Edinburgh – een dagboekje

Zelf vind ik simpele weekdagboekjes het fijnste om te lezen, dus leek het me wel een idee om iets soortgelijks te doen. Mijn week is nog steeds niet heel boeiend en ik voel er weinig voor om elke week over mijn week te bloggen, maar over een citytrip in dagboekstijl te vertellen leek me wel leuk!

Edinburgh heeft een speciaal plekje in mijn hart – 4,5 jaar geleden ging ik hier voor het eerst naar toe, helemaal alleen. Het was mijn eerste solotrip en ik bleek al heel snel verkocht te zijn. Daarvoor was ik nooit echt een reiziger en ging ik vrijwel nooit op vakantie. Na Edinburgh kwam daar allemaal verandering in! Edinburgh is denk ik wel mijn lievelingsstad – de heerlijke grauwe sfeer, de mooie oude en ietwat kneuterige stad, de prachtige natuur er omheen, de moderne nieuwe stad met al haar winkels en musea, dat geweldige accent en die lieve mensen… ja, naar Edinburgh ga ik graag.

Dit keer had ik een retourtje voor 35 euro gevonden en dus besloot ik spontaan om weer te gaan. Al snel begon het te knagen, want echt geld heb ik voorlopig niet om te reizen. Ik zal de komende tijd alles in mijn bedrijf moeten steken. Maar ik zat ook in een dipje en het leek me ook wel weer fijn om even er tussen uit te gaan, mijn hoofd te legen. Op zoek naar inspiratie! Toen het zover was, was ik alweer uit die dip en had ik niet eens echt zin meer om te gaan. Ik had genoeg dingen thuis te doen! Normaal gesproken verlang ik enorm naar elke vakantie, juist omdat ik het ook altijd zag (en zie) als even weg zijn van thuis, een soort escapism. Natuurlijk heeft iedereen dit wel een beetje en ergens is het alleen maar goed dat ik net zo lief thuis ben, maar het gevoel was me heel erg vreemd. Toen ik eenmaal daar was heb ik natuurlijk enorm genoten en ging de tijd weer veel te snel, je kent het wel. Eenmaal thuis had ik nou helemaal weer de energie om lekker aan de slag te gaan.

Wat ik wel deed was heel weinig fotograferen. Ik heb mijn camera nauwelijks uit mijn tas gehaald en heb vooral veel foto’s gemaakt met mijn telefoon. Iets wat ik normaal niet zo snel doe op vakantie! In Slovenië had ik ook al minder de neiging om continue te fotograferen. Misschien omdat ik nou thuis ook meer bezig ben met fotografie?

Hoe dan ook, hier volgt een megalang dagboek met voornamelijk telefoonfoto’s. Edinburgh is gelukkig een heel fotogenieke stad dus no worries!

Maandag – Dag 1
Aantal stappen – 28.000 / 16,6KM
Weer: voornamelijk zonnig en sowieso droog

Ik vloog ‘s ochtends om 11 uur, wat met het uur tijdsverschil betekende dat ik om 1 uur al in mijn hostel in de stad stond. Het weer was mooi en droog (grappig – het zou die week beter weer zijn in Schotland dan in Nederland) en dus besloot ik naar de botanische tuin te gaan. Daarna ging ik voor een mooi uitzicht naar Calton Hill. Wat ik verder deed? Naar de Primark gaan (ja sorry, ik zocht een specifiek jasje en wij hebben nou eenmaal geen Primark… wat een troep verkopen ze er toch!), ronddwalen en op zoek gaan naar een leuke plek om te eten om vervolgens gewoon naar de supermarkt te gaan. Daar kocht ik een risotto voor in de magnetron, heel classy! Deze heb ik lekker opgewarmd in de keuken van het hostel, haha. Mensen vragen me wel eens hoe ik toch aan al dat geld kom om te reizen, nou, hier heb je al een groot deel van het antwoord – heel goedkope tickets scoren, in een hostel slapen en goedkope zooi uit de supermarkt eten. Ik moet wel zeggen dat ik dit keer een beetje tegen een hostel opkeek, ik word immers ook al een dagje ouder. Mijn kamer bleek ook nog eens naast een groep Duitse bruggers te liggen – wat een herrie! Die nacht deed ik dan ook geen oog dicht…

Ik ga nog even langs mijn werk voor koffie / In de bus naar Edinburgh zie ik bij het station een superschattig minikoffietentje.

Mijn hostel ligt in de Old Town, vlakbij de prachtige Victoria Street.

Slingers! / Ahh het Scott Monument, dit is het grootste monument ter ere van een schrijver ter wereld – Sir Walter Scott.

De vorige keer fotografeerde ik in die wijk ook al zo’n schattig Volkswagenbusje, zou het dezelfde zijn?

Ondanks dat dit mijn 4e keer in Edinburgh is, is het de eerste keer dat ik naar de botanische tuin ga! Ik maak nog een selfie onder een gigantische plant, beetje gaar is ie wel haha.

Ik nam mijn analoge Canon AE-1 mee, deze had ik nog nooit echt gebruikt ondanks dat ie al jaren in mijn kast staat. Ik vond het heerlijk om analoog te fotograferen – met rust en precisie.

Het was alweer rond een uurtje of 5, dus ik heb echt behoefte aan koffie. Ik ga na een koffietentje wat ik onderweg al tegenkwam – Coffee Angel. De uitstraling is niet supergezellig, maar de koffie is wel echt superlekker. Wat een verrassing!

Nadat ik weer richting het centrum loop, valt het me op dat het licht wel heel mooi is. Zal ik dan toch nog even Calton Hill oplopen en nog even een fotootje maken van de mooie skyline? Na lang twijfelen doe ik het toch (want klimmen, enzo, en ik heb natuurlijk hier al veel foto’s van). Het stelt niet teleur, wat een mooi uitzicht en wat een prachtig licht! Ik prijs me even heel gelukkig hier te mogen zijn.

Oh Edinburgh, jij knappie!
Dinsdag – Dag 2
Aantal stappen – 19415
Weer – droog & zonnig

Op dag 2 ga ik eens een keer iets anders doen – ik maak een uitstapje naar het havenstadje North Berwick. Ik heb er weinig dingen opgezocht, behalve waar je koffie moet drinken. Uiteindelijk kwam ik ook nog bij een heel gave kasteelruïne uit, maar onder de foto’s lees je weer meer. Ik ga proberen deze post zo kort mogelijk te houden ;)

Ik begin de ochtend bij weer een hip koffietentje – BrewLab. Er heerst hier wel echt een koffietentjescultuur (tjah, waar niet tegenwoordig?). Jaren geleden downloadde ik al de app CoffeeLovers Edinburgh, weet eigenlijk niet of ‘ie nog bestaat. Maar hier vind je alle hippe, goede koffietentjes!

Ik treuzel nog lang in die lekkere stoel en kom er achter dat mijn trein maar 1x per uur gaat. Die heb ik dus net gemist, dus ik dood mijn tijd in The Fruitmarket Gallery naast het station. Wat ik zo fijn vind aan de UK is dat dus alle musea gratis zijn, echt zo goed!

Rond lunchtijd arriveer ik in North Berwick en heb ik de eer om in dit publieke toilet te mogen plassen – het heeft immers al vele ‘Loo Awards’ gewonnen hahaha. Heerlijk! / Een kneuterig klein vuurtorentje staat op een pleintje…

Ah fotogenieke strandhuisjes! Ik kocht een muts en sjaal bij de Primark, omdat het hier heel erg hard waait en de wind erg koud is. Hier is het ook de enige manier om mijn haar in bedwang te houden, aangezien ik een haarstiekje ben vergeten. Handig!

Stop, selfie time! / Oh die gekleurde deuren en huisjes!

Nadat ik de stad door ben gebanjerd en op het strand ben geweest ga ik koffie drinken bij Steampunk Coffee. Sowieso een aanrader! Ik werd geholpen door een barista die ik schijnbaar al een tijdje volg op Instagram haha (via die app die ik eerder noemde), hij kwam me al zo bekend voor!

Na wat gegoogle kom ik erachter dat dat ene kasteel toch wel een stuk dichterbij zit dan verwacht. Er gaat zelfs een lokale bus naartoe! Na lang twijfelen neem ik die toch, maar natuurlijk ben ik veel te vroeg (en de bus te laat!). Wachten op het strand dan maar.

Hoe mooi is dat strand trouwens? Zo pittoresk met al die huisjes.

Oh de ruïne bleek echt supergaaf te zijn. Er was ook bijna niemand! Tantallon Castle heet het. Doordat ik weer met een lokale bus terug moet die nauwelijks gaat, heb ik een klein uurtje de tijd. Dit blijkt echt net genoeg te zijn. Echt heel tof, ben blij dat ik toch nog geweest ben. Over dit kasteel en dit stadje ga ik sowieso nog meer bloggen, dus meer foto’s volgen nog.

Natuurlijk heb ik de trein terug weer net gemist, dus besluit ik het stadje weer in te lopen voor een supermarkt (waar ik dit leuke biertje zie). Na twijfelen besluit ik toch om in een leuk uitziend tentje te gaan eten – Herringbone. Ik had een lekkere vegaburger en cocktail #treatyoself

En weer terug naar Edinburgh! Rond half 8 neem ik de trein terug, maar niet voordat ik een foto maakte van alle grappige stationnetjes. Het viel me met de West Highland Way ook al op – sommige dorpjes hebben echt zulke grappige namen. Mijn favoriet is Longniddry haha. / Ik probeer altijd andere chocolade e.d. te proberen in het buitenland, deze was alleen niet zo bijzonder.

Ik heb nog niet echt zin om terug te gaan naar het hostel, dus drink nog een thee bij de Starbucks. Ik hoopte dat het daar lekker rustig zou zijn, maar het zit vol met rumoerige groepen, aaargh! Uiteindelijk lig ik vroeg in bed en slaap ik dit keer als een roosje (hulde aan oordopjes!).
Woensdag – Dag 3
Aantal stappen – geen idee, weinig
Weer – REGEN

Deze dag was het weer wat minder, ik geloof dat het toen in Nederland zo aan het stormen was. In Schotland was het vooral veel aan het regenen. Het was vooral veel miezerige regen, dus niet heel erg, maar het regende wel bijna de hele tijd. Ik deed dan ook vrij weinig – ik dronk vooral veel koffie, ging naar een museum, het grafisch atelier en naar de bioscoop. Niet heel spannend dus, maar omdat ik hier al zo vaak ben geweest vond ik dat ook niet erg. Al heb ik op vakantie vaak al helemaal geen rust om veel te lezen, dus probeerde ik met mijn telefoon fotootjes in elkaar te plakken voor een eventuele blogpost. Dat ging niet zo goed, haha.

Op deze dag heb ik trouwens geen enkele (!) keer mijn camera uit mijn tas gehaald. WIE BEN IK?!

De hele dag regen! Ik had gelukkig mijn ‘pack it jacket’ bij me, een supercompact regenjasje. Heb ik die toch niet voor niets gekocht.

Ik ging weer eens naar een koffietent – Procaffeination. Deze zat naast The Royal Mile en was daarom ook best wel duur. Wel een schattig tentje, met een grappige Nederlandse vloer.

Ik spendeerde een uurtje of anderhalf in The National Portrait Gallery. Hier was ik dus nog nooit geweest! De tekening van Tilda Swinton vond ik het tofst, samen met een serie zelfportretten van een fotograaf tijdens zijn heroineverslaving. Heel intrigerend.

Ja hoor, je zal het niet geloven maar ik ging weer eens koffie drinken. Dit keer bij Artisan Roast – leuke tent ook weer. Mijn favoriet was toch wel het bordje “J.K. Rowling didn’t write here”. Als je het nog niet wist – J.K. Rowling heeft in Edinburgh gewoond en in heel veel cafeetjes in de stad geschreven. Maar hier dus niet ;)

Ik loop naar één van mijn favoriete plekjes – Edinburgh Printmakers. Een klein grafisch ateliertje met een expositieruimte (die heeeeel klein is en vaak tegenvalt), een leuk doorkijkluikje naar de werkplaats (wat ik dus het allerleukste vind) en een heel leuk winkeltje met werk van de kunstenaars. Mooie buurt ook!

Aan het einde van de middag was het wel een beetje klaar. Ik had ook weer honger en liep naar een pizzatent die aangeraden werd. Het was nogal een stukje lopen en het was nogal vroeg en ik had, na heel lang twijfelen, uiteindelijk besloten om pas rond half 9 naar de film te gaan – dus genoeg tijd te doden. Ik ging maar weer eens koffie drinken in de Costa haha. Tjah, thuis drink ik ook 3 bakjes op een dag…

Onderweg naar de film maak ik nog even snel een fotootje. Ik ga naar Dunkirk, een heel heftige film. Maar zo ontzettend goed! Had er echt buikpijn van (maar ik ben een beetje een mietje haha, ik leef me teveel in ;))
Donderdag – Dag 4
Aantal stappen – 25.000 / 16km
Weer – wisselvallig, vooral veel zon en redelijk warm

Een fijne laatste dag, met vooral veel zon, af en toe ineens heel veel regen en vooral heel veel wandelen. Was wel echt kapot aan het einde van de dag!

Ik begin de dag met een wandeling door Greyfriars Kirkyard, een bekende plek in Edinburgh.

Hier om de hoek zit namelijk één van de cafeetjes waar J.K. Rowling schreef. Ze zou dan ook op deze begraafplaats inspiratie hebben opgedaan voor namen, zoals Tom Riddle.

Ik vervolg mijn weg naar natuurlijk mijn kopje koffie. Maar eerst een foto maken van de dino’s in de etalage en een hip busje (zou het nou weer dezelfde zijn?)

Lovecrumbs! Superleuk plekje ook weer, met echt ontzettend veel taartjes. En hoe leuk is dat stempelkaartje?

Heb nog wel een paar fotootjes gemaakt, maar had deze week absoluut geen zin om uitgebreid fotoshoots te houden op ‘hotspots’. In mijn aankomende cityguide gaan er dan ook gewoon niet zoveel foto’s als gewoonlijk zitten en dat lijkt me eigenlijk ook gewoon prima.

Ik heb trek in lunch, dit haal ik bij het hippe Pumpkin & Brown. Maar eerst loop ik langs het kattencafé, waar mijn favoriete poesje Elodie in het raam zit! Zo lief! Daar schreef ik trouwens al eerder een post over.

Ik loop via The Royal Mile naar Holyrood Park, een heel mooi natuurgebied. The Royal Mile heeft ook zo zijn verborgen hoekjes – hoe leuk is deze hartjesklimop?

Holyrood Park, zo mooi! Ik ben trouwens niet weer Arthur’s Seat opgeklommen, want dat leek me veel te vermoeiend haha. Daarbij heb ik dat uitzicht nou ook al drie keer gezien.

Ik loop wel nog helemaal naar de haven van Leith. Dit blijkt uiteindelijk niet echt een bijzondere plek te zijn…
Vond wel weer een leuk koffietentje, hahaha.

Dit is wel een leuk stukje!

Een heel slechte, ingezoomde telefoonfoto – maar het licht was prachtig. Wat een mooie laatste avond in Edinburgh!

Ik loop hierna nog naar een tentje die op mijn lijstje stond, Checkpoint. Leuke sfeer en personeel, alleen het eten is wat prijzig. Het enige goedkope was de hamburger en die was echt niet bijzonder. Beetje jammer! Maar wel leuke tent om te zitten.

De volgende ochtend vlieg ik weer vroeg naar huis, dus bij deze sluit ik de blog af. (Kun je blogs ook afsluiten of gebeurt dat alleen bij vlogs?)
Het waren weer een paar heerlijke dagen en als ik deze foto’s terugzie word ik weer een beetje meer verliefd ;) Wat een mooie stad is het toch! Binnenkort volgen er nog wat artikeltjes zoals een cityguide en meer over het dagtripje naar North Berwick. Wat vond je er van om eens een informeel, rommelig en persoonlijk verslag te lezen vol met telefoonfoto’s? Weer eens iets anders, toch? ;)

Follow:

7 Comments

 1. September 23, 2017 / 11:42

  Wat heerlijk om te lezen! Zeg, na al jouw bezoekjes en dus ervaring haha, welke maand is qua weer het nou het beste om naar Edinburgh te gaan en dan toch een beetje off season? Twee maanden gelezen stond ik echt op het punt om een retourtje te boeken, maar toen bedacht ik me dat ik net een baan had en dat vrijvragen voor een week misschien niet zo’n slim idee was haha :)

  • Angélica
   Author
   September 25, 2017 / 12:22

   Mmm, lastig om te zeggen. Want nou ja Schotland blijft Schotland natuurlijk – daar regent het veel. Ik ben er vooral in de winter en herfst geweest en nou dus in September. Ik denk dat je er voor het weer het beste in de zomermaanden kunt zijn, maar dan is het er erg druk (vooral in Augustus want dan is er het Fringe festival). Daarentegen heb ik daar in Maart ook heel mooi weer gehad en was ik afgelopen Mei ook in Schotland met veel mooi weer. Dus ik zou zeggen – begin herfst of de lente. Maar ook in de winter of echt in de herfst (met al die kleuren!) is Edinburgh prachtig.

 2. September 23, 2017 / 12:19

  Mooie foto’s en het klinkt als een fijne solotrip. Ik was in januari in Edinburgh en vond het een mooie en mysterieuze stad. Ik ben ook wel benieuwd geworden naar de natuur in de rest van het land, want Arthur’s Seat was al prachtig.

  • Angélica
   Author
   September 25, 2017 / 12:23

   Mijn eerste keer in Edinburgh was ook in Januari! Ik vind het een heerlijke stad ja, zo mooi ook dat al die natuur er omheen zit. Schotland is echt zo ontzettend mooi, ik heb er hier al heel veel over geblogd maar de Highlands en bijv. Isle Of Skye zijn echt waanzinnig!

 3. mireia
  September 23, 2017 / 19:11

  I can’t get enough of Edinburgh and there are so many places you blogged about I haven’t visited yet! Loving all those cafes, the printmaker’s, those cakes and the “Not all those who wander are lost”, obvs!

  I love the names of train stops/little towns in England, but Scottish towns beat them all! And you try chocolate bars when abroad, I do the same with crisps, hee!

  Lovely post, as usual! <3

  • Angélica
   Author
   September 25, 2017 / 12:27

   Thanks girl! Yeah I haven’t been to much of these places before either, usually I just wander around and visit things like the Modern Art museum and Holyrood Park. I haven’t even been to Dean Village this time :( I love Dean Village, so pretty!

 4. Lotte
  October 15, 2017 / 17:40

  Toevallig ben ik in maart dit jaar voor het eerst alleen op reis geweest en was Edinburgh ook mijn bestemming! Heerlijk om dankzij jouw verhaal en foto’s daar nog even van de kunnen nagenieten. Ik snap helemaal dat je aan deze stad verknocht bent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?