunt ook veel maken met dingen die je nog hebt liggen, of even snel een pizza in elkaar flansen met wat bloem. Nice!
 • Elke dag 3 nuttige dingen doen – om mijzelf te blijven motiveren had ik mijzelf dit opgelegd. Dit lukte goed!
 • Daar hoort ook bij – elke week en elke dag een planning maken.
 • Nu ik dit zo lees, besef ik me dat ik vooral veel geld heb uitgegeven. Maar dit gaat wel om dingen die ik mijzelf nu pas gunde en eigenlijk al eerder had moeten doen. Daarbij ben ik natuurlijk heel blij dat ik het kan betalen, dus ik ben zeker bevoorrecht :)


Wat ik nog had willen doen (of ga doen)

 • Postkaarten maken van mijn foto’s. Ja dit stond al zo lang op mijn lijstje. Maar als ik dan eindelijk eens ga kijken naar mijn selectie foto’s dan duizelt het me. Welke kies ik? Wat willen mensen zien? Wat wil ik zelf zien? Help!
 • Mijn website’s ‘about me’ pagina wil ik echt al 9 maanden updaten. Dat is geen grapje. Maar als ik er dan aan begin vind ik het zo moeilijk!
 • Een online shop beginnen met kaarten en prints.
 • Werken aan mijn ‘personal branding’, zoals ze dat tegenwoordig noemen. Ik wilde nieuwe stickers ontwerpen en dus kaartjes laten drukken. Maar dit kan allemaal nog, natuurlijk!
 • Een roman schrijven. Nee dat is een grapje. Alhoewel het wel iets is wat vaag altijd wel in mijn hoofd zit. Niet dat ik daar ook maar een beetje kaas van heb gegeten he, zelfs met vervoegingen heb ik moeite. Wellicht misschien ooit een kort verhaal?
 • Een muurtje in mijn keuken witten. De latex staat al sinds September nog in mijn woonkamer. Erg he? ERG HE?
 • Meer blog-posts schrijven. Niet hier maar op mijn andere blog.
 • Vooral veel verdiepen in het nog beter maken van mijn service en product naar klanten toe. Dus pdf’s maken voor een voorbereiding van een shoot, leren hoe ik beter mijn albums inpak, werken aan communicatieskills etc. etc.
 • Mijn oude Lubitel camera leren gebruiken, een rolletje volschieten én ontwikkelen.

Dit is natuurlijk nog een maar een gedeelte van het lijstje, ik heb er nog meer dingen op staan. Maar het lijkt me lang genoeg zo haha.Het lijstje wat ik wél heb gedaan is toch maar mooi langer, dat is toch ook wel weer fijn om te zien. Wel was dit natuurlijk bij uitstek een perfect moment om veel tijd te investeren in mijn eigen bedrijf en dat heb ik nou juist niet zoveel gedaan. Of ja, niet extra veel. Daar baal ik toch wel van, maar het is nu eenmaal niet anders. Iemand opperde of ik niet een beetje te ambitieus ben geweest en dat 11 weken nou ook weer niet zó lang is geweest. Misschien is dat wel een beetje waar, ja.

Gelukkig heb ik nu dit lijstje om even te reflecteren, om te zien dat het allemaal wel weer meevalt. Ik heb in ieder geval niet lusteloos de hele dag in bed gelegen, dus het valt me allemaal reuze mee.

Maandag ga ik meteen weer aan de slag en die week werk ik meteen 5 dagen. (Normaal werk ik er 3, maar gezien er deze zomer toch geen bruiloften zijn kan ik wel wat meer werken). Ik denk dat het heel erg wennen gaat zijn en vast ook wel pittig.

Tegelijkertijd kijk ik er wel heel erg naar uit om weer iets te gaan doen! Onder de mensen te zijn! Ik ben wel iemand die een beetje druk nodig heeft ook, dus wellicht word ik dan in mijn vrije dagen ook nog productiever. Ik merk het nu al. Hallo prikkeling, wees welkom!

Goed, nou ga ik mijn nieuwe hardloopschoenen uit proberen en een rondje lopen. Ik ben benieuwd of jullie veel nieuwe dingen gedaan hebben of het eigenlijk wel druk genoeg hadden met al dat thuiswerken. Ik denk dat als ik had thuisgewerkt, ik geen eens een “Corona To Do lijst” (zo staat het in mijn bullet journal) had gemaakt. Dus voel je vooral niet slecht als je mijn lijst ziet – ik zat thuis he, de hele dag, keep that in mind ;)

Follow:

2 Comments

 1. May 28, 2020 / 12:21

  Wat leuk om te lezen dit! Ik heb toevallig gister zelf een eindafrekening gemaakt van mijn to-quarantine lijstje, dus daar kan je dit weekend van genieten ;)

  Je hebt echt super veel gedaan zeg!! Ik vind het knap dat je nog zoveel hebt ondernomen, als ik niet thuis had kunnen werken had ik denk ik 11 weken lamlendig in bed gelegen en mezelf heel zielig gevonden. Maar echt. Dus yes! Heb je een recept voor die heerlijk uitziende koekjes?

  • Angélica
   Author
   May 28, 2020 / 17:44

   Oeeeh leuk, ben heel benieuwd!

   En ik kan me goed voorstellen dat mensen dan de hele dag in bed blijven liggen haha, ik was er ook bang voor! Daarom heb ik mijzelf maar meteen streng toegesproken en geprobeerd elke dag 3 dingen te doen. Je moet toch wat he haha. Al moet ik zeggen dat ik af en toe wel niks heb gedaan op een dag, maar vaak voelde dat na een paar uur ook niet heel bevredigend meer!

   En de koekjes zijn eigenlijk gewoon een simpel recept van de AH (waar ik nog wat M&Ms bij had gedaan, altijd goed haha), ik heb de helft gewoon geportioneerd en ongebakken ingevroren dus af en toe haal ik er iets uit en bak ik die meteen af voor een vers koekje :D https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1191268/chocolate-chip-cookies

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?