Japan: de voorpret!

b5

Vandaag misschien even een niet zo boeiende post, maar mijn eigen foto’s beginnen een beetje op te raken. Ik wil ook niet zo’n blogger worden die elke keer maar weer dezelfde foto’s en verhalen post, dat is toch wel ontzettend saai. Volgende week vertoef ik een paar dagen in Rotterdam, waar ik natuurlijk ook weer foto’s ga maken en jullie hopelijk kunnen verblijden met wat gezever over wat ik er van vond ;)

Maar daarna is het alweer bijna tijd voor Japan! Vandaag sloot ik me weer eens op in de bieb met een grote stapel Lonely Planets en Rough Guides en weet ik wel niet wat, en oh ja een warme chocolademelk met slagroom, om me nogmaals eens goed te verdiepen in de plekken die ik ga zien en de dingen die ik wil doen. Toen ik eindelijk besloot naar huis te gaan, had ik zo’n gruwelijke honger en trek gekregen in noodles (en yakitori, jam!) dat ik besloot naar de Xenos te rennen en daar even een goedkope lading noodles in te slaan (en te eten, natuurlijk). Ik ben dan wel weer te lui om ze zelf helemaal te maken, maar ik denk dat dit in Japan wel helemaal goed gaat komen. Nadat ik me zo had verdiept in de Japanse cultuur, mede dankzij de Xenos (…) (ja die noodles kwamen uit Zuid-Korea ssst), was ik helemaal weer in de mood om een Japanse film te zien! Of ja, een Japanse film, films die zich in Japan afspelen. Het leek me leuk om jullie een paar films en boeken te delen die me zeker hebben geïnspireerd om naar Japan te gaan! In mijn jeugd was ik altijd al gefascineerd door Pokémon en Dragon Ball Z maar ook Star Wars (wist je dat Star Wars best wel veel invloeden heeft uit Japan? Alleen al de naam Obi Wan Kenobi, niet alleen klinkt deze heel Japans, een obi is ook daadwerkelijk een Japans woord! Het is namelijk de ‘strik’ die om een kimono zit. De Jedi lijken natuurlijk ook wel verdacht veel op samurai…)

English: Part of the fun of traveling is looking forward to it and watch movies about the country or read some books. In this post I want to share some of my favourites about Japan! I’ve seen or read these many years ago, but they were definitely an inspiration for me to visit Japan one day. The rest of the post will be in Dutch though cause I felt like it, sorry!

b1

Dit is natuurlijk een klassieker die niet mag ontbreken. Deze film heb je vast gezien, gefascineerd door Japan of niet. Een jongere dame, Scarlet Johansson, ontmoet een oudere man, Bill Murray, in Tokyo waar ze allebei een beetje (letterlijk en figuurlijk?) de weg kwijt zijn. Het is alweer een flinke tijd geleden dat ik deze film gezien heb, dus meer kan ik er niet over zeggen. Behalve dat ze ook aan karaoke doen en ze een paarse pruik draagt. Of roze? Vroeger, als 15-jarig emo meisje, schreef ik deze quote in al mijn online dagboeken: “I tried taking pictures, but they were so mediocre. I guess every girl goes through a photography phase. You know, horses… taking pictures of your feet.”


b2

Alweer een film die niet echt vernieuwend is om te noemen, maar die wel heel mooi is. Een kijkje in het leven van een meisje uit een vissersdorpje wat verkocht wordt aan een geisha-huis in Kyoto. Dit gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot, het is dan ook een vrij dramatische film maar wel een met prachtige beelden van Kyoto en het intrigerende verhaal van de geisha’s. Vandaag de dag zijn er nog steeds geisha’s in Kyoto, maar ze zijn een zeldzame vertoning. Toch hoop ik er eentje tegen het lijf te lopen!
b3

Okee, deze film speelt zich een groot deel in Amerika af en eigenlijk maar een klein stukje in Tokyo, maar toch vond ik het het vernoemen waard. Al is het alleen al omdat deze NIET zo bekend is als de rest, haha. Het is een typische arthouse film, een beetje langzaam ook, een beetje tragisch. Niet kijken als je iets vrolijks wil zien! Maar waar gaat het nou over? Nou, over Kumiko, die in Tokyo werkt als een soort secretaresse, elke dag thee zet en er twijfelt of ze er in moet spugen, een konijn heeft en vooral gefascineerd is door de film Fargo. Uiteindelijk besluit ze haar baan op te zeggen en vertrekt ze naar Amerika om daar het koffertje met geld te vinden uit de film Fargo. De film is gebaseerd op een ‘urban legend’, een verhaal waarvan veel mensen denken dat het waargebeurd is maar dus helemaal niet is.
Nogmaals, een typische arthouse film en ik geloof dat ze geen 1x gelachen heeft in de hele film, dus hier moet je wel voor in de stemming zijn! ;)


b4

Natuurlijk, NATUURLIJK, mag studio Ghibli niet ontbreken aan deze lijst. Ik heb ze nog lang niet allemaal gezien (maar dat ga ik sowieso deze weken doen!) maar My Neigbor Totoro is sowieso een van mijn favoriete animatiefilms OOIT. Ik was dan ook wel een beetje teleurgesteld dat de enige dag dat ik naar het Ghibli Museum kon, de dag was dat ik zou vertrekken. Als ik een vliegticket voor een dag later had geboekt, was het ook nog eens goedkoper geweest. Dat was wel even zuur! Maar ja, Tokyo is zo groot dat ik eigenlijk helemaal geen tijd heb om naar het museum te gaan, dus dat verzacht de pijn weer.
The Tale of the Princess Kaguya is ook een aanrader, ook op een hele mooie, bijzondere wijze geanimeerd ook. Het lijkt wel 1 grote, bewegende aquarelschilderij!

Uiteraard zijn er ook nog meer films die ik gezien heb die zich afspelen in Japan, zoals Kill Bill of Babel (ook een goede film trouwens!). Ook zijn er nog films die ik eigenlijk nog wel even moet zien voordat ik ga, al zijn dat voornamelijk over the top actiefilms als 47 Ronin (ik las laatst dat verhaal en dat vond ik fascinerend, zie nu dat er een film van is! Al ziet die film er wel hysterisch overdreven uit. En ehh Keanu Reeves, die is toch helemaal niet Japans?!). Misschien ga ik zelfs wel de verschrikkelijk Amerikaanse film Last Samurai kijken (ja die, met Tom Cruise, ugh). Het is allemaal een groot deel van de voorpret!haruki

De naam Haruki Murakami kennen jullie vast allemaal wel (mijn browserspelling in ieder geval wel!), ook dit is een vrij bekende Japanse schrijver die vele klassiekers op zijn naam heeft staan. Ik heb ze nog lang niet allemaal gelezen, maar Norwegian Wood vond ik een mooi boek! Op dit moment ben ik bezig met Kafka On The Shore, wat een beetje dezelfde charme heeft. Hij heeft ook een boek geschreven over hardlopen trouwens, die heb ik ook gelezen. Maar goed, Murakami. Zijn stijl is fascinerend, zijn verhalen zijn ontzettend raar maar ook weer heel normaal, heel rauw en soms poetisch, met soms zelfs pratende katten. Ik kan het niet zo goed omschrijven, maar ze fascineren me.

Een ander boek wat ik gaaf vond was A Tale For The Time Being door Ruth Ozeki. Nao, een pubermeisje in Tokyo is verveelt met haar leven, wordt gepest op haar nieuwe school en wordt een beetje depressief. Als een soort uitvlucht gaat ze schrijven in een dagboek, waar ze ook het levensverhaal van haar heldin, haar oma, gaat opschrijven. Uiteindelijk beland dit dagboek in de zee en spoelt het aan bij Ruth (de schrijfster zelf?), aan een eilandje vlakbij de Canadese (?) kust. Ze blijkt totaal gefascineerd te zijn door het dagboek en gaat er helemaal in op, waardoor het lijkt alsof er een soort band gaat ontstaan tussen de twee schrijfsters. Met vlagen een beetje zweverig en raar, maar ook zeker grappig en intrigerend. Fascinerend ook hoe Nao de samenleving Tokyo beschrijft en ziet, maar ook haar oma die in een Boeddhistische tempel op een berg woont. Een beetje de twee uitersten van Japan, wat natuurlijk reuze interessant is.

Zo, dit is uiteindelijk weer een veel te lange post geworden haha! Voor vanavond ga ik Memoirs Of A Geisha maar weer eens opzetten denk ik.

Follow:
Share:

6 Comments

 1. March 2, 2016 / 09:20

  Memoirs of a Geisha heb ik gelezen op de middelbare school! Ik weet nog dat ik het echt een indrukwekkend verhaal vond. De film heb ik nooit gezien eigenlijk. En oeh, wat spannend dat het steeds dichterbij komt nu. Lijkt me heerlijk om je zo voor te bereiden :).

 2. March 2, 2016 / 09:45

  Oké, wellicht moet ik nu dan toch maar echt een keer Lost in Translation gaan kijken. & alle andere films die je noemt ;)

 3. March 2, 2016 / 13:08

  Memoirs of a Geisha wil ik nog wel graag een keer zin! Verder is The Secret World of Arrietty van Studio Ghibli ook een aanrader :)

 4. March 4, 2016 / 08:22

  Memoire of Geisha is a good movie. I’m from Bali, and the broadcasted lost of japanese cartoons when I was a kid!
  I’m currently reading Murakami’s Colorless and I can’t wait to finish it.

 5. March 4, 2016 / 09:40

  Oeh, hier kan ik ook nog wat leuke tips uit halen, super leuk! Wel grappig dat ik me niet kan herinneren dat ik Lost In Translation en Memoirs of a Geisha echt een keer gezien heb, maar Kumiko en My Neighbor Totoro ken ik wel heel goed. Ik wil echt nog een keer terug naar Japan, het is zo geweldig! Ik ben heel benieuwd naar de avonturen die jij er gaat beleven!

 6. March 6, 2016 / 21:23

  In Japan zul je wel merken dat er best veel uit Korea komt, dus dat van die noodles is helemaal niet zo gek ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?