Roadtrip Slovenie In 8 Dagen

Afgelopen zomer ging ik met drie vrienden naar Slovenië, een land waar ik heel graag meer van wilde zien nadat ik al 4 jaar geleden in Ljubljana was geweest. Normaal reis ik altijd met het openbaar vervoer, omdat ik geen rijbewijs heb. (Yup, ik word volgend jaar 30 en ik heb nog nooit een rijles gehad… tjah.) Dit keer ging ik met drie vrienden die wel een rijbewijs hadden en zelfs ook nog een auto! Dat opende toch wel een nieuwe wereld voor me ;) Hoe ontzettend fijn is het als je overal kunt gaan en staan waar je wil? Dit werd dan ook een volle vakantie waar we elke dag eigenlijk wel volgepropt hebben, maar daar houd ik eigenlijk wel van – lekker veel zien!

We vertrokken vanuit Nederland, omdat we graag met een eigen auto gingen. We wilden het rustig aan doen en zijn dan ook regelmatig tussendoor gestopt voor de lunch en overnachtingen. Benieuwd hoe deze vakantie er uit zag? Hieronder volgt een verslag in een soort dagboekstijl – ik laat je de plekken zien die we bezocht hebben aan de hand van (telefoon)foto’s.

Dag 1 – Utrecht naar Erkheim


We vertrekken vanuit Nederland en maken een pitstop in het Duitse stadje Bonn voor de lunch. Hoe we er bij kwamen weet ik al niet meer, maar het zou een leuke stad moeten zijn. Het is een beetje kneuterig en eigenlijk ook niet heel boeiend. Ik wou dat ik hier wat meer foto’s van had voor een indruk, maar helaas had ik net een nieuwe telefoon en de eerste dag alleen “Live” foto’s gemaakt haha. Deze zijn dus opgeslagen als een videobestand, oeps.

‘s Avonds komen we aan in het oh zo spannende Erkheim. Dit is echt een dorp met 10 huizen en een restaurant waar je alleen schnitzel met aardappels kunt krijgen. Heerlijke Duitse kneuterigheid dus. Waarom we daar in godsnaam verblijven? Het ligt dichtbij Neuschwanstein, het kasteel waar we de volgende ochtend naar toe gaan.

Dag 2 – Neuschwanstein

Jaa Neuschwanstein! Dat ene Pinterest-sprookjeskasteel waar ik al jaren naar toe wilde. Het werd dus eindelijk werkelijkheid! Het is de eerste stop op onze trip van vandaag. Ik schreef er hier al meer over. Ik had mijn maxijurk aan omdat ik natuurlijk wel een leuke selfie wilde, je weet hoe dat gaat. Het was eigenlijk maar 13 graden, maar verrassend genoeg had ik het niet eens zo koud in mijn dunne jurkje en sandalen. Ik stootte wel moeilijk hard mijn kleine teen tegen een boomwortel toen we naar boven klauterden voor het uitzicht. De dingen die je doet voor de foto he ;)

Voor de lunch stoppen we bij een superkneuterig Duits dorpje wat zo uit een Wes Anderson-film lijkt te komen – Bad Tölz. Het is nogal een grauwe, koude dag in Duitsland dus als we ‘s avonds in een zonnig Ljubljana aankomen waar het zo’n 30 graden is is dat wel even een shock. Het is uiteindelijk al rond een uur of 8, dus op aanraden van onze AirBnB hostess gaan we naar een leuk restaurantje – Pri Škofu (aanrader!)

Dag 3 – Ljubljana

Na twee dagen rijden blijven we deze dag gewoon lekker in Ljubljana! Het weer is er prachtig, wat een verschil met Duitsland is het toch. We bezoeken onder andere Metelkova, het kasteel, het museum voor moderne kunst en eigenlijk alles waar ik al over schreef in de Ljubljana mini city guide.

Eigenlijk best veel, maar Ljubljana is dan ook een kleine, compacte stad. In één dag kun je dus heel veel zien.

Dag 4 – Lake Bled & Vintgar Gorge

Eén van de dingen waar Slovenië bekend om staat (in mijn ogen, in ieder geval) is het kristalheldere, turquoise water. Dit wilde ik dan natuurlijk ook graag met eigen ogen zien! Het meer Bled was nog zo’n bestemming wat al jaren op mijn droomlijstje stond en ik was dan ook superenthousiast om hier heen te gaan. Stel je voor – een turquoise meer in de bergen, met in het midden van het meer een klein eilandje met een kasteel er op. Klinkt bijna te idyllisch, toch? Na het Neuschwansteingebeuren had ik verwacht dat ook Bled een heel erg toeristische plek zou zijn, maar het viel me reuze mee. Hier spendeerden we de ochtend en dat is genoeg om naar het eilandje te gaan en een beetje rond het meer te wandelen en klimmen (voor een mooi uitzicht!). Uiteraard schreef ik hier ook al eerder over.

Toen ik het over dat turquoise water had maakte ik dus geen geintje he? We bezochten de Vintgar kloof in het Triglav Naional Park. Het is er in de zomer wel erg druk en soms wat irritant dat je in een soort rij belandt met langzaam lopende mensen, maar het was er echt heel erg mooi.

Dag 5 – Koper / Škocjan grotten / Triëst

In de ochtend rijden we naar Koper, een stadje dichtbij de Italiaanse grens. Dat is duidelijk te zien aan de bouwstijl en met die eindeloze gangetjes moet ik soms zelfs een beetje aan Venetië denken (wel zonder het water, dat dan weer wel). De straatnamen worden ook in het Sloveens en Italiaans vermeld, heel grappig! Verder is dit stadje op een zondag een beetje uitgestorven, dus we besluiten na een tijdje weer door te gaan naar iets anders… namelijk de Škocjan grotten!

Een beetje spontaan was dit bezoek wel (we zouden eigenlijk de dag er na pas gaan) dus we hadden helemaal geen warme kleren bij ons. Het was buiten rond de 30 graden, maar in de grotten eerder rond de 10. Beetje koud wel in je zomerkleren! Maar eigenlijk viel het reuze mee en was het het allemaal waard – ik vond het echt heel tof! Je mocht er helaas geen foto’s maken maar het was echt heel mooi en indrukwekkend. Op een gegeven moment kom je in een soort megagrote gang terecht en toen waande ik me even in een Lord Of The Rings film ;) Je hebt verschillende van dit soort grotten in Slovenië, volgens mij nog grotere dan deze. Sowieso hebben ze zo’n 12.000 grotten in Slovenië, dat is toch waanzinnig? In zo’n klein landje! Een grot bezoeken hoort er dus wel een beetje bij als je naar Slovenië gaat. Wat mij betreft ook echt een aanrader. Wel een kleine waarschuwing – het is wel megatoeristisch.

Daarna gaan we naar Italië, naar Triëst! Als we dan toch in de buurt zijn is het ook wel eens leuk om een ander land mee te pakken, toch? Ondertussen is het al het einde van de middag en ik heb meeeeega trek – na veel aandringen gaan we toch een pizza eten bij dat ene tentje. En woah, die pizza is lekker! We drinken ook nog een veel te dure en fancy espresso omdat, nou ja, Italië.

Na een paar uurtjes rijden we weer terug naar Ljubljana, waar we nog een drankje doen in de stad en daarna vroeg ons bed in duiken ;)

Dag 6 – het meer van Bohinj / Slap Savica

Onze laatste dag in Slovenië is alweer aangebroken. We besluiten het dit keer wat rustiger aan te doen, helemaal omdat het ook nog zo’n 36 graden gaat worden. We gaan naar Bohinj, wat eigenlijk heel dichtbij Bled ligt. Hier gaan we gewoon lekker aan het water liggen en een beetje zwemmen, lezen en zelfs Suppen (staand peddelen op zo’n surfboard). Dit was echt heeeeeerlijk na de hele vakantie al in de weer te zijn geweest, genieten! We plakken er ook nog even een bezoekje aan de waterval Savica aan vast, wat vooral heel veel klimmen is voor een heel klein watervalletje haha. Maar het uitzicht mag er zijn.


Dag 7 & 8 – Naar huis!

We rijden weer in twee dagen naar huis. We verblijven in Neurenberg, een schattig pittoresk stadje. Ook met een interessante geschiedenis,want in de Tweede Wereldoorlog was dit een belangrijke stad voor de Nazi’s. We verbleven er alleen zo kort dat we hier verder geen aandacht hebben besteed en gewoon een beetje hebben gewinkeld en ijsjes hebben gegeten. Na deze vakantie waren we allemaal denk ik wel weer toe aan een nieuwe vakantie haha, we hebben in een korte tijd een hoop gezien!

En, doe jij wel eens aan roadtrips? Wat vind je daar nou eigenlijk van? Zou je ook wel eens naar Slovenië willen na het zien van deze foto’s? Vertel me alles!

Follow:

1 Comment

  1. December 3, 2017 / 11:25

    Wat een prachtige foto’s zeg! Vooral de foto onder dag 4<3
    Roadtrips zou ik ook eens moeten doen, eigenlijk nooit gedaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?