Five hours in Amersfoort; a tiny city guide

h1

Deze zomer heb ik besloten om wat meer toerist in eigen land te spelen, ik wilde graag wat meer op pad en besefte me dat dat niet persé het buitenland hoeft te zijn. Ons kikkerlandje heeft stiekem ook nog wel een hoop mooie plekjes die ik nog nooit gezien heb. Eerlijk? Ik heb bar weinig gezien van Nederland, dat zal ik maar meteen toegeven.

Naar mijn idee staat Amersfoort vooral bekend om zijn karakteristieke, oude binnenstad. Deze is natuurlijk niet te missen, maar een specifiek leuk straatje is de Krommestraat. Onderweg daarheen kwam ik eerst langs o.a. de Scherbierstraat, een misschien nog wel mooier straatje wat uiteindelijk eindigde in een soort doolhof van prachtige straatjes met de schattigste, mooiste huisjes, prachtig grote bloemen, grachten, huizen wat bijna wel kleine kasteeltjes leken. Ik keek mijn ogen uit en bleef maar mooie plaatjes schieten, wat een plek! Als je pittoresk zou opzoeken in het woordenboek, dan zou er eigenlijk gewoon een foto van Amersfoort bij moeten staan. Ik heb denk ik wel drie keer door elke straat gelopen omdat ik maar bleef ‘verdwalen’ en me bleef vergapen aan al die mooie bloemen en lieve huisjes. Ik voelde me oprecht een toerist in eigen land.

Natuurlijk moeten al deze foto’s ook wel gedeeld worden en dat gaat zeker gebeuren in deze post. Ik neem je eerst mee naar alle leuke huisjes in de binnenstad, ik heb wel tientallen voordeuren gefotografeerd. Ik moest meteen weer denken aan toen ik op Curacao was bijna 10 jaar geleden, daar had ik mijn eerste analoge spiegelreflex mee. Mijn oom begreep er maar niks van: “het enige wat je fotografeert zijn de voorkant van huizen, dat is toch niet interessant?”. Ondanks dat ik tegenwoordig echt wel betere foto’s maak dan al die jaren geleden, moest ik toch wel een beetje gniffelen om deze herinnering. Blijkbaar is er nou ook weer niet zoveel veranderd in 10 jaar.

Behalve talloze plaatjes van voordeuren en bloemetjes heb ik ook nog een paar hotspots bij elkaar gesprokkeld, met een beetje informatie. Nou leek me dit vooral interessant voor misschien de buitenlandse lezer die ooit een keer naar Nederland afreist, ik besef me maar al te goed dat ik in Nederland wel de laatste persoon ben die Amersfoort ontdekt heeft. Weinig praatjes; heel veel plaatjes. Be prepared!

English: Last week I went to Amersfoort, a small city in the centre of the Netherlands. It’s mostly known for its charming little old town, which you’ll see plenty of in this tiny city guide. I was mesmerized by the maze of cute little houses (some looked like tiny castles), all the wild flowers growing everywhere they could, the canals, the friendly people, the old architecture. I live in an old city myself but it’s nothing like Amersfoort. With it being only a 30 minute train ride from Amsterdam it really is a nice detour from the touristic, hectic capital of our little country. Specially in spring & summer when everything is in full bloom and the whole town just looks like a painting from medieval times (well, sorta). It’s also a small town so you can definitely most of it in just a day, or maybe even just a mid day if you’re out of time. Getting curious? Check out this for a lot of pictures and a few hotspots. We’ll start at the Scherbierstraat, a picturesque street (one of many!) I stumbled upon while I walked to the more well known Krommestraat. I just wandered around through all the small, beautiful streets without a goal which I guess is a great way to see Amersfoort; just wander around and take it all in! Though Amersfoort is really small, you can also go ‘the Dutch way’ and rent a bike of course. Or take a boat tour on the canals!

P.S. this teeny tiny guide will be in both english & dutch.

9

bl1

16

4

8

7

2a

2c

1

5

6

9

35

10

11

14

15

12

18

13

17

20

1§6

dag45a

19

Convinced already?Mondriaanhuis

21

Sinds 10 jaar heb ik weer eens een museumkaart en ik besloot deze in Amersfoort maar eens eindelijk te gebruiken. Naast het Mondriaanhuis heb je ook Kunsthal KAdE, daar wilde ik ook graag naar toe maar kwam ik helaas niet meer aan toe door tijdsgebrek. Eerlijk? Ik was ook veel te laat van huis gegaan, dan is een middagje toch wel kort. Maar goed, het Mondriaanshuis dus. Het is er erg klein en het Mondriaan gedeelte vond ik eerlijk gezegd ook niet verschrikkelijk boeiend. De tentoonstelling van de Chinese kunstenaar Liu Ye vond ik daarentegen wel weer erg leuk! Maar of ik er 10 euro voor had betaald? Nee, eigenlijk niet. Dit is vooral een aanrader voor mensen met een museumkaart dus, want het is wel de moeite waard, maar niet het geld. Snap je? Nee? Het ligt in ieder geval erg centraal dus je loopt er vanzelf (een keer of vier) langs.

The Mondriaanhuis (House of Mondriaan) is the former home of the well known painter. A part of the small museum is dedicated to him, another part has changing exhibitions. I especially liked the exhibition of Liu Ye, he made paintings inspired by Mondriaan. I would recommend to see what’s on beforehand, because I found the price a bit much to be honest (I had free entrance with a ‘museumcard’). It’s 10 euro for the whole museum, which is quite small. Another museum that I wanted to go to but didn’t went to is Kunsthal KAdE, a contemporary art museum. Check it out!

Mondriaanhuis – Kortegracht 11
SEM – Sla En Meer

22

23

24

SEM is zo’n hippe plek waarvan je denkt dat het vast wel goed zit en nou ja, dat zit het ook! Letterlijk en figuurlijk trouwens, want je kunt er op een zomerse dag heerlijk aan een gekleurd tafeltje aan de gracht zitten. Genieten! Het liefst met een van hun goed gevulde salades en kokoswatertjes natuurlijk (eerlijk? die laatste vond ik een beetje overpriced, maar lekker was ie wel!) Behalve gezonde salades met quinoa en dat soort ongein hebben ze ook gewoon koffie en gebak (maar dan wel vegan, suikervrij gebak van Sue!). Deze plek is sowieso erg gericht op allergie-vrij eten dus een aanrader als je bijvoorbeeld een echte (!) gluten- of melkallergie hebt. Je hier gewoon aanschuiven na je bezoek aan het Mondriaanhuis trouwens, deze zit namelijk ook aan de Kortegracht.

SEM, which basically stands for ‘Salads And More’, is like you might have guessed a hip salad bar! But more than that, like the name suggests. They also have great coffee, sugarfree vegan cake and smoothies. Just like the Mondriaanhuis it’s also situated at the Kortegracht.
Dille & Kamille

25

26

Tjah, deze winkel is voor ons Hollanders natuurlijk niet nieuw meer, maar het leek me een leuke toevoeging voor mijn twee buitenlandse lezers. Dit is toch zeker nog wel een van mijn favoriete winkels en laten we eerlijk zijn, is dit niet een van de mooiste Dille & Kamille’s die je gezien hebt, zo aan dat water? (Ja sorry, daar heb ik dan weer net geen goede foto van…)

Okay, for Dutch people this shop isn’t special enough to highlight but if you’re a foreign visitor I feel like you must take step inside one of these stores! They are one of my favourite Dutch shops, they remind me a bit of a fancier Søstere Grene. They mostly carry kitchen necessities but also cute pens, organic teas and coffees, the infamous tote bags, plants, things for the garden… I can’t stress enough how much I love this store, if only it wasn’t so expensive.

Dille & Kamille – Krommestraat 36
Krommestraat

30

31

De Dille & Kamille brengt me meteen naar de volgende ‘hotspot’, namelijk de Krommestraat. Leuk oud straatje met hippe koffietentjes, schattige huisjes, een zaakje met lp’s, Dille & Kamilles, een klein gek antiekwinkeltje en zelfs een bierwinkel. What’s not to love?

The Dille & Kamille store brings me to the next ‘hotspot’, the Krommestraat. This is a cute old street filled with bakeries, hip coffeehouses, second hand shops, even a whole place dedicated to beer! What’s not to love?Livingstone Coffee

27

28

29

Zo’n plek waar je de koffie al van verre ruikt, er grote landkaarten aan de muur hangen, opa fauteuils, botanische printen van koffieplanten, monstera’s die nog net over je heen groeien… Ja ja, ik zie je denken, dit klinkt als iets wat begint met ‘h’ en eindigt op ‘ipster’. Hoe dan ook, dit is wel een van de meest prachtige koffietentjes die ik tegen ben gekomen en ik zag mijzelf al wonen boven op een zoldertje, slapend tussen de monstera’s en ficussen terwijl er elke ochtend een vers kopje koffie en croissantje voor me klaar zou staan. Oftewel: een heerlijk bakje koffie in een fijne huiskamer, dat is Livingstone Coffee. Een aanrader dus, al is het alleen al voor de Instagramplaatjes ;)

Doesn’t this place look like an Instagram dream? I couldn’t help but snap a few pictures. Heck, it’s so pretty I think I could actually live there, some place at the attic together with a huge Monstera plant, waking up to some fresh coffee and croissants every day. I know it’s unbelievably hipster, but is there anyone around who genuinely hates that? Of course not, look at this place! As I just had some coffee somewhere else I hadn’t had the pleasure to have one here but I can’t imagine the coffee being bad when someone puts so much effort in just the interior alone. Also the pastries looked damn good I tell you.

Livingstone Coffee – Groenestraatmarkt 11Koppelpoort

32

33

34

De Koppelpoort is altijd dat stukje Amersfoort waar ik al vele jaren langsrijd met de trein en altijd zo gefascineerd door ben, dus deze wilde ik zeker even zien. Nadat je de Krommestraat uitloopt ben je eigenlijk al vrij dichtbij deze poort, nog een stukje doorlopen door de prachtige straatjes en daar is ie dan. Mooi!
Als je het treinspoor onderdoor loopt kom je ook nog uit op de gracht met leuke tentjes. Ik had de puf niet meer om deze nader te onderzoeken, ha, maar als je de tijd hebt zou ik daar ook zeker nog even ronddwalen.


This place, the Koppelpoort, is one of my Amersfoort landmarks. Dating back to ancient times (well, the Middle Ages) it sure is a beautiful historic place to visit. Make sure to go underneath the train rails and take a walk next to the canal.
Bonus pics: FLOWERS

3

39

38a
Seriously though, all these pretty flowers just scream for a shameless selfie session!

36

37

38

40

Follow:

8 Comments

 1. July 13, 2016 / 07:59

  Man oh man, wat een fijne foto’s weer. Prachtig <3. En jaaa, heerlijk om lekker op pad te gaan binnen het land! Er zijn hier inderdaad zoveel mooie plekjes, helemaal met je eens. Amersfoort staat ook nog wel op mijn lijstje. Ik ben er eens heel snel doorheen gelopen en was echt verbaasd vanwege de mooie binnenstad – ik wist dus helemaal niet dat die daar was! Met zo'n lijstje hotspots erbij moet ik er helemaal eens naartoe :). Het is ook helemaal niet ver vanaf Utrecht.

  • Angélica
   Author
   July 13, 2016 / 12:40

   Ah dankjewel!
   Nee vanaf Utrecht is het helemaal dichtbij inderdaad en het is zeker de moeite waard! Zo’n leuke plek, helemaal nu alles zo in bloei staat. Valt genoeg te fotograferen :D

 2. July 13, 2016 / 13:10

  Ik ben helemaal om, ik moet hier een keer naartoe. Wat een fantastisch mooie foto’s heb je gemaakt, alles ziet er onwijs leuk uit! En wow, die Dille & Kamille is inderdaad een van de mooiste vestigingen die ik heb gezien. :)

 3. July 14, 2016 / 10:36

  Aaah, hier hou ik van. Die kleine, schattige, oude straatjes! Need to go there :D

 4. Lorain
  July 18, 2016 / 10:16

  Supermooi zeg! Amersfoort komt zeker op mijn lijstje te bezoeken steden. Ik had altijd het idee dat het een supermoderne stad was :o

 5. sarie_gamgee
  July 18, 2016 / 17:00

  How pretty! Definitely going there if I ever go back to the Netherlands! I want to visit those cafes! :D

 6. Belia
  April 30, 2017 / 08:57

  Ik woon al jaren in amersfoort maar kijk ineens met andere ogen naar mijn eigen stadje. Prachtige foto’s van mooie plekjes. Ik heb er van genoten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?