Nog even over 2017 & 2018

De laatste week las ik op talloze blogs de jaaroverzichten van 2017. Superleuk om te lezen! Ik besloot er zelf ook aan te beginnen, maar nadat ik mijn favoriete artikelen had opgesomd was de inspiratie zoek. Er waren zoveel mogelijkheden! En had ik eigenlijk ook al niet een beetje over mijn jaar verteld in de post over mijn doelen van 2017?

Laat ik beginnen met de leukste posts die ik dit jaar schreef. Deze kies ik lekker zelf uit, want volgens Jetpack is een post uit 2016 het populairst geweest dit jaar en dat vind ik suf ;)

Ik schreef een maandje geleden trouwens al over mijn reizen van het afgelopen jaar.City guides

City guides vind ik één van de leukste artikelen om te schrijven. Het is vaak ontzettend veel werk, maar geeft wel veel voldoening. Extra leuk is het als mensen me later vertellen dat ze deze dan ook daadwerkelijk gebruikt hebben! Ik deel er hier 5 met je die ik het afgelopen jaar schreef.

– Eindelijk een gidsje over mijn favoriete stad, Edinburgh.
– Ook één over Leuven mocht niet ontbreken op het lijstje, wat een schattig stadje is dit.
– Over Innsbruck schreef ik maar liefst twee delen, hier is deel één en deel twee.
– In Maart bezocht ik Timișoara, een klein stadje in Roemenië. Hier schreef ik ook een city guide over en dit ook één van de meest gelezen artikelen van het jaar, leuk!
– Okee, geen city guide, maar wel een ‘island guide’ als je het zo wil noemen ;) Ik beschreef onze week in Mallorca.
Travel

Mijn blog heet natuurlijk niet voor niets ‘Fernweh Forevermore’. Fernweh betekent ‘het verlangen naar verre plekken’, mijn blog gaat dan ook vooral over reizen. In 2018 gaat dit misschien nog wel veranderen (niet de naam, wel de content). Maar voor hier alvast mijn favoriete posts die ik schreef:

– Ik schreef over de landen die ik bezocht heb, dit is deel 1 trouwens. Hier volgt deel 2.
– Okee, ook hier ga ik even valsspelen en drie posts delen maar dit is toch wel het delen waard! Ik wandelde zo’n 160 kilometer door de Schotse hooglanden, waar ik toch wel een beetje trots op ben. Ik typte een heel dagboek vol ellende (maar die ellende vergeet je al snel hoor ;)) in drie delen – deel 1, deel 2, deel 3.
– Over de roadtrip naar Slovenië, inclusief het Neuschwansteinkasteel!
– In 2016 ging in Japan en ik schreef pas dit jaar een stukje over de heilige berg Koyasan. Klein stukje is wat overdreven trouwens, noem het gerust een boekwerk. Prachtige plek!
– Begin dit jaar schreef ik een stukje over hoe ik reis en hoe ik dat kan betalen, enzo.Mijn hoofd is eigenlijk een beetje te eng rood op de 1e foto, maar ben te moe deze foto’s opnieuw te bewerken ;)

Persoonlijk & Fotografie

– Ik schreef beduidend weinig persoonlijke artikelen, dus ik link maar even naar mijn maandoverzichten. Hier begon ik in 2017 mee en vond ik erg leuk om te doen, op naar 2018!
– Absoluut de populairste post van 2017 was die met de foto’s van de bruiloft van Florine & Thijs, heel leuk!
– Voor mijn verjaardag hield ik mijn eerste wedstrijd, je kon namelijk een photoshoot met me winnen. Er werd echt heel erg veel en leuk op gereageerd, dat had ik zó niet verwacht!
– Een terugblik naar eerdere fotosessies, en hier hier nog één.
– De bruiloft van Lorain & Ruben mag natuurlijk ook niet ontbreken.


Maar… hoe was 2017 nou eigenlijk?

2017 was gewoon een prima jaar, meer kan ik er niet van maken. Het hoogtepunt was natuurlijk het starten van mijn eigen bedrijf (wat veel te intens klinkt, maar nadat ik ooit in een Facebookgroep voor ‘meisjes’ het woord ‘bedrijfje’ gebruikte en finaal af werd gemaakt, durf ik het niet meer te gebruiken ;)) , iets waar ik al jaren tegenaan hikte maar wat ik maar niet durfde. Nadat ik een bruiloft fotografeerde en dat heel leuk vond (en ook zo spannend dat ik een dag vrijwel niks gegeten heb) besloot ik dat ik dit toch wilde gaan proberen. In 2017 heb ik 4 bruiloften mogen fotograferen, ontzettend leuk! Ook zette ik twee koppels op de foto en maakte ik portretten van nog zo’n 5 andere mensen. En een paard! Ook maakte ik een serie productfoto’s. Best prima voor in half jaartje tijd. Ik wil mijn bedrijf rustig opstarten en weloverwogen keuzes maken. Ik wil niet voor niets werken, maar ook nog zeker niet voor de hoofdprijs. Een beetje alles aftasten.

Al een jaar of tien fotografeer ik, maar wat ik het afgelopen half jaar heb geleerd wat betreft fotografie is echt intens! Zo werkte ik voor het eerst met Lightroom en jeetje, wat een godsgeschenk is dat programma. Foto’s bewerken was nog nooit zó makkelijk! Ik kocht een fullframe camera en na een half jaar ben ik er al achter dat ik eigenlijk een nóg betere camera nodig heb. Sowieso twee goede (fullframe) camera’s voor bruiloften. Ik besloot mijn foto’s dan ook maar in RAW te schieten, helemaal nadat een Italiaanse uitgever een foto van me wilde hebben voor een omslag maar deze te klein bleek. Ik schoot altijd alles in Medium (!!). Jeetje, wat zonde eigenlijk. Ik heb echt uren aan filmpjes over flitsen gekeken en me verdiept in talloze camera reviews en termen. Mijn hoofd duizelt er soms van. Maar het was allemaal verschrikkelijk leerzaam. Het is echt zo’n gevalletje van “zodra je denkt te weten dat je alles weet, kom je er achter dat je juist helemaal niks weet”. Maar dan in een mooie Dalai Lama-achtige quote gegoten, weet je wel. Als je nou denkt dat ik me echt een pro waan – tijdens mijn laatste bruiloft, wat in een donkere loods was, heb ik de helft van de tijd op het punt gestaan om in tranen uit te barsten. Ik voelde me zó inadequaat! Ergens ook niet erg om dit te voelen, want het herinnert me er aan dat ik moet blijven leren.

Qua reizen was het gewoon weer een prima jaar, ik ging zo’n 7 keer weg. Maar daar schreef ik al eerder over.

En persoonlijk? Nou, dat was eigenlijk ook prima. Ik werk nog steeds 30 uur in de koffietent, maar nu ik er een ‘groter doel’ bij heb zit ik een stuk beter in mijn vel. Werken aan mijn bedrijf doet me echt goed, ondanks dat het niet altijd makkelijk of voordelig gaat zijn. Op mijn lijstje voor 2017 stond ook “minder kluizenaren”, want deze introvert wil soms nog wel eens te hard in haar eigen wereldje kruipen. Het is niet helemaal gelukt, maar het was een fijn jaar met leuke dingen met leuke mensen.

Doelen 2018

Deze post is verdorie echt al veel te lang, maar het is 2018 en ik wil ook niet meer aparte posts gaan maken. Gelukkig heb ik vooralsnog heel weinig doelen voor 2018, dus dat maakt dit lijstje lekker kort.

Mijn ‘woord’ voor 2018 is, na lang twijfelen, ‘focus’. Ik wil me gaan focussen op het groeien van mijn bedrijf, dat gaat echt mijn nummer 1 zijn dit jaar. Er zijn een paar dingen die daar aan mee dragen, namelijk:

Minder reizen

Ja, je leest het goed. Minder reizen. Reizen kost mij tijd en geld, dingen die ik beter in mijn bedrijf kan steken. *slik*

Investeren in bedrijf

Dit is leuk én minder leuk. Er is niets zo leuk als het kopen van nieuwe cameragear natuurlijk, maar het is ook heel frustrerend als je gewoonweg het geld nog niet hebt maar ondertussen wel opdrachten aan het doen bent die die betere gear goed zou kunnen gebruiken. Natuurlijk zijn er ook nog mogelijkheden als apparatuur huren, dus dat overweeg ik ook nog. Maar het is niet altijd handig. Ik heb altijd gedacht dat een fotografiebedrijf beginnen juist supermakkelijk zou zijn, omdat ik al een hoop lenzen en camera’s heb. Niets bleek minder waar!

Verdiepen in SEO & vindbaarheid

Ja, ik moet daar echt eens iets mee gaan doen. Beter zichtbaar zijn, beter netwerken, alles beter ;)

Bulletjournal bijhouden

En fanatiek ook! Eind 2017 begon ik weer. Dit maakt me een stuk productiever en zo kan ik ook goed dingen bijhouden als mijn social media stats, boodschappen, uitgaves, nou ja allemaal volwassen dingen zeg maar.

1500 volgers op Instagram

Ik geef het toe, het is nogal suf om te letten op de cijfertjes van je Instagramprofiel. De afgelopen maand heb ik ook weinig tijd in Instagram gestoken en het verschil merk ik eerlijk gezegd ook niet echt. Wel vind ik het gewoon heel leuk om een doel te stellen en deze te kunnen halen, dus dat doe ik lekker. Op dit moment heb ik zo’n 1135 volgers, dus 365 er bij (wow, dat is elke dag 1 nieuwe volger!) moet realistisch zijn toch? Of niet….

Meer analoog fotograferen

Maar nu echt. Echt! Terwijl ik dit typ kijk ik naar een 5-pack Portra 400 op het internet. Vrij prijzig wel, maar ik droom er al een tijdje van om met deze film te fotograferen. Doen? Om mijzelf een concreter doel te geven heb ik 5 rolletjes volschieten als minimum gezet.

Meer creatieve selfies maken

De laatste maanden ging het weer wat beter, maar ik wil mijn eigen hoofd weer wat meer (en creatiever) vastleggen. Voor veel mensen maak ik al verdraaid veel selfies, maar vergeleken met vroeger is het bijna niks ;)

Etsy shop openen

Gaat dit nou eindelijk gebeuren dit jaar…. ???


Persoonlijker bloggen

Ik wil mijn blog weer echt een blog laten zijn. Een soort dagboek, maar dan met veel foto’s in dit geval. Gewoon schrijven wat er in me opkomt!
Tot zover mijn ellenlange post! Wat zijn jouw doelen voor 2018? En hoe was jouw 2017?

Follow:

7 Comments

 1. January 4, 2018 / 15:15

  Leuke doelen! En veel gedaan, vooral qua fotografie, in 2017 :) Ik heb toevallig net een rolletje bij de Hema gekocht voor de analoge camera van mijn vader en moeder. Heb er nog nooit foto’s mee gemaakt dus ben heel benieuwd!

 2. January 5, 2018 / 13:49

  Mooi overzicht (en mooie layout ook!). Niks mis met bedrijf wat mij betreft trouwens, veel succes met je doelen voor dit jaar :) En ik kijk vast uit naar je persoonlijke posts, sowieso <3 voor jouw foto's!

 3. January 18, 2018 / 08:57

  Wat een fijn overzichtje en mooie doelen. Ik kijk al uit naar je blogjes 😉. En doelen stellen qua nummers. Dat is juist wel goed toch, dan weet je of je groeit.

 4. January 18, 2018 / 17:49

  Naar mijn idee was 2017 echt een topjaar voor jou, haha. Je bent zo gegroeid sinds je jouw eigen bedrijf hebt en ik vind het knap hoe je al opdrachten overal en nergens vandaan weet te halen. 2018 wordt sowieso een te gek jaar voor jou, ik voel het. En als je dan trouwens meer analoog gaat schieten, kun je dan niet zoiets tofs doen als een paar analoge foto’s op bruiloften als extraatje? :D Misschien was dat al jouw idee, maar moest er meteen aan denken toen ik het las.

  Ik blijf je volgen dit jaar, dus ik kijk uit naar al het moois dat je gaat maken <3

  • Angélica
   Author
   January 22, 2018 / 20:04

   Ahh dankjewel! Ja 2017 was een goed jaar, maar opdrachten overal en nergens vandaan weten te halen… dat lijkt denk ik maar zo hoor! Bijna al mijn opdrachten waren van vrienden, kennissen of via via haha. Ik hoop in 2018 wat meer ‘vreemden’ te mogen fotograferen!
   En ja dat idee had ik ook inderdaad! Het lijkt me heel tof, maar dan moet ik nog wel even oefenen enzo want het is alweer een tijdje geleden. En dan moet ik wel weer NOG een camera meeslepen haha. Misschien een keer :D

  • January 22, 2018 / 20:23

   OH dit is ZO’n goed idee om daar anologe foto’s bij te doen als extra!

 5. January 22, 2018 / 20:23

  Oh wat een fijne doelen en wat moest ik lachen om je ‘meisjes’ ‘bedrijfjes’ :D
  Maar heel goed bezig hoor! Het begin hoort ook niet te gemakkelijk te zijn, blijven doorzetten en dan komt het allemaal helemaal goed <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?