Timișoara – Pastel Perfect Pairings


english far, far below

Als eerste wil ik even iedereen bedanken voor de overweldigende reacties op de winactie. Zo leuk! Dat had ik niet verwacht! Volgende week maak ik de winnaar bekend, nog even geduld :)

Laat ik nou snel verder gaan over het echte onderwerp – mijn tripje naar het Roemeense Timișoara vorige week. Ik vertelde al eerder hoe ik een retourtje kocht voor 20 euro en eigenlijk verder geen idee had wat ik van dit stadje kon verwachten. Op de foto’s die ik snel online vond zag ik een paar gekleurde huisjes en eerlijk? Dan is het voor mij al snel goed! Met de grote verrassing van Bulgarije vorig jaar in mijn achterhoofd hoefde ik dan ook niet lang na te denken – hier zou ik heen gaan!

Maar hoe was het nou eigenlijk? Het was zeker geen grote verrassing als Bulgarije, maar laat ik dan ook meteen eerlijk zijn: Sofia zelf vond ik ook niet heel boeiend. Het waren de landschappen en monumenten er omheen die het voor mij zo bijzonder maakten. En de gezelligheid in het hostel! Dat laatste kwam in Timișoara gelukkig ook helemaal goed – door de goedkope tickets zat het hostel vol en dat iedereen eigenlijk geen idee had wat ie er deed zorgde ook wel voor een bonding moment. De eerste avond ging ik direct na mijn aankomst met de groep uit eten en op stap, op een dinsdagavond! Elke avond gingen we wel uit en dronken we liters bier, want dat is daar natuurlijk verschrikkelijk goedkoop. Ik sliep elke dag uit, want zoveel was er toch niet te zien. Zogenaamde dag-tours die georganiseerd zouden worden gingen ineens alleen in de zomer en het OV is er zo verschrikkelijk dat ik eigenlijk ook niets anders buiten het stadje kon zien. Dus slenterde ik elke dag met mijn camera door de stad, op zoek naar fotogenieke plekjes en koffietentjes om heerlijk uren te lezen. Misschien klinkt het nu als een teleurstelling maar dat was het helemaal niet! Ik had er weinig van verwacht en ik heb een supergezellige en relaxte tijd gehad! Normaal ben ik die persoon die op vakantie gaat en dan zoveel doet en rent dat ze vakantie nodig heeft van de vakantie. Dat was dit keer helemaal niet, ook heb ik me helemaal niet verveelt.

Timișoara zelf is eigenlijk wel wat ik er van verwachtte – klein, kleurrijk, arm en toch ook weer met mooie oude gebouwen. Ik vond er heel veel tegenstrijd: prachtige oude vervallen Art Nouveau gebouwen, die me heel erg deden denken aan Budapest en Praag, maar tegelijkertijd is het ook duidelijk dat er veel in opkomst is. Genoeg gebouwen die opgeknapt worden en waar allerlei hippe, gloednieuwe horecatentjes in zitten. Ik denk dat deze stad in een jaar of 5 wel heel veel gegroeid kan zijn! Sowieso is het een levendige studentenstad waar elke avond de kroegen en clubs wel gevuld lijken te zijn. Het heeft een heel prettig sfeertje en de mensen zijn over het algemeen ook heel vriendelijk. Ze zijn duidelijk nog niet helemaal gewend aan toeristen en ik werd veel bekeken als ik weer eens foto’s aan het maken was van al die pastelkleurige, vervallen gebouwen. Ik vind deze namelijk echt waanzinnig fotogeniek en waande me weer eventjes op die Berlijn-trip op de kunstacademie, toen we allemaal lekker artistieke foto’s van vervallen Berlijn aan het maken. Heerlijk! Het is wel echt een heel ander soort city trip dan wanneer je naar een Europese metropool gaat. Zo zijn er eigenlijk niet echt interessante musea, geen berg in de buurt die je kan beklimmen, de winkels zijn oubollig en zelfs een Free Walking Tour gaat er niet dagelijks. Als je met die verwachting er in stapt komt het denk ik wel goed. Maar nee, het is absoluut niet vergelijkbaar met een weekendje Londen bijvoorbeeld. Ik kan me voorstellen dat iemand misschien schrikt van al dat verval, ik daarentegen vond het juist alleen maar mooi.

Zelf merk ik wel dat ik gewoon een beetje verliefd ben op Centraal/Oost-Europa, deze trip deed me ook weer helemaal denken aan mijn Interrail-trip in 2013. Ik ben nou overigens wel echt om en wil toch graag dit jaar nog (of volgend jaar) een nieuw soort Interrail-trip doen. Maar dan door Oost-Europa! Met als nummer 1 Kotor (Montenegro), Google dat maar eens. Waanzinnig niet?

Een heel verhaal, maar laat ik nou de foto’s voor zich spreken. Een kleine collectie van pastelmomentjes. Volgende week volgt een city guide met tips en meer foto’s!

P.S. Vergeef me a.u.b. de scheve foto’s. Ik heb een beetje een afwijking wat niet altijd met Photoshop recht kan worden getrokken. En die scheve huizen daar maken het me niet makkelijker! ;)

Die linkermuur is voor mij gewoon kunst, zo mooi!English: Timisoara was just as I expected: small and compact, cheap, full with pastel coloured houses and beautiful cathedrals. What I didn’t really expect was that there were quite some new, hip places up and coming and how it’s also a quite lively little city. Full with students the bars always seem crowded and when the weather is great everyone seems to be enjoying themselves on a terrace. It seems like a place that might just grow a lot within the next few years. But of course it’s also still quite a poor city. Lots of beautiful old Art Nouveau buildings that are just left to rot away, lots of bladdering paint. Also a lot of street art which surprised me a bit, in a good way. I also think this city will be so much better looking in spring or summer, when all the parks are in bloom. Still, I found it a charming little town!

I have to admit though that I just have a weakness for Central/Eastern Europe. I just love the pastel houses, the beautiful buildings, the vibe the cities have. Timisoara was no exception and it reminded me of cities like Bratislava or Budapest. I do think those pastel, old houses are incredibly photogenic but I can also imagine it might not be everyone’s cup of tea.

Next week I’ll tell you more about a few hotspots in this tiny place and what you should do and see when you decide to go there. I’ll admit that you can see the whole city in just one day, but that was perfectly fine with me. Usually I do so many things on a holiday that I need a holiday from my holiday, you know? This time it was not the case! I just chilled and hung at bars with other people from the hostel, slept in every day and wandered around the city with my camera and a book. I spent a lot of time in different coffee houses to just relax and read. Most relaxing holiday I’ve had in years!

Follow:

16 Comments

 1. March 16, 2017 / 07:54

  Ohhh geweldig die kleuren en die gebouwen!
  Het lijkt mij stiekem ook wel lekker om eens een relaxvakantie te hebben. En zo kun je de stad zelf ook echt helemaal uitpluizen. Leuk! En dat voor twintig euro vliegen klinkt wel echt verleidelijk. Ik ga voor de grap eens kijken of er goedkope vluchten zijn naar waar dan ook haha

  • Angélica
   Author
   March 18, 2017 / 22:10

   Jaaa doen! Zo ben ik dus ook naar Sofia geweest en Bulgarije bleek echt heel tof. Ik ga dit echt vaker doen!
   Die relaxvakantie was zeker fijn, voelde me daarna ook thuis gewoon een heel stuk relaxter haha.

 2. March 16, 2017 / 10:07

  Oh wauw! Door de foto’s raak ik echt verliefd, wat is het daar kleurrijk (ik mis dat ik NL soms wel)!

  • Angélica
   Author
   March 18, 2017 / 22:11

   Ja leuk he? Ik mis dat in Nederland ook wel ja, die gekleurde huisjes zijn zo gezellig!

 3. Juna
  March 16, 2017 / 10:46

  Wauw, love het kleurenthema!

 4. March 16, 2017 / 14:36

  Klinkt toch heel fijn hoor! Even niets moeten, maar gewoon lekker rondlopen en koffie drinken. Heerlijk!

  • Angélica
   Author
   March 18, 2017 / 22:14

   Dat was het zeker :D Kwam ook helemaal relaxt thuis haha.

 5. March 17, 2017 / 11:52

  Wat gaaf! Ik had eerlijk gezegd niet zo veel kleuren verwacht bij Roemenië – zo zie je maar, nooit op je vooroordelen afgaan!;)

  • Angélica
   Author
   March 18, 2017 / 22:15

   Nee he? Ik ook niet hoor! Maar er waren genoeg kleurrijke huisjes te vinden :D

 6. March 18, 2017 / 18:46

  Haha wat tof dat je gewoon een ticket geboekt hebt! Ik had echt nog nooit van deze stad gehoord, grappig. Mooie foto’s heb je geschoten! Best wel een leuk idee om zo impulsief op reis te gaan!

  • Angélica
   Author
   March 18, 2017 / 22:16

   Ik had ook nog nooit van deze stad gehoord en moest het eerst opzoeken voordat ik een ticket boekte haha. Vond het ook wel grappig om te vertellen dat ik daar heen ging: die blikken van iedereen! Niemand kent het, is ook weer eens iets anders dan je gemiddelde city trip.
   & Dank je! Ja ik heb het wel eens eerder gedaan en zou het zo weer doen :D Echt een aanrader!

 7. March 20, 2017 / 20:00

  Oh wauw, wat een prachtige kleuren, schitterend! Ik vond dat in Italië in de plaatsen waar we geweest zijn ook zo mooi. Zo’n gemis dat wij dat in NL niet hebben. Maakt het straatbeeld zoveel leuker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *