How To Pack Lightly

Als je dit leest is de kans groot dat ik al onderweg ben naar het vliegveld, of misschien zelfs al in Roemenië ben! Bij het vliegen hoort natuurlijk ook je koffer inpakken en ondertussen ben ik daar wel een beetje een pro in ben geworden. Zo ging ik naar IJsland & Londen voor 10 dagen in de winter en had ik alleen handbagage bij me. Mijn backpack is een schamele 45 liter, wat vrij klein is. De enige keer dat ik dat vervelend vond was toen ik door Japan reisde en zoveel spullen had gekocht dat ie al snel niet meer dicht kon!

Maar nou staat me weer een nieuwe uitdaging te wachten… ik vlieg met WizzAir naar Timisoara en deze budget airline heeft wel heel specifieke handbagage-afmetingen. Zo moet je voor een normaal koffertje nog extra bijbetalen en ondanks dat mijn ticket maar 20 euro is, heb ik daar dus echt geen zin in! En dus ga ik vijf dagen op vakantie met enkel een rugtasje. Deze tas kocht ik ook in Japan (handig voor al die andere spullen die ik had gekocht, ha) en is nog net wat groter dan een Fjällräven Kånken. En precies de juiste afmetingen om gratis mee te mogen!

English: When you read this I’m most likely already traveling to Romania. I’m flying with WizzAir, a low budget airline whose hand luggage criteria are even more strict than RyanAir’s. This means I have to travel with just a small backpack instead of my usual trolley. No worries though, I’m really good at packing light! In this post I’ll tell you a bit about the things I bring with me.

Excuses voor die suffe inspiratieloze foto boven. Ik zal helaas nooit een professionele flat-lay-Instagrammer worden, al helemaal niet op een druilerige dag met slecht licht. Lekker rommelig ook (zo ben ik!) en oh, oh die schaduwen. Ach ja.

Hierboven zie je al een groot deel van de dingen die ik inpak. Of aandoe! Want als je op vakantie gaat heb je natuurlijk ook al kleren aan op de dag van vertrek (althans, daar ga ik vanuit. Maar wie ben ik?). Ik zorg er voor dat ik de zwaarste kleding alvast aantrek. Meestal is dit een spijkerbroek en iets van een vestje. Ik trek ook een goed paar schoenen aan en neem eigenlijk nooit schoenen mee. Enige uitzondering? Sandalen als ik op een warme bestemming ben natuurlijk!

Wat mag er sowieso niet ontbreken?

– Allereerst mijn camera. Nou neem ik geen leuke analoge mee, want dat kost extra ruimte, maar ik had natuurlijk een camera nodig om die foto te maken. Dus nummer 1: camera! Inclusief pannenkoekenlens. Helaas blijft mijn Instax camera dit keer thuis.
– Accessoires voor mijn apparatuur: adapters, extra camerabatterij, afstandsbediening, geheugenkaartjes, mijn Joby Gorillapod (statief) en een kabeltje waarmee ik mijn camera kan aansluiten aan mijn iPad. Ik wil natuurlijk wel eventuele selfies kunnen maken en meteen kunnen delen op Instagram.
– iPad en e-reader gaan ook mee. Deze nemen weinig ruimte en gewicht in maar zal ik toch regelmatig gebruiken.
– Een Lush shampoobar, die ik dan ook gebruik voor mijn haar EN lichaam. En deze is al een paar vakanties meegegaan! Wat mij betreft de ultieme tip voor het besparen van ruimte en gewicht. Het mag dan niet heel goedkoop zijn, het is zeker betaalbaar en het gaat lang mee.
– Mijn Dopper, voor als het kraanwater daar drinkbaar is of om te vullen met van die hele grote flessen bronwater. Ook handig voor op het vliegveld trouwens – gewoon leeggooien voor de douane en daarna weer vullen met kraanwater uit de wc. Scheelt je dure flesjes Spa Blauw.
– Mijn reisdagboek gaat natuurlijk ook altijd mee en dat is nogal een dikke dit keer. Maar hier vind ik altijd ruimte voor.
– Een pyjama is iets wat ik echt altijd net niet vergeet. Om het zo compact mogelijk te houden neem ik altijd zo’n heel dunnen stoffen pyjamabroek mee. Dit is een Moomin pyjamabroek uit Japan, hij is ook maar driekwart waardoor ie zo mogelijk nog kleiner ingepakt kan worden. Handig!
– Uiteindelijk zijn laagjes het antwoord. Dus een paar t-shirts, een vestje, een legging en zo’n strak H&M rokje en klaar is Kees. Ik vind namelijk dat je een schone spijkerbroek best wel drie dagen kunt dragen, een legging voor deze keer misschien ook wel twee dagen. Een shirt zou ik twee dagen dragen, dus 1 shirt aan en 2 shirts mee zou eigenlijk al genoeg moeten zijn als je 5 dagen weg gaat. Mag er iets mis gaan: kleren kunnen altijd nog gewassen worden!
– Een klein noodpakketje met een paar pleisters, oordopjes, pijnstillers en een tampon. Je weet maar nooit!

Natuurlijk ook de nodige dingen als tandenborstels, sokken en onderbroeken. Dat spreekt voor zich lijkt me. Wat ik vooral wil vertellen is dat je niet je hele inboedel mee hoeft te nemen. Uiteindelijk heb je heel cliché natuurlijk alleen maar je paspoort en portemonnee nodig en kun je altijd op locatie nog alles kopen. Is dat handig? Niet altijd. Ik zorg er dan ook voor dat ik van sommige dingen een paar stuks meeneem, zodat ik eventueel op locatie verder kan zoeken. Ik heb eens in Porto heel veel hoofdpijn gehad en met veel moeite ibuprofen kunnen vinden. Dan ben je toch blij als je er een paar al op zak hebt.

Het helpt vast ook dat ik me niet zo bezig houd met de mode en dus vooral makkelijke en comfortabele kleding draag als ik reis. Ik zoek kleren uit die ik met elkaar op meerdere manieren kan combineren – zo heb je al snel genoeg outfits voor 5 dagen. Extra schoenen kunnen soms handig zijn, maar afgezien van die ene verschrikkelijke regendag in Schotland heb ik ze nog nooit nodig gehad.

English:
In the picture above you’ll see a lot of things I’ll bring with me. First of all I do the most logical thing everyone does – I wear my biggest and heaviest stuff. In my case that’s a pair of jeans (dungarees!) and a cardigan. I always wear a good pair of sneakers and never bring a second pair with me. With all my traveling I’ve had only had one day – a very rainy day in Scotland – where I wished I had brought a second pair. So I just don’t.

The stuff that I really can’t miss:

– My camera of course! This time I’m not bringing my Instax Mini or a cute analog camera in the picture. I just bring my Canon EOS 100D and the pancake lens. This is the most compact DSLR there is.
– Lots of accessories for my camera: adapters, extra battery, memory cards, remote control, Joby Gorillapod and a special cable to plug my camera into my iPad. I want to take selfies and put them on Instagram a.s.a.p. of course!
– So my iPad and e-reader. Both are light, small and used often when I travel.
– A Lush Shampoo Bar. I use this for both my hair and body actually. It lasts forever and is super light and compact. This is a winner when it comes to packing lightly, really!
– A reusable water bottle. Either for when I can drink the tapwater or when I have to buy those huge bottles of spring water. Also handy at the airport.
– My travel journal. It’s a bit big but I’ll find room for it. I always bring a few pens and a roll of washi tape with me.
– Pyjamas – something I always seem to forget. I usually bring thin but long pyjama pants with me, that way they don’t take up that much space but are still comfortable enough to go to the toilet or hang around in.
– When it comes to clothing I just pack a few layers. I’ll wear some jeans, pack some leggings, a skirt that is quite compact, about 3 shirts and an extra cardigan. That should be enough for 5 days really, or any kind of amount of time as that is the nice thing about clothes – you can wash them.
– A mini first aid kit with some painkillers, a tampon, earplugs, plasters. You never know what’s going to happen, but you can always buy these things on the spot. However in some cases it’s a lot more comfortable to have a at least a few of them in your bag.


Zou jij alleen met een rugtasje 5 dagen op vakantie kunnen of pak je juist altijd veel te veel in? Over een paar dagen ben ik trouwens jarig en komt er nog een spannende post online… houd het in de gaten! ;)


Would you be able to travel with just a small backpack? Or are you one of those people that always packs too much stuff?

Follow:

3 Comments

 1. March 7, 2017 / 08:35

  Ik vind dit zo leuk! Hier kan ik nog wel wat van leren. Ik neem gelukkig nooit zoveel mee, maar het kan soms nog compacter. Ik heb alleen nog niet de goede rugzak waar alles in past, want in mijn rugzakje past letterlijk alleen een laptop en camera haha. Als ik een iets grotere rugtas kan scoren, ga ik dit zeker ook proberen!
  Oh en hey, hele fijne reis!!

 2. March 8, 2017 / 09:56

  Allereerst geniet van Roemenië! En als tweede: dankjewel voor deze post <3 ik ga hem opslaan! Ik ben vooral even verbaasd over je kabeltje om je foto's mee van je camera op je ipad te zetten! Dat moet ik hebben (hoezo eigenlijk, ik heb geen camera meer!)

  Ik ga over een paar weekjes weg en dan wil ik ook alleen een rugzak meenemen, dus dit inspireert me om weinig mee te nemen! Ik ga hem meteen opslaan!

 3. March 8, 2017 / 20:28

  Wat een ideaal rugtasje alhoewel ik er voornamelijk van sta te kijken dat je nikes nog zo ontzettend schoon zijn ;)
  Ik heb de kunst van het inpakken nog niet helemaal geleerd maar draag over het algemeen alleen jurkjes dus heb ook niet zo super veel kleding mee :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *