24 uur in Leuven – city guide

Het is alweer een paar maanden geleden dat ik voor The Boho Guide naar Leuven mocht. Ik wilde al meteen heel graag een city guide maken, maar natuurlijk gaat The Boho Guide voor. Omdat er ook toch aardig wat plekjes bij zaten die ik niet bij de website vond passen, besloot ik om alsnog een city guide te maken. Voor uitgebreidere informatie van sommige plekken verwijs ik je uiteraard door naar The Boho Guide!

Van de gemeente Leuven kregen we een klein pakketje mee, met o.a. het gratis Time To Momo boekje over Leuven en een ILUVLeuven Ticket. Met dit ticket krijg je voor 16 euro toegang tot de bibliotheektoren, Museum Leuven, een tour door het stadhuis en de schatkamer van Sint Pieter. Helaas was het museum in verbouwing toen wij er waren, daar had ik graag nog naar toe gewild. Een ticket koop je online of bij Toerisme Leuven.

Nog een tip – op zondag is in Leuven ontzettend veel gesloten. Niet alleen winkels maar ook leuke koffietentjes bijvoorbeeld, houd hier rekening mee.

Wij sliepen één nachtje in Leuven, waardoor we net iets meer dan 24 uur hadden in deze stad. Als je ziet wat we allemaal gedaan en gezien hebben kun je je vast wel voorstellen dat we aan het einde van de middag doodop de trein in stapten. Wat waren we moe! Maar wat was het leuk. Ik vond Leuven een erg leuke, gemoedelijke stad. Maar goed, genoeg gepraat – kijk mee!

Universiteitstoren beklimmen

Tekening door Janne!

Het eerste wat we deden was het beklimmen van de toren van de universiteitsbibliotheek. Deze geeft niet alleen een mooi uitzicht over de stad maar ook veel interessante informatie over de turbulente geschiedenis van de bibliotheek. Zo werd het in de Eerste Wereldoorlog platgebrand door de Duitsers en werd de bibliotheek beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, waar nagenoeg alle boeken weer in vlammen opgingen. Na de Eerste Wereldoorlog werd door Amerika veel geld gedoneerd voor een nieuwe bibliotheek. Dit zie je dan ook terug in de toren, waar alleen de hal me al heel erg doet denken aan Amerikaanse films over studenten, of Harry Potter! De leeszaal maakt dit plaatje helemaal compleet – je waant je bijna in een filmset. Een erg intrigerende geschiedenis heeft deze universiteitsbibliotheek dus! Wat mij betreft zeker een must om te bezoeken.

Monseigneur Ladeuzeplein 21
Elke dag: 10u-17u
Prijs: 7 euro / gratis met een ILUVLeuven ticket


Kruidtuin

Altijd als ik naar een andere stad ga, kijk ik of er een botanische tuin is. Ik vind ze echt prachtig en vind het dan ook ontzettend jammer dat mijn tuin er niet eentje heeft. Leuven gelukkig wel! De prachtige Kruidtuin is heerlijk om door te wandelen en de kleine maar mooie kassen zijn ook een genot voor het oog. Ik schreef er al eerder een stukje over.

Kapucijnenvoer 30
Elke dag: 8:00 – 20:00 (let op: kassen gaan rond 16.30 dicht!)Groot Begijnhof

Een begijnhof is van oorsprong een gemeenschap in Rooms-Katholieke beweging waar alleenstaande vrouwen (en soms mannen) woonden. Het Groot Begijnhof in Leuven dateert uit de 13e eeuw en is in de 19e eeuw prachtig gerestaureerd. Nou wonen er gewoon studenten, maar als je er doorheen wandelt waan je je echt even in een Middeleeuws Leuven. Een klein stukje authentiek oud Leuven, prachtig. Het staat dan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Een bezoekje waard dus!


Klein Begijnhof

Onderweg naar een van de hotspots stuitten we op het Klein Begijnhof, een pittoreske stukje stad. Zoals de naam al doet vermoeden is het een heel stuk kleiner dan het Grote Begijnhof, maar minstens net zo charmant! De leuke witte huisjes zijn een prachtig plaatje. Daarbij ligt het Klein Begijnhof ook vlakbij de Vaartkom, een plek die erg up & coming is. Deze oude industriële haven wordt steeds hipper, met allerlei leuke eettentjes en groene plekken.
Noordoever

Eén van die hippe plekjes in de Vaartkom is Noordoever, een biologisch en vegetarisch buffetrestaurant. Het is een mooie ruime en lichte ruimte met een klein assortiment aan hebbedingetjes, een vergaderruimte en natuurlijk het buffet. Ik wist niet wat ik allemaal moest opscheppen, zo lekker zag het er allemaal uit! Denk aan zoete aardappelfrietjes, salade met geitenkaas en hazelnoot (te lekker!), pasta’s, quinoa salades… ze hebben het allemaal. Alles is gezond, vegetarisch, biologisch én betaalbaar. Oh en lekker natuurlijk, niet geheel onbelangrijk ;)

Vaartkom 17
Maandag t/m Zaterdag: 10:00 – 23:00Koffie en Staal

De naam verraad het al – hier kun je koffie halen. Maar Koffie en Staal is meer dan alleen een prachtige koffietent. Eigenaren Lino en Nouschka ontwerpen en maken namelijk ook nog hun eigen meubels en sierraden, die je hier dan ook vind. De inrichting is dus ontzettend uniek en het leuke is dat je je koffie drinkt aan een tafel die zij gemaakt hebben. Niet alleen vind ik dat ontzettend tof, hun stijl is ook gewoon daadwerkelijk prachtig. En de koffie erg lekker! Als je nog niet om bent – ze hebben ook nog heerlijk uitziend huisgemaakt gebak.

Mechelsestraat 140
Dinsdag t/m Zaterdag: 10:00 – 18:00Würst

Voor hippe hotdogs moet je bij Würst zijn, het restaurant van bekende Belgische kok Jeroen Meus. Hier kun je allerlei soorten variaties op de hotdog vinden, of er zelf 1 samenstellen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er – zo had ik een hotdog Mexicaanse stijl, inclusief nacho’s! Ze noemen het ook wel een ‘Haute Dog’, wat een heerlijke woordspeling. Ik houd daar wel van! Het interieur is zoals je verwacht bij zo’n plek minimalistisch en industrieel. Een moderne plek, heel tof.

Margarethaplein 1
Maandag & Dinsdag : 11:45 – 20:00
Woensdag t/m Zaterdag : 11.45 – 21.00MOK Specialty Coffee Roastery & Bar

Ik weet nog goed hoe strak van de koffie we al stonden toen we bij MOK binnenliepen. Leuven heeft immers zoveel leuke koffietentjes, dat moesten we allemaal uitproberen natuurlijk! Maar de koffie bij MOK was toch wel het allerlekkerst, wauw. Een klein maar mooi tentje midden in de grote winkelstraat, met eigen gebrande bonen en vakmanschap – dat is MOK. Hier moet je sowieso heen voor koffie!

Diestsestraat 165
Maandag t/m vrijdag: 08:00 – 18:00
Zaterdag: 10:00 – 18:00Barboek

Bij Barboek moet je zijn voor prachtige boeken en een kop thee of koffie. De winkel was veel groter dan ik dacht en overal waren er wel knusse hoekjes waar je jezelf heerlijk kunt installeren met één van de vele boeken. Of gewoon aan het werk natuurlijk! Het was alsof ik in een kleurrijke woonkamer van iemand binnenstapte (zo’n iemand met een jaloersmakende boekenkast).Koffie Onan

Alweer een koffietentje? Ja, alweer een koffietentje. Het is er misschien niet zo hip als bij de andere koffietentjes die ik al eerder noemde, maar Koffie Onan is een begrip in Leuven! Ze hebben niet alleen een hele hoop soorten koffie’s, maar ook echt ontzettend veel soorten thee. Dus als je een echte theeliefhebber bent – ga hierheen!

Parijsstraat 28
Maandag t/m Zaterdag: 08:30 – 18:00Gloria – Simply glorious food

Dineren deden we bij Gloria, een restaurant gevestigd in een oude sigarenfabriek. Hier werden de sigaren ‘La Gloria’ gerold, vandaar de naam dus! Hier kun je Belgische klassiekers, fingerfood of gewoon pasta krijgen. Simpel eten, zoals ze zelf ook al zeggen. Maar man, wat is het goed! We hebben echt gesmuld! Het mag dan wel simpel zijn, de gerechten zijn net eventjes iets anders dan je standaard pasta. Het heeft een gemoedelijke, warme sfeer en het is er erg prettig zitten. Let wel: op maandag zat het gewoon helemaal vol, dus vooraf reserveren is denk ik wel een must.

Arnould Nobelstraat 27
Maandag t/m vrijdag: 12:00–14:00 / 18:00–21:30
Zaterdag: 16:00 – 21.30De Metafoor

Natuurlijk moet je in Belgie een biertje doen, dat kan toch niet anders? Op de Grote Markt heb je meer dan genoeg keuze aan kroegen en terrasjes, helemaal in de zomer. Maar wij kozen voor de Metafoor, een authentiek klein bruin kroegje. Hier vind je een uitgebreide bierkaart, gezelschapsspelletjes en een warme sfeer. Volgens mij is dit ook echt een kroeg voor studenten en het voelt ook heerlijk Vlaams (vond ik ;)).

Parijsstraat 34
Elke dag: 11:00 – 0:00


In Leuven valt genoeg te winkelen. De bekendste winkelstraat is toch wel de Diestsestraat, hier vind je vooral de grote winkels. Bondgenotenlaan is een andere grote straat met veel winkels, de Parijsstraat heeft vooral veel eettentjes en wat kleinere winkeltjes en voor de boetiekjes moet je bij de Mechelsestraat zijn.PLEK

PLEK is een mooie conceptstore die wij toevalligerwijs tegen kwamen. Deze staat dan ook niet in het Time To Momo-boekje, wat echt zonde is! Een mooie winkel met prachtige spullen en eventueel ook wat te drinken. En plantjes! Wat wil een mens nog meer?

Mechelsestraat 123
Dinsdag t/m Zaterdag: 10.30 – 18:00The Harvest Club

Weer zo’n winkeltje waar we spontaan tegenaan liepen – The Harvest Club. Wat een heerlijk kleurrijke plek is dit! Vol met allerlei leuke spulletjes, fair trade kleding en een focus op groene, recyclebare dingen. Zeker een aanrader om er even te gaan snuffelen.

Dirk Boutslaan 3
Dinsdag t/m Vrijdag 11:30 – 18:30
Zaterdag 10:30 – 18:30

Leuven is natuurlijk nog veel meer dan die paar dingen die ik hierboven noemde. Zo zijn er genoeg andere eettentjes of bezienswaardigheden in deze stad te vinden. Maar ik houd het even bij de dingen die ik daadwerkelijk gezien heb, en dat waren er nog behoorlijk veel in die twee kleine dagen tijd! Ik vond Leuven een gezellige, sfeervolle stad. Het deed me erg denken aan mijn eigen stad – Den Bosch. Dat is dus niet geheel onterecht want het blijken dus zustersteden te zijn!

Het was heerlijk om een stad te ontdekken waar ik zelf normaal niet zo snel heen zou gaan. Dankjewel Visit Leuven en natuurlijk The Boho Guide!

Follow:

6 Comments

 1. July 6, 2017 / 16:38

  Ik ben daar nog nooit geweest, maar opeens heb ik zo’n idee dat ik daar zeker nog keer heen ga.

  • Angélica
   Author
   July 15, 2017 / 17:22

   Ja zeker doen! Leuke stad, heerlijk sfeertje :)

 2. sarie_gamgee
  July 8, 2017 / 23:50

  Before I translated this post I thought you had only been in Leuven for one day and had eaten/had coffee at all those places… did you? Because if you did, you’re my hero. Everything looks amazing, though, and the city looks charming! :D

  • Angélica
   Author
   July 15, 2017 / 17:22

   Haha well yes, we did spend a night there though but we had A LOT of coffee :P

 3. July 9, 2017 / 17:22

  Wat fijn dat je in mijn stad was! :D Plek is nog niet zo lang open, waarschijnlijk is dat de reden dat die nog niet in dat boekje staat :) wat een prachtige foto’s heb je weer gemaakt!

  • Angélica
   Author
   July 15, 2017 / 17:22

   Dankjewel! Ik vond het een hele leuke stad!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *