English below
And now for something completely different… Een recept! Nou ja, een heel volwaardig recept gaat het niet worden maar het leek me een goed excuus om weer eens een beetje te oefenen met ‘food photography’. Ik keek op Pinterest ter inspiratie en huilde uren uit frustratie, maar denk dat mijn foto’s uiteindelijk best okee zijn. Aangezien ik niet van plan ben om een receptenboek of foodblog te beginnen is er sowieso niks aan het handje, maar het was sowieso leuk om te doen!
Maar genoeg over de foto’s. Waarom dit recept? Toen ik in Bulgarije was had ik hele erge trek en zat ik ergens in een hip (voor Bulgaarse termen, het interieur was verschrikkelijk kitsch) tentje waar ze heerlijke pizza’s hadden en dit. Dit? Ja dit, een pompoenschotel met geitenkaas, hazelnoten en honing. Niet meer en niet minder en lekker dat het was! Omdat ik nog wat hazelnoten van mijn vakantie over had en het pompoenseizoen geopend is besloot ik dit gerecht thuis maar eens te maken. Het is overigens absoluut geen Bulgaarse maaltijd, maar ik vond het verder wel een goed verhaal ;) Ik beschrijf hier onder in het Engels kort wat je in huis moet halen en hoe je dit supersimpele gerecht voorbereid. Een algemene tip: mijn (vlees?)pompoenen koop ik altijd voor een prikkie bij de Turkse supermarkt.
English: And now for something completely different… a recipe! No worries, I’m not going to start a food blog and this post is gonna be quite short and simple. I just wanted to recreate this dish from my holidays in Bulgaria and practice my food photography skills. That is all! This is by no means a Bulgarian meal by the way, I just happen to have had it in a restaurant in Bulgaria haha.
Pumpkin is definitely one of my most favourite vegetables ever. As I also really love goat cheese, honey and hazelnuts this dish seemed like quite the winner. It’s so simple but very soothing and perfect for the cold autumn weather. I really enjoyed it and I hope you will too!
The ingredients are quite simple: pumpkin, hazelnut, honey, thyme and goat cheese.
What I used for two persons (or in my case, two meals #foreveralone)
– 1 medium/big butternut squash/pumpkin
– 125 gram goat cheese (add more if you like!)
– a few twigs of fresh thyme
– a handful of hazelnuts
– some tablespoons of honey
– an oven, obviously
So, how to start?
I cheated a bit and cooked the pumpkin first for about 15 minutes before putting it in the oven. Mind you, I have a very old oven that uses gas and is a bit unreliable. Better be safe than sorry! Of course you can just roast the pumpkin in the oven, I’d recommend doing that before putting everything else on as the goat cheese will get dark fast.
After cooking or roasting, sprinkle the slices of pumpkin with a bit of thyme and quite a bit of goat cheese. Smash the hazelnuts a bit so they’ll roast faster in the oven. Put these on everything else as well and top it with some honey to make it a bit sticky. This way it will get all nice and crunchy in the oven! I left mine on for about 30 minutes on the highest stand but again: my oven isn’t that reliable. So I’d say just go check it out every once and a while ;)
C’est fini! (Woah look at me being all multilingual and stuff. Amazing! ;))
I personally need a bit of carbs in my meals so you could always add some roasted potatoes as a side dish. Or maybe sweet potato fries! Although technically they are a vegetable as well so I’d just stick with the regular potato for now. Hope you liked this teeny tiny messy recipe and even though it’s not eyeopening or very refreshing I hope it still inspires you to go to the farmers market and get that pumpkin! Again, this is just a one time thing. I’ll definitely won’t post any recipes regularly (and if I would, I’d be better than this no worries).
How creepy is that pumpkin in the background?
Monique | WritingMonique says
Hé, dit ziet er lekker uit :)! Ik heb nog nooit pompoen gegeten, maar ik ben al een tijdje benieuwd naar de smaak!
sarie_gamgee says
I missed this the other day, but I’ll definitely cook this! I love pumpkin and while I don’t have as many varieties as you have in colder countries, we often cook pumpkin soup in winter! In Mallorca we eat a pumpkin/butternut squash stir-fry with wild garlic or spring onions and pine nuts and raisins… I love it and usually eat it with a side of quinoa or cous cous.
(also, because one can’t get enough of the pumpkin + cheese combination, you need to try this pie. It’s so good! -> https://smittenkitchen.com/2007/10/butternut-squash-and-caramelized-onion-galette/ )
Angélica says
Woah that sounds good! I’m gonna try it, thanks :D I love pumpkin :)
Eva says
Ik vind je foto’s echt heel mooi geworden! Combinatie van de donkere achtergrond met het felle oranje van de pompoen is echt stunning!
Angélica says
Ahh wat lief, dankjewel! :D