Ljubljana – een heel kleine city guide

Het is alweer een tijdje geleden dat ik wat gepost heb en al helemaal een tijd geleden dat ik iets over reizen schreef. De afgelopen weken was ik simpelweg te druk, maar vandaag staat er een kleine (ieniemini) city guide over Ljubljana op het programma. Ik maakte er beide keren dat ik er was eigenlijk niet zoveel foto’s, zodat ik nou ook even een hoop uit het oude archief heb geplukt. Wat mij betreft zijn de foto’s niet helemaal de kwaliteit dat ik ze zou willen hebben, maar ik hoop dat ze alsnog een beetje de sfeer weergeven. De komende weken ga ik proberen weer wat actiever te zijn op de blog, maar ik beloof niks ;)

Ljubljana – de hoofdstad van Slovenië die ik twee keer bezocht. Eerst vier jaar geleden in de herst en later in de zomer. De eerste keer bezocht ik Ljubljana tijdens mijn Interrailreis, waar ik op een zaterdagavond op het station arriveerde. Een regenachtige, stille zondag vormde voor mij het beeld van deze hoofdstad. Het was er vooral koud en grauw, maar met een gezellig sfeertje en leuk gekleurde huisjes. De eerste indruk was niet superdenderend, ik was niet verliefd op Lubljana, maar ik vond het wel iets hebben. Afgelopen zomer keerde ik er terug, dit keer met vrienden die ik nou een beetje de weg kon wijzen. Wat een verschil! Zo is Ljubljana in de zomer levendig, kleurrijk en bruisend. Er waren veel meer toeristen dan ik had verwacht en overal waren er overvolle terrasjes. Ik wist niet wat ik meemaakte! Je kunt je wel voorstellen dat we aangenaam verrast waren en misschien zelfs ietwat teleurgesteld dat het zo vol was met toeristen. Zo voel je je niet echt speciaal meer natuurlijk. Maar het mocht de pret niet drukken, we hadden een heerlijk appartementje in de binnenstad en waren vooral overdag op pad en ‘s avonds in de stad. Vandaag vertel ik je wat meer over deze stad en een paar dingen die je hier echt moet doen.

Wist je trouwens dat Slovenië nog kleiner is dan Nederland? Zo ja, dan zal het je niks verbazen dat de hoofdstad Ljubljana dan ook maar 280.000 inwoners telt (ter vergelijking – Amsterdam zo’n 820.000). Daarbij is de hoofdstad ook nog eens heel compact en dus heel goed te verkennen ter voet. Aangezien de stad ook vrij plat is is fietsen ook een optie (dat vergeten wij Nederlands nog wel eens – dat niet elke stad even makkelijk te fietsen is. Moet je in Lissabon toch echt niet willen bijvoorbeeld.) Wij hebben de stad alleen ter voet verkend en dat is zeker goed te doen.

Wij gebruikten Ljubljana als uitvalbasis om de rest van Slovenië te verkennen, maar het is ook zeker een leuke bestemming voor een korte city trip. En het is weer eens iets anders dan een weekendje naar Londen, toch?

Het kasteel (Ljubljanski grad)

Eén van de dingen wat Ljubljana zo tof maakt is dat de stad een kasteel heeft! En nog wel op een heuvel, de stad overkijkend. Bij het kasteel kun je prachtig wandelen, heb je een mooi uitzicht over de stad en is er ook nog een uitkijktoren voor een nóg beter uitzicht. De eerste keer regende het en besloot ik om lekker met de lift te gaan. Een retourtje kost 4 euro, dus dat is prima te doen. Is het mooi weer en heb je zin om je benen te strekken? Dan kun je natuurlijk ook altijd gewoon via het pad naar boven klauteren. Dit deden we dan ook in de zomer, al was dat met 35 graden wel even bikkelen. In de zomer worden hier trouwens ook films in de openlucht getoond, heel tof.

Botanische tuin

Ja hoor, daar komt ze weer aan met haar botanische tuinen. De botanische tuin in Ljubljana is nogal klein, maar wat mij betreft toch een bezoekje waard. De kas is klein maar wel mooi, ze hebben daar bijvoorbeeld mega monstera’s. De entree kost je 2,80 euro (of als je zo’n babyface hebt als ik – 1,30 euro.)

Binnenkort volgt hierover nog een post, want ik heb natuurlijk weer naar hartelust foto’s gemaakt van planten ;)

Metelkova

De eerste keer dat ik Ljubljana bezocht stond Metelkova al wel op mijn lijstje. Maar ik had er maar een dag en het was verschrikkelijk koud en regenachtig, dus sloeg ik het over. De tweede keer moest ik hier natuurlijk persé naartoe, want ik had er allerlei dingen over gehoord. Eerlijk? Het viel een beetje tegen. Overdag is er niet zoveel te beleven in deze alternatieve hub, maar ‘s avonds moet het hier leuk zijn. Het deed me erg denken aan Christiana in Kopenhagen – ook een alternatief en autonoom stukje stad. In Metelkova vind je allerlei street art, kunstenaars, eettentjes, feestjes en zelfs een hostel in een oude gevangenis.

+MSUM

ljubljana

Mijn meest recente ervaringen met steden in Oost-Europa is dat er meestal niet echt een tof museum voor moderne kunst is. Gelukkig bleek dat in Ljubljana niet waar – +MSUM is een prachtig museum! Wat mij betreft echt een aanrader en ook niet onhandig – het zit om de hoek van Metelkova. Ideaal voor een cultureel middagje dus.


Open Kitchen (Odprta kKuhna)

Op elke vrijdag van Maart tot Oktober is er een geweldig food festival op het marktplein. We waren er op een zinderend hete dag, dus ik had enkel een limonade met verse aardbei en basilicum (lekker!) maar je kunt er echt allerlei soorten eten halen – vegan gebakjes, authenthiek Thais, Egyptische kebab, hamburgers, je noemt het… ze hebben het. En dat allemaal voor een prima prijsje. Echt heel leuk was dit!

Overige eettips

Ljubljana is vrij goedkoop (al niet zo goedkoop als je misschien zou verwachten!) dus we hebben elke dag wel buiten de deur gegeten – het is immers ook vakantie toch? Wat ik echt een aanrader vond was de tip van onze AirBnB-host: het Sloveense restaurantje Pri Škofu. Het is vooral in de zomer heerlijk op het superkleine terras, het eten is er voor Sloveense standaarden vrij duur maar oh zo goed! Overigens was mijn pasta alsnog maar 10 euro en die was verrukkelijk.

Voor je hipsterontbijtjes moet je bij Ek Bistro zijn en de beste pizza haal je bij Foculus. Slovenië ligt natuurlijk naast Italië, dus reken maar dat ze hier ook weten hoe je pizza moet maken.

De draak is het symbool van Ljubljana – de drakenbrug kun je dan ook eigenlijk niet overslaan. De legende gaat dat een prins uit de Griekse mythologie Ljubljana heeft gesticht en samen met zijn argonauten (een soort leger zou je het kort gezegd kunnen noemen) een draak heeft verslaan. Best wel cool eigenlijk toch, zo’n verhaal?

 

Dagtripjes
ljubljana

Omdat Slovenië zo klein is, is Ljubljana de perfecte uitvalbasis om de rest van het land te verkennen. Prachtige bergen en meren of uitstapjes naar Italië – het kan allemaal in 1 dag! Maar hier zal ik binnenkort een post over schrijven, want ik heb nog genoeg mooie plaatjes te delen van de rest van dit prachtige land.

En, zou je wel eens naar Ljubljana gaan?

Follow:

4 Comments

 1. October 17, 2017 / 11:51

  wat een heeerlijk stadje. Die herfstkleuren, zo mooi! Echt zo zonde dat slovenië bij niet veel mensen bekend is als een mooi land om te verkennen!

  • Angélica
   Author
   October 18, 2017 / 11:17

   Ja echt he? Het is echt een prachtig land! Sowieso heeft Europa heel veel moois te bieden, jammer dat sommige mensen dat niet altijd zien.

 2. October 20, 2017 / 17:39

  ah, kan je misschien een keer iets schrijven over interrailen? ik wil dat waarschijnlijk gaan doen volgend jaar zomer met een vriendin. dit lijkt me ook een heel tof stadje om te bezoeken!

  • Angélica
   Author
   October 22, 2017 / 22:42

   Ohh volgens mij heb jij dit wel eens eerder gevraagd (of iemand anders?) en ja, ga ik een keer doen!! :) Zet ‘m nu echt op mijn lijstje ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?