Doelen 2017 – gehaald of gefaald?

Per toeval stuitte ik op een blog van vorig jaar, waar ik vertelde over mijn doelen van 2017. Het leek me eigenlijk wel een geschikt moment om eens te kijken wat ik daarvan gehaald heb en wat er beter zou kunnen. De laatste maanden lijk ik echt een beetje in een soort bubbel te leven, dus sommige dingen voelde echt alsof ze jaren geleden gebeurd waren. Zo gek!

Wat vond ik eigenlijk van 2017? Nou, het was natuurlijk een bewogen jaar, laten we dat vooropstellen. Er zijn weer genoeg gekke dingen gebeurt in de wereld. Maar in mijn eigen wereldje was het eigenlijk allemaal prima! Zo startte ik eindelijk mijn eigen fotografie bedrijf en deed ik allemaal spannende dingen zoals het fotograferen van bruiloften (zo eng!) en het hiken van de Schotse hooglanden. Ik heb best wat dingen gedaan waarvan ik niet wist dat ik ze kon en dat maakt me zeker trots! Zijn er dingen die beter kunnen? Absoluut, maar dat lijkt me belangrijk voor 2018. Want voor 2018 maak ik weer een nieuw lijstje natuurlijk!

In 2018 wil ik dus ook, zoals nu, zomaar ineens een random post plaatsen wanneer ik dat wil. Dit is voor jullie waarschijnlijk helemaal niet interessant om te lezen, maar voor mij persoonlijk wel heel fijn om te schrijven/terug te zien later. Misschien maak ik alsnog een jaaroverzicht, who knows :)

P.S. Toen ik mijn blog weer leven in had geblazen bleek mijn wifi kapot te zijn. Net op het moment dat ik inspiratie had, lekker handig.


Naar het grafisch atelier – gehaald

Meteen aan het begin van dit jaar ging ik met twee vriendinnen naar het grafisch atelier om daar mijn linosnedes te drukken. Daarna is het er niet meer van gekomen en heb ik eigenlijk sowieso helemaal niks meer met lino gedaan. Ik wilde eigenlijk wat meer gaan doen met prints zodat ik deze ook eventueel kon verkopen, maar… ook daar is niks van terecht gekomen.
Hier schreef ik er meer over!


Etsy shop openen – gefaald

Dat brengt me dus bij het volgende voornemen – een Etsy shop openen. Dat is dus niet gebeurd. Misschien in 2018? Ben hierover nog wel even flink in dubio.


Aan de slag als fotograaf – gehaald


Maar deze heb ik wel gehaald! In de zomer schreef ik me ein-de-lijk in bij de KVK en zo heb ik het afgelopen half jaar af en toe een opdracht gedaan. Heel tof! In 2018 staan er al weer een paar opdrachten op de planning, maar in het nieuwe jaar hoop ik sowieso wat beter aan marketing te gaan doen. Het was wel een onwijs leuk en leerzaam half jaar, dus dit doel blijft zeker voor 2018 staan.

Hier zie je wat meer van mijn fotografie-updates. Binnenkort volgt er een post met wat ik de afgelopen maanden heb uitgespookt, stay tuned!


Creatiever zijn – gefaald

Oei, lastig deze. Mijn eerste reactie is namelijk ‘nee, gefaald!’ omdat ik het idee heb de laatste maanden niet superveel creatief te zijn geweest. Maar als ik dan kijk naar de foto’s die ik heb gemaakt, dan zitten er zeker wel pareltjes tussen. Ik had alleen ook graag wat meer andere creatieve dingen willen doen, zoals linosnedes maken, handlettering oefenen, misschien zelfs wat illustreren. Ook de fotografie had wat mij betreft nog wel wat creatiever gekund, eigenlijk. Dus ik ga het toch houden op gefaald. Het had allemaal net wat meer gemogen!

Ik had ook het idee om elke maand een miniproject te beginnen, zoals elke maand een illustratie maken over een bepaalde maand. Of foto’s maken in een thema. Of.. nou ja, wat er dan ook maar in me op kwam. Met dat idee is ook echt helemaal niks gebeurd, zonde!

Dr. Martens verkopen – gehaald

Een nogal gek doel, ik weet het. Maar ik geloof dat deze wel 3 jaar (!!) op mijn lijstje stonden en telkens deed ik er maar niks mee. Aan het einde van het jaar besloot ik er toch eindelijk iets mee te doen. Ik verkocht het eerste paar diezelfde dag al! Dit had ik natuurlijk veel eerder moeten doen he… typisch.


Blog rigoureus updaten – gehaald

Okee, rigoureus is een groot woord, maar in de laatste maanden van het jaar heb ik dan toch eeeeeindelijk een nieuwe theme gevonden. Een ander doel was ‘meer reageren op comments’, iets waar ik nog steeds moeite mee heb. Supersuf, want ik vind comments het allerleukste!


Meer analoog fotograferen – gefaald

Verdikkie, weer iets gefaald. Ik wilde graag meer analoog fotograferen, maar ik deed dat maar twee keer. Toevallig beide keren in Schotland! Maar ik maakte de fout die ik altijd maak, namelijk hetzelfde fotograferen met mijn digitale camera uit angst het beeld te verliezen. Dat maakt die analoge foto’s dan natuurlijk helemaal niet bijzonder, zo stom!


Op vakantie met verjaardag – gehaald


Elk jaar probeer ik weer op een soort van minitrip te gaan met mijn verjaardag, als een soort cadeautje aan mijzelf. Dit jaar ging ik naar Timisoara, gehaald dus!


5 nieuwe plekken bezoeken – gehaald

Dit is eigenlijk elk jaar wel mijn doel en ook dit keer haalde ik ’em! Nieuwe plekken waren onder andere – Timisoara, Innsbruck, Bled, Loch Lomond, Leuven, North Berwick, Triëst… om er een paar te noemen :)


15 boeken lezen – gefaald

Waarom lees ik zo langzaam? Een paar jaar geleden haalde ik nog met gemak de 35, maar de laatste twee jaar is 15 al te veel gevraagd, zonde!


3x per week sporten – gehaald

Yes, gehaald! Misschien een heel saai en degelijk doel, maar oh zo belangrijk. Ik sport overigens niet om af te vallen ofzo, maar eigenlijk puur om niet kapot te gaan van de rugpijn op mijn werk. Ik moet eigenlijk gewoon sporten, anders heb ik snel pijn aangezien ik de hele dag maar een beetje sta op mijn werk. Ik doe het liefste bodypump, yoga of spinnen. Het is echt heerlijk om op die manier je hoofd leeg te maken, je een doel te geven voor die dag en om gewoon beetje bij beetje sterker te worden. Me inschrijven bij de sportschool is echt 1 van mijn beste beslissingen ooit geweest!
Ik wilde eigenlijk ook meer yoga doen, maar dat is er een beetje bij ingeschoten. Misschien in 2018?


Naar 5 musea – gehaald


Niet helemaal een museum, maar de Oude Hortus stond ook op mijn lijstje voor 2017!

Tjah, dit staat toch echt afgevinkt in mijn bullet journal, maar kan me niet meer zo goed herinneren naar welke musea ik ben geweest. Ja de expo van Ed van der Elsken natuurlijk! En talloze musea in Schotland, het moderne museum in Ljubljana, een wanstaltig museum in Timisoara en aan het einde van de maand ga ik sowieso nog naar de Tim Walker (!!!) expo hier in Den Bosch (!!!). Een expo van mijn lievelingsfotograaf in mijn eigen stadje, wat een geluk!


Instagram groeien naar 1200 volgers – gefaald


Dit is een beetje een suf doel. In dit jaar heb ik ook talloze ‘webinars’ gevolgd van zogenaamde Instagram-experts en me er heel erg bezig mee gehouden, maar met weinig succes. In het begin groeide het wat harder, maar het stagneerde alweer snel. Ik vrees dat Instagram sowieso een beetje aan het einde van zijn latijn is, maar mijn poging tot het groeien van mijn profiel is helaas niet echt gelukt. Natuurlijk is dat niet belangrijk, maar ik wilde wel graag een doel stellen. Tot nu toe vind ik het vooral nog steeds heel erg leuk en dat is absoluut het belangrijkste! Plus mijn Instagram is nou wel echt een soort portfolio geworden, het laat goed zien wat mijn kwaliteiten als fotograaf zijn vind ik. Dat is misschien nog wel het belangrijkste! Maar toch, eerlijk, soms is het wat frustrerend. Veel dingen waar ik veel tijd in steek, zoals mijn blog, of mijn Instagram, of wat dan ook, worden nooit echt heel ‘groot’. Ik zou nooit van mijn leven een ‘online influencer’ kunnen zijn, wat overigens niet erg is want ik heb ab-so-luut niet die bedoeling. Maar af en toe vraag ik me dan toch af waar het misgaat en wat er eigenlijk mist aan mijn ‘content’, mijn foto’s. Niet dat ik mijzelf zielig vind, meer op een ‘wat zou er beter kunnen?’ manier, een kritische! Kritisch blijven is altijd goed natuurlijk, dus als er iemand nog suggesties heeft… kom maar door!

Overigens hoor ik van veel mensen dat je je er juist niet druk om hoeft te maken en dat als je goed bent, het vanzelf wel gebeurt. Dit soort dingen vind ik echt verschrikkelijk frustrerend om te horen! Als ik me er niet druk om maak gebeurt er namelijk al helemaal niks en om nou te zeggen dat ik mijn eigen foto’s slecht vind… nou ja, ook niet eigenlijk. Het is een beetje zoals met de liefde – wat je ook doet (“Ach, vergeet het, dan komt het vanzelf op een moment wanneer je het niet verwacht!” of “Je moet er wel een beetje moeite voor doen hoor, er op uit!”), het is nooit goed lijkt het wel ;)

Hoe dan ook, het was leuk om er even mee te experimenteren. De likes kunnen me ook eigenlijk gestolen worden en ach, het is in ieder geval leuk om een mooi plaatje van mijn Instagram te maken :)

Al met al was het een geslaagd jaar, ondanks dat ik niet alle doelen gehaald heb. De komende weken ga ik eens goed nadenken voor mijn doelen voor 2018. Doelen zie ik overigens niet als goede voornemens, maar echt als doelen die je in het klein opsplitst. Ik merk heel erg dat het afvinken van iets erg motiverend werkt en dat houd ik graag in gang. Het is heerlijk om iets af te kunnen vinken, maar ook helemaal prima als het niet lukt natuurlijk!

Ik denk dat een paar doelen voor 2018 sowieso gaan worden – mijn haar weer een keer roze verven, heel veel investeren in apparatuur voor mijn bedrijf en zo veel mogelijk foto’s maken natuurlijk. Misschien maak ik ook nog wel een post met mijn lievelingsfoto’s van het afgelopen jaar, wie weet!

En jij? Heb jij een lijstje met dingen die je wil bereiken elk jaar, of zie je wel waar het schip strand?

Follow:

10 Comments

 1. December 11, 2017 / 11:08

  Volgens mij is 2017 voor jou een fijn opstart jaar geweest om dingen beetje bij beetje aan te gaan passen, een mooie opstap naar alles wat je in 2018 kan gaan doen! Ik kijk uit naar je random posts ;) ben benieuwd wat 2018 je allemaal gaat brengen!

  • Angélica
   Author
   December 11, 2017 / 11:32

   Ik hoop het! Ben heel benieuwd naar 2018 :)

 2. December 11, 2017 / 11:11

  Af en toe denk ik dat het bij Instagram 80% strategie is, en maar 20% content… Mensen die elke dag (soms zelf meerdere keren per dag) foto’s uploaden, veel comments geven en honderdduizend hashtags gebruiken groeien veel sneller dan mensen die écht bijdragen aan het platform door mooie content te maken.

  • Angélica
   Author
   December 11, 2017 / 11:31

   Oh dit geloof ik ook wel hoor! Ik heb dan ook geprobeerd om elke dag iets te posten, veel te commenten en veel hashtags gebruiken haha. Maar het mocht niet baten! Ach ja, als het maar leuk blijft denk ik dan maar :P

 3. December 11, 2017 / 15:32

  ja, instagram is echt een verschrikkeling dingetje eigenlijk. toch is het wel leuk om die herinneringen en momenten te hebben! goed om te zien dat je ook best veel gehaald hebt!

 4. December 11, 2017 / 19:32

  Toch nog best wat doelen gehaald! Je had er best veel ook haha! Ik heb ook een doelenlijstje gemaakt voor volgend jaar maar dat komt wel een beetje op hetzelfde neer.. ik kom er volgend jaar maar weer op terug haha.

 5. December 12, 2017 / 13:25

  Maar wat heb je nog veel gehaald en wat was het ook een mooi lijstje, mag je best trots op zijn hoor :) En Instagram is echt on-be-grijpelijk, jouw account is altijd een van mijn favoriete en dat je niet een miljoen meer volgers hebt, is me echt een raadsel!

 6. December 12, 2017 / 21:33

  Oeh, 5 keer naar een nieuw museum gaan is een leuk doel, misschien ga ik dat wel als nieuw voornemen gebruiken voor 2017. En tja, volgens mij is het algoritme van Instagram echt naar de knoppen, ik hoor alleen maar mensen klagen over foto’s die niet meer te zien zijn in je feed en dergelijke :(

 7. December 13, 2017 / 13:52

  Nou je hebt er echt wel veel gehaald hoor! Mag je trots op zijn :) En misschien kun je voor 2018 het meer creatief zijn specifieker maken? Dan is het misschien ook makkelijker te meten. Ofzoiets :) En halloooo jouw Instagram is super fantastisch en bijna bij de 1200 nu! Ik snap je wat Insta ook, ik heb een beetje hetzelfde. Hoe doen mensen dat toch? Maar ik probeer mij er niet al te druk over te maken, hoewel dat niet altijd lukt ;) Ik denk dat het meest belangrijke is dat je foto’s blijft plaatsen en dicht bij jezelf blijft (wat je nu doet toch?), dan komen die volgers wel (heb je niets aan I know, maar ik vind dat jij zoveel meer volgers verdiend!) X

 8. December 17, 2017 / 22:24

  Wat een heerlijk blog!
  Ik bedenk met, tijdens het lezen, dat ik mijn doelen ook nog even moet checken.
  Weet namelijk eerlijk gezegd niet eens meer welke ik had opgesteld, oeps.
  Extra spannend dus haha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?