How I Travel The World (Well Sort Of)

Nou is de titel van deze post een beetje dramatisch, want echt een wereldreiziger ben ik niet. Ik ga voornamelijk Europa af en daarbij ga ik misschien uiterlijk vijf keer per jaar op vakantie! Is dat wat meer dan de gemiddelde Nederlander? Ja, maar het maakt me nog niet een wereldreiziger. Ja, ik heb wel een blog wat over reizen gaat, maar dat komt meer omdat ik gewoon zoveel foto’s maak dat ik een plek wilde hebben waar ik deze kon delen. De afgelopen maanden zat ik gewoon thuis en heb ik dus ook vooral plekjes in eigen land gedeeld. Gelukkig is het volgende week weer tijd voor mijn eerste tripje van het jaar: Roemenië!

Ondanks dat ik misschien niet echt de hele wereld overreis, wordt me nog wel regelmatig gevraagd hoe ik dit dan doe. Het leek me wel eens tijd voor een blog post daar over! Voor de echte wereldreizigers hier is dit natuurlijk allemaal al oud nieuws, sterker nog – misschien voor iedereen wel. Het is dan ook geen artikel met tips, want ik neem aan dat dit voor iedereen vrij logisch is. Het is meer een persoonlijk artikel waar ik je een beetje inzicht probeer te geven op mijn manier van denken. Ik wil er geen cliché ‘als ik het kan, kun jij het ook!’ in gooien, maar ik wil wel zeggen dat het allemaal misschien wel haalbaarder is dan je denkt. Iedere situatie is natuurlijk anders, daar kan ik ook niks over zeggen. Ik heb het geluk dat ik een stabiel inkomen heb bijvoorbeeld. Daarentegen heb ik geen enorm hoog inkomen, maar toch kan ik elk jaar wel een paar reisjes maken. Vorig jaar zelfs drie weken naar Japan!

Dus hier schrijf ik in het kort eventjes hoe ik dit dan precies doe. Het is niet heel specifiek, maar als ik eenmaal begin met praten dan houd ik niet meer op! Ik gooi er ook nog even wat oude reisfoto’s in, want dat is wel leuk voor de afwisseling toch? En past natuurlijk in het thema ;) Laat je niet afschrikken door de grote hoeveelheid tekst – de helft is in het Engels.

English: The title of this post might be a little dramatic, as I mostly travel around Europe (a.k.a. not the world) and it makes it sound like I travel all the time. Of course this isn’t true! I have about 5 weeks off from work, so I guess I just travel 5 weeks a year. Sometimes a bit more often, depending on the situation. I’ll talk more about that later. Anyhoo, I’m not a real travel blogger. Yes, I have a blog about traveling, but that is because I always take so many pictures that I just wanted to find a platform to show them all. That is my blog! I like to tell you my travel stories or find hotspots in my own country, but I don’t travel a lot. More than my friends? Yes! But no, I’m not one of those people who leaves the country every month. And honestly? I don’t think I mind! Although I’m so, so glad to be traveling again next week (Romania!), as being home for 4 months is just way too long.

So, even though I’m not a real world traveler, people do often ask me how I travel. How do I find the money, the time, these places? I decided to dedicate a little post to that and yes, everything will be in both English and Dutch. So please continue reading if you’re interested! If not, there are at least a few old travel pics ;)
London, 2014

1. Waar haal je het geld vandaan?
Volgens mij denken sommige mensen dat ik een geldboom op mijn rug heb groeien. Maar niets is echter waar! Ik ben zo verstandig geweest om kunstacademie te studeren en heb nou een baantje in de horeca. Wel een vaste 30 uur in de week met daarbij een, voor de horeca, fatsoenlijk loon (nou ja, het is meer dan minimumloon!). Daarmee wil ik dus zeggen dat ik niet heel veel verdien, maar wel genoeg om elk maand een vast bedrag te sparen. Daar prijs ik mijzelf heel gelukkig mee, want ik weet dat niet iedereen dit kan. Nou moet ik ook zeggen dat ik gewoon heel goed ben in sparen en over het algemeen weinig geld uitgeef. Ik verdien overigens helemaal niks bij met bijvoorbeeld mijn fotografie (hopelijk ooit!). Ik koop weinig kleren, ga voornamelijk naar de kringloop, het tuincentrum en heel af en toe eens een avondje op stap. Ik ga niet elke week naar de bioscoop of lunchen met een vriendin.
Op mijn spaarrekening staat vanzelfsprekend niet een heel hoog bedrag, aangezien het vooral mijn vakantierekening is. Ik houd wel een vast bedrag altijd over voor noodgevallen in het ‘normale’ leven natuurlijk! Dus in het kort: werken, zo min mogelijk uit proberen te geven, veel sparen. Suf he?

How do I get the money to travel so often? Well sometimes it seems like people think I have plenty of money, a good job to pay for all this. Some people also think I’m a professional photographer (or maybe even blogger?) but none of that is true (sadly). I make money with making coffee! I’m a barista for 30 hours a week, which isn’t the most well paid job on the planet. But it is a job, one that provides me with a solid monthly income. That means I can save up money every month and boy am I good at saving! I live a quite sober life, which I don’t mind, as I’d rather spend my money on traveling than on buying new shoes every month. To each their own :)

Iceland, 2014


2. Geld besparen op de vakantie zelf

Naast dat ik in het echte leven zuinig leef, doe ik dit ook op vakantie. Zoals ik al eerder zei ga ik niet echt op vakantie buiten Europa. Mijn reis naar Japan was een uitzondering, dit was dan ook meteen mijn duurste vakantie ooit! Zoiets zou ik misschien 1x per jaar kunnen doen en dan is Japan niet eens zo duur als je zou denken. Een reis naar bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland is voorlopig nog niet aan mij besteed: veel te duur!

Ik ga dus voornamelijk op vakantie binnen Europa. Daar laat ik me ook nog wel eens verrassen. Soms heb ik ineens zin om op vakantie te gaan en kijk ik naar willekeurige goedkope vliegtickets. Het maakt mij niet altijd uit waar ik heen ga, als ik maar weg kan! Zo kies ik dus niet altijd voor een bepaalde bestemming, maar voor het goedkoopste ticket. Soms ga ik zelfs weg puur omdat ik een goedkoop vliegticket tegenkwam, zoals naar Sofia. Ik check dan ook altijd even hoe duur het verblijf daar is, want wat heb je nou aan een goedkoop ticket als je naar een heel dure bestemming vliegt? De Oostbloklanden zijn dus perfecte budgetbestemmingen!

Maar dat niet alleen, ik ga ook wel eens naar een duurdere plek zoals Zwitserland, IJsland of Kopenhagen. Hoe doe je dat dan? In Zwitserland at ik gewoon altijd eten uit de supermarkt, maakte ik zelf een salade of at ik een croissantje voor lunch. In IJsland boekte ik een AirBnB voor 16 euro per nacht en het was letterlijk alleen maar een matras op de grond. Maar het was goedkoper dan een hostel! Ook daar kookte ik elke avond en nam ik overdag altijd eten mee. In Kopenhagen hetzelfde verhaal, al was koken daar wel eens irritant en ging ik af en toe wel naar een goedkoop restaurant. Ja zelfs in Kopenhagen heb je die!

Wat ik wil zeggen is dat het misschien mijn manier van reizen is die het voor mij betaalbaar maakt. Ik ga niet op vakantie om luxe te ervaren, ik ga op vakantie voor de natuur, voor de beleving om ergens anders te zijn, te fotograferen (!), om te leven op een andere plek, op zoek naar inspiratie. Ik leef daar dan ook net zoals thuis: zuinig. Maar! Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Het allerbelangrijkste is immers genieten. Ik vind het niet erg om een broodje van de supermarkt als lunch te eten, echt niet. Maar als ik een keer zin heb in iets duurders dan gun ik mijzelf dat ook absoluut. Uiteindelijk draait het allemaal om balans! Ik voel me bijvoorbeeld niet prettig bij couchsurfing, dus dat ga ik gewoon niet doen, klaar. En soms wil ik gewoon niet naar die ene toeristische attractie omdat het heel erg duur is. Ook dat kan! In het kort: ik gebruik gewoon mijn gezonde verstand ;)

Saving money while traveling. While this mind sound like a ‘doh!’ moment, I do think this is important to mention. I’m not going on a holiday for a few days of luxury, I travel because I love to see the world, photograph it, get inspired, just be in a different place for a while. That means that I live just like I do at home: sober. Of course I do treat myself to something if I want it, no worries! But for example: I don’t go shopping when I’m abroad. The only exception was Japan, but….JAPAN! Japan is just too kawaii. Otherwise I just spend my money on things like attractions, tours and food. I don’t mind eating a supermarket salad in the park for diner, which is something I often do. But don’t get me wrong, sometimes I like to go all out as well. As long as it’s affordable!

That’s another thing: I visit a lot of affordable countries like Bulgaria last year. I also visit a lot of expensive countries like Iceland, Denmark, the UK or even Japan (which isn’t even that expensive). In that case I just make it work! Cheap AirBnBs or hostels, lots of DIY cooking and lots of walking around. In the end I travel for photographing a new place, get inspired, see more of the world. I don’t travel for some sense of luxury!

Nara, Japan 2016

Tokyo, Japan 2016

3. Flexibel werk
Ik heb vrij flexibel werk. Ik werk dan wel 30 uur, ik heb nooit vaste werkdagen behalve misschien het weekend. Ik ben vaak doordeweeks wel een paar dagen achter elkaar vrij, waardoor ik nog wel eens last minute city trip kan boeken. Doordeweeks is sowieso alles goedkoper! Ook heb ik een hele makkelijke baas waar ik vrij veel mee kan regelen, ook dat is heel belangrijk want zo hoef ik dus nooit op heel specifieke tijden op vakantie. Dit bespaart ook een hele hoop geld: ik kan precies op vakantie gaan wanneer het mij uitkomt en dat is dus wanneer ik een goedkoop vliegticket vind ;) Ik ga ook niet graag op vakantie tijdens het hoogseizoen, waar mijn collega’s en mijn portemonnee me dankbaar voor zijn!

Having a flexible job. I do work 30 hours a week, but I don’t have standard work days. That means that sometimes I work 5 days a week, sometimes 3. It can be any day in the week as well! This means that I often have a few days off in a row, which allows me to go on a last minute city trip. I also have a very nice boss that is always willing to help me out when I want to go on holiday in a few weeks but need a week off! Because that’s another thing: I don’t always have a list of countries I want to visit. Sometimes I’m just bored and Google cheap flights and end up in places like Sofia or Timisoara. These flights are about 20 euros (return ticket!) and the countries are pretty cheap in general as well. So I’m open to visit any kind of country, really! This all makes it a lot easier to travel cheap: being flexible!

Travels of 20154. Plannen!

Een van de dingen die ik niet altijd even leuk vind (want: stress!) maar toch altijd doe is plannen. Ik regel dingen als overnachtingen en eventuele treintickets e.d. al vaak van tevoren. Dit omdat ik een controlfreak ben en graag weet waar ik aan toe ben (en niet houd van verrassingen, brrr) maar ook omdat je zo vaak geld kunt besparen. Als je in de UK bijvoorbeeld een treinticket een paar weken van tevoren boekt, voor een specifiek tijdstip, dan kun je echt heel veel geld besparen. Ik ga simpelweg nooit op de bonnefooi op vakantie, wat vast heel avontuurloos klinkt maar wat me wel een hoop geld bespaard. Daarbij ben ik op vakantie liever bezig met leuke dingen doen dan uitvogelen waar ik nou weer moet slapen en wat ik dan zou gaan doen. In Japan tijdens het drukke sakuraseizoen was het ook absoluut een must dat ik van tevoren alles al vastgelegd had. Eenmaal daar was dat superfijn, want ik heb heel veel gezien en gedaan en dat was anders echt veel te overweldigend geweest als ik dat daar ter plekke had moeten uitzoeken. En waarschijnlijk ook onbetaalbaar, aangezien de hostels dan al vol waren geweest.

Planning! Well, this might sound the opposite of being flexible, but really planning is so important! I never go traveling without having booked accomodation beforehand. The thought of having to look for a place to stay while I just arrived somewhere makes me super uncomfortable and stressed. I’m a bit of a controlfreak that way. Also, if you plan things ahead you’ll hardly have any expensive surprised. Lots of rooms are also cheaper when you book them beforehand. Things like train or bus tickets can definitely be a whole lot cheaper to of you book them ahead. A good example is the UK, where train fares are really high unless you buy a ticket a few weeks beforehand. The ticket is only valid at a very specific time but it is so – much – cheaper this way. For a single ticket for the West Highland Line, one of the world’s most beautiful train lines, only costs me 15 pounds. For a 5 hour ride! That’s cheaper than here in the Netherlands!
This all means that you have to plan your trip carefully: where will I stay and for how long? When will I leave that town/country and go for another? Of course my experiences are based on short term traveling, like three weeks max. It’s a different thing when you’re traveling for a few months.

Isle of Skye 2015

5. Verken eigen land!
Tjah, dit klinkt misschien nogal suf maar als je weinig geld hebt en toch de deur uit wil – verken eigen land. Zo ging ik vorig jaar een paar dagen naar Texel en dat was verrassend leuk! Met al die Duitsers om me heen leek het alsnog alsof ik in het buitenland was ;) Ook ging ik naar Keulen, wat maar twee uurtjes met de trein is. Goedkoop maar toch heel erg leuk! En je bent zo weer thuis! (Voor de oplettende lezer: ja ik begrijp dat dat niet in eigen land is, maar…. wel dichtbij de grens!) Verschillende dagtripjes inspireerden me ook en gaven me weer een hoop foto & blog-materiaal. Ik schaam me soms om te zeggen dat ik zoveel steden in Nederland nog niet gezien heb. Of als ik in het buitenland ben en dan aan andere reizigers vertel dat ik hooguit 1x per jaar in Amsterdam kom (vaak voor een concert). Ze zijn dan zo verbaasd! Niet dat ik nou persé elke week in Amsterdam wil zijn, maar wat vaker de deur uit mag zeker wel.

Explore your own country. This may sound obvious, but sometimes it can be really fun to explore your own country a bit more. Be it a real city trip or just a few day trips, there are always places you haven’t seen yet! I feel like this is part of ‘traveling the world’ as well. I definitely want to explore of my own teeny tiny country in the future. It’s a lot cheaper than international travel and it can be just as fun!

Texel, 2016

Tot zover een kijkje in mijn ‘reisleven’ ha. Herken je je hier een beetje in? Vast wel toch?

Follow:

14 Comments

 1. March 2, 2017 / 13:57

  Aah, leuk om te lezen. En alleen maar goed dat je zoveel werkt voor je reisjes. Zo kom je wel op plekken en dat vind ik stiekem leuker dan wanneer je iedere week uiteten gaat of naar de bioscoop gaat. Doe mij maar meer reisjes! :D

 2. March 2, 2017 / 16:38

  I could have written this exact same article! Because I travel the same way that you do. I can also add : camp when you can (I traveled 2 months in the US and slept less than 10 days in motels or hostels), and you can cook a lot of delicious food on a camping stove :)

  • Angélica
   Author
   March 6, 2017 / 22:50

   Oh I have to admit I’m not a really big fan of camping, but that’s mostly because I’m spoiled haha. I’m going ‘glamping’ in May though, so I’m curious to see what we’ll cook on the camping stove :)

 3. March 2, 2017 / 17:03

  Mooi blogje, wij reizen misschien 1 keer per 1 a 2 jaar. Dan zijn het vakanties ook binnen Europa en dan 2 weekjes. Verder doen wij eigenlijk niet zo veel, soms weekendje weg en daar geniet ik dan net zo veel van! Vakantie hoeft niet duur te zijn, daar heb je wel gelijk in.

  • Angélica
   Author
   March 6, 2017 / 22:46

   Nou dat is zeker waar, een weekendje weg kan ook echt als vakantie voelen vind ik. Wel jammer dat het dan zo snel voorbij is ha, maar zo was ik vorig jaar twee dagen in Keulen en dat was heel erg leuk! Hoeft inderdaad ook niet duur te zijn :)

 4. March 4, 2017 / 17:11

  Leuk om te lezen! Een vriendin van me was 4 dagen naar lissabon geweest voor totaal 150 euro, dat kost dus ook echt geen drol als je goed zoekt naar tickets en hotels. Je kunt ook eigenlijk gemakkelijk een weekendje weg en zoeken naar goedkope tickets. Maakt niet zo veel uit waar, er is overal wel wat te zien!

  • Angélica
   Author
   March 6, 2017 / 22:26

   Helemaal waar! Lissabon is ook erg leuk trouwens en inderdaad helemaal niet duur… zou graag nog wel eens terug willen :) Er is zoveel te zien nog ja!

 5. March 4, 2017 / 18:54

  Ah, gelukkig ben ik niet de enige met plandrang. Ik vind het juist zo fijn om niet te hoeven nadenken op vakantie wat ik die dag ga doen, en het is ook wel leuk om thuis allemaal uit te zoeken! :)

  • Angélica
   Author
   March 6, 2017 / 22:25

   Precies! Soms zoek ik thuis niet zoveel uit, zoals nu voor Timisoara. Als het maar een paar daagjes is dan zoek ik wel wat op hoor, maar maak geen strakke planning zoals ik vroeger nog wel eens deed haha. Op langere trips vind ik het dan wel weer fijn om een iets uitgebreidere planning te maken. Ik ga liever voorbereid op pad ja!

 6. March 5, 2017 / 09:33

  Super handige tips. Je moet inderdaad maar flexibel zijn met vliegtickets en hostels (en dergelijke) en dan kom je al een heel eind. Bij mij is alleen werk nog een probleem aangezien dat dat niet zo flexibel is. Zo jammer…

  • Angélica
   Author
   March 6, 2017 / 22:24

   Ja flexibel zijn is wel heel belangrijk! Jammer dat jouw werk niet zo flexibel is :( Scheelt echt veel ja.

 7. sarie_gamgee
  March 5, 2017 / 21:45

  This is such an interesting post! I pretty much travel the same way, but the older I am the more spontaneous I am so aside from accomodation and travel between big cities I rarely plan anything… I like to have a few options, though, then choose whatever I feel like doing on the day.

  I’m incredibly jealous of you having such a flexible job. Mine is the opposite and I can only travel during weekends and school holidays, but I have 2 months off so I shouldn’t complain… That said, I was hoping to plan at least a trip the way you do (find the cheapest option, go on an adventure) this year but family stuff has prevent me from doing so… I hope I’ll manage to do something like this in 2017, though! :D

  • Angélica
   Author
   March 6, 2017 / 21:59

   I’m the same I guess. I like to plan a few things but I’m also just going wherever things take me haha. I’m leaving for Romania for tomorrow and I have zero plans! I just looked a few things up and hope to do some sort of tour that the hostel organizes, but really? I have no clue! I’ll just wander around and that’s okay as well ;)

   Ah that is true! However, I only get 5 weeks off in total which is not enough :( But I don’t have to travel in high season which is always a plus :D I hope you find a way to do that, would be awesome :D

 8. March 8, 2017 / 20:25

  Och ik vind je fotos toch zo geweldig <3
  En erg leuk om te lezen, wij zijn nog wel van het niet al te ver van te voren boeken, waardoor Thailand én China nog wat duurder uitvielen dan het moest maar ach. Op locatie zelf geef ik ook zo min mogelijk uit aan bijv slapen, liever héél erg lekker uit eten en bijzondere dingen doen dan in een superluxe hotel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *