Herinneringen uit Krakau

Ein-de-lijk! Een post over Krakau. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om weer een maandoverzicht te plaatsen, zonder ook maar een enkele andere post te hebben geschreven. En dus dook ik in mijn archieven, in de stapel vakantiefoto’s. Stapel is een groot woord trouwens – sinds ik meer fotografeer merk ik dat ik op vakantie nog weinig fotografeer. Ik besefte me laatst ineens waarom – vroeger ging ik op vakantie om te fotograferen. Dit klinkt misschien absurd voor anderen, maar voor mij was het heel logisch. Ik ging op vakantie en liet me daar inspireren, door de landschappen en cultuur. Tegenwoordig heb ik genoeg materiaal (of ja, mensen) om te fotograferen en ben ik op vakantie vooral bezig met… vakantie? Ik ga ook daardoor ook veel minder op vakantie, ik lijk het bijna niet meer nodig te hebben. Gek he? Maar ik zal niet liegen, dit jaar heb ik vooral ook veel geinvesteerd in mijn bedrijf. Ik hoop uiteindelijk weer te kunnen sparen voor een echt grote vakantie, zoals weer naar Japan.

Maar! Terug naar Krakau. Krakau verraste me met haar charmante straatjes, alternatieve buurtjes en natuurlijk de historie. Het is een enorm compacte stad, wat echt ideaal is voor een citytrip voor een paar dagen. Doordat het ook nog eens heel goedkoop is, is het echt perfect om wat rond te slenteren en van terrasje naar terrasje te gaan. Niet dat wij dat nou persé deden, maar we aten zonder na te denken altijd buiten de deur. Ik heb ontzettend weinig foto’s gemaakt van de stad zelf, dus zie dit vooral als een kleine verzameling van sfeermomenten. Een city guide over dit stadje schrijven is eigenlijk te voorbarig, dus laat ik het gewoon bij een paar tips houden.Doen!

– Op nummer 1 Zenit. Deze hippe tent heeft ontbijt, lunch en diner en het is er allemaal heel erg lekker. Op de laatste dag zijn wij in de stromende regen hiernaartoe gewandeld voor de heerlijke wentelteefjes en fijne koffie. Aanrader dus!
MOCAK, Museum of Contemporary Art in Kraków. Ik ga op vakantie altijd heel graag naar een museum en dit was een heel fijne.
Forum Przestrzenie. Vroeger was dit geloof ik een hotel, maar nu is het omgebouwd tot een hippe club. Dat wil niet zeggen dat je hier alleen terecht kunt om te feesten (wij oma’s hebben dit niet eens overwogen). Je kunt hier overdag terecht voor eten en drankjes. Het ligt aan het water en is een heerlijke plek om te chillen, eigenlijk.
Kazimierz, de Joodse wijk. Dit is gewoon the place to be, zo simpel is het! Zoals in een hoop andere steden zijn de wat meer vervallen, oude wijken omgetoverd tot de hipste plekken. In Kazimierz vind je allerlei hippe koffietentjes, clubs, boetiekjes, street art… je snapt me wel, hier moet je zijn! Wel even een disclaimer – het blijft Krakau, dus het is ook weer niet megagroot. Maar wat mij betreft de wijk waar je moet zijn.
Dagtrip Auschwitz. Dit is natuurlijk wel erg persoonlijk, want het is niet bepaald een gezellig uitje. Ik vond het ook wat absurd om er met 30 graden in de brandende zon rond te lopen, samen met nog een hele hoop andere toeristen. Het voelde bijna als een soort Disney, maar dan een hele nare versie er van. Maar alsnog vond ik het erg indrukwekkend en vooral heel belangrijk om gezien te hebben. Aangezien er in Krakau ook niet gigantisch veel te beleven is heb je waarschijnlijk wel een (halve) dag over om hier naar toe te gaan. Veel mensen gaan juist alleen naar Krakau omdat ze naar Auschwitz willen, maar ik zou zeggen dat het niet hoeft. Krakau zelf is ook een leuke stad, maar met een dag of 3/4 heb je het echt wel gezien.
Botanische tuin. Ja jongens, ook Krakau heeft een botanische tuin! Dus ja, houd je van planten? Dan moet je hierheen natuurlijk. Het is wel erg klein en de kassen zijn ook heel klein (en niet altijd open, let op).Overslaan.

Schindler’s fabriek. Dit is een enorm toeristische trekpleister en toen ik er langsliep was het er ook ontzettend druk. Maar het werd ons door meerdere mensen afgeraden, het zou helemaal niet zo interessant zijn. Ik zou dus goed nadenken of je dit interessant genoeg gaat vinden.
Grafheuvel van Kościuszko. Het ligt redelijk buiten het centrum en het is behoorlijk klimmen naar de locatie zelf. Het is wel een mooie omgeving verder, dus mocht je behoefte hebben aan een wandeling buiten de stad… misschien. Je hebt er ook een mooi uitzicht over de stad natuurlijk, maar ik vond het eigenlijk niet de moeite waard.

(illustratie door mijn vriendin Janne!)

Zo, weer een ouderwetse reispost ;) Dat was toch wel te lang geleden! Deze vakantie heb ik trouwens vooral analoog gefotografeerd, maar ik moet eerlijk toegeven dat ik na al die maanden die rolletjes nog steeds niet heb laten ontwikkelen…. shame on me! Als dat ooit is gebeurt volgt er wellicht nog een post.

Follow:

2 Comments

  1. December 9, 2018 / 22:01

    echt hele mooie foto’s!! nu heb ik echt zin om op reis te gaan! ik ben wel benieuwd naar je analoge foto’s eigenlijk, dus laten ontwikkelen zou ik zeggen, haha!

  2. December 13, 2018 / 12:54

    Wauw wat een mooie foto’s zeg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?