City Guide & Hotspots Den Bosch

h4a

Eindelijk is ie er! De city guide van mijn eigen stadsie: Den Bosch. Het stond al heel lang op mijn planning maar eerlijk? Ik had de kracht er nooit voor. Okee, dit klinkt een beetje dramatisch maar natuurlijk wilde ik dan bij elke plek een foto en aangezien mijn lijstje zo ontzettend lang is leek me dat een onmogelijke taak. Tot ik voor de zoveelste keer weer de vraag kreeg wat nou leuke winkeltjes waren in Den Bosch en waar er ook lekker gegeten kon worden… toen bedacht ik me, ik kan dit wel elke keer weer opschrijven voor iemand maar het is toch veel makkelijker om dan een artikel op mijn blog te schrijven? En natuurlijk hoef ik niet bij elke plek een foto te plaatsen, dat is een beetje gekkenwerk. Dus… laten we beginnen! En zet ondertussen ook even een kopje thee, want dit wordt een lange lijst!

Den Bosch is een kleine, compacte stad met een hoop leuke authentieke winkeltjes en tentjes. Zo’n lange lijst als deze lijkt misschien wat overweldigend, maar bedenk je wel dat vrijwel alles op loopafstand is. Een hele hoop zitten zelfs in dezelfde straat of om de hoek van de vorige hotspot. Natuurlijk staat niet alles er op, dat is vrijwel onmogelijk. Ondanks dat ik zelf midden in het centrum woon, ga ik eigenlijk nooit echt winkelen of uit eten. Het kan dus heel goed zijn dat er nog veel meer fijne plekjes in Den Bosch zijn die vergeten ben of simpelweg niet ken. Het leek me gewoon leuk om je mee te nemen naar een paar van mijn favoriete, vaste plekjes!

P.S. Ik hoop dat de opmaak een beetje meewerkt want deze deed soms wat gek.

English: I made a city guide for my own little town Den Bosch (also known as ‘s-Hertogenbosch). As it might not be really popular for tourists outside of the Netherlands, I decided to make the guide fully in English. I think you’ll understand. Otherwise there’s always Google Translator of course ;)

h1

1
NomNom
Als je de Snellestraat inloopt zie je als eerste NomNom, een heerlijke plek om te lunchen, biertjes te drinken en spelletjes te eten. Het is er knus en gezellig (echt waar, het was alleen dicht op de foto ;) Veel dingen in deze straat zijn dicht op maandag trouwens!), in de zomer staat er een gezellig kleurrijk terras met waterkannen met citroen en munt en in de winter is het er binnen heerlijk knus en warm. De nacho’s zijn ook een aanrader trouwens!
Postelstraat 79


3

4
Eetbar Dit
Nog zo’n leuke plek voor lunch, koffie of zelfs diner is Dit. Heerlijke plek met fijne, kleurrijke inrichting en een beetje gekke humor ha. Ik houd daar wel van! En niet alleen de humor is een beetje gek trouwens, hun toetjes zijn ook erg… interessant. En lekker! Creatief eettentje met leuke sfeer, zo zou ik het het beste kunnen omschrijven. Zo krijg je de bierkaart in een ouderwetse viewfinder. Alleen al voor de koetjesrepen bij de koffie zou ik er heen gaan. En neem vooral een kijkje in hun zeer uitgebreide menukaart!
Snellestraat 24-26

Crème
Leuk koffietentje met een beetje industrieel design, heerlijke taart uit eigen bakkerij en natuurlijk goede koffie. Oh en lekkere sapjes! Perfecte plek voor lunch of gewoon een bakje koffie natuurlijk. Ze hebben er tegenwoordig ook een dinerkaart en zijn dus ook ‘s avonds open.
Snellestraat 47

6
Cafe Voltaire
Voltaire is volgens mij wel een beetje een Bosch begrip en eerlijk? De cappuccino’s zijn er niet geweldig, maar het is wel een heel sfeervol klein cafeetje wat zo op je grootmoeders huiskamer lijkt! Hoe langer je overal naar kijkt, des te meer grappige, gekke dingen je opvallen. Niet in de Snellestraat zelf maar wel in een zijstraatje daarvan. Al werp je er alleen maar even een blik naar binnen, het is de moeite waard!
Stoofstraat 6

Pink Lemon
Pink Lemon, een kleine vrolijke lunchroom met een kitscherige inrichting. Hier moet je vooral heen voor high tea’s, cupcakes, taartjes… dingen die net zo zoet zijn als de inrichting zal ik maar zeggen. Naast Pink Lemon zit tegenwoordig Meat, een plek waar ik nog niet geweest ben maar wel goede dingen over heb gehoord!
Minderbroedersstraat 28

 

 

 

mispoes15


Mispoes
We hebben eindelijk een heus kattencafé in Den Bosch! Ik schreef er al eerder een artikeltje over.
Orthenstraat 31

 

11
HAP: fair & vegan
Zoals de titel al zegt is HAP een klein fair & vegan winkeltje mét lunchroom! Op donderdagavond serveren ze vaak ook nog eens de ‘warme hap’, uiteraard allemaal vegan. Dit is de eerste en vooralsnog enige plek in Den Bosch waar ze enkel vegan dingen serveren. Je kunt hier ook terecht voor je portie vegan kaas en andere boodschappen trouwens. Maar ook als je niet vegan bent een leuke plek, met humor! Houd vooral hun Facebook in de gaten voor dino’s en prachtige taartjes.
Kruisstraat 24

Buurt
Niet helemaal in het centrum maar net ietsjes er buiten zit Buurt, een nieuw hip cafeetje waar je schijnbaar heerlijk kunt lunchen en dineren. Ik zeg schijnbaar want ik ben hier zelf nog steeds geweest, maar de kaart en de inrichting zien er in ieder geval heerlijk uit.
Koningsweg 100


Verkadefabriek
De Verkadefabriek is een cultureel centrum in een… je raad het al… oud-koekjesfabriek! Je kunt hier koffie drinken, lunchen, dineren, dansen, naar de film, theaterstukken bekijken… kortom genoeg te doen hier! Ze draaien hier vaak wat meer arthouse-films trouwens, dus als je daar van houdt moet je hier zijn.
Boschdijkstraat 45

Bij Heinen
De Verkadefabriek heeft ook een soort mini lunchroom in de binnenstad zelf, namelijk bij de boekhandel Adr. Heinen. Hier kun je in een knusse setting lekkere taartjes eten en koffie drinken, het liefst natuurlijk met een boek wat je net gekocht hebt.
Kerkstraat 27


h6
oerwoud1
oerwoud2
Oerwoud – Stadstuinwinkel & Health Cafe
Oerwoud is zoals je misschien al wel verwacht een winkel vol met planten en vintage vondsten. Denk hier aan grote Monstera’s, kleine cactussen, rotan stoelen, retro bloempotten, macramé bloempothangers… ze hebben hier van alles. En ook nog eens een lunchhoekje! Ik schreef er al eerder een stukje over.
Vughterstraat 84

Koekwaus
Ik kan gewoon geen andere woorden meer vinden hiervoor, maar ja, dit is ook weer zo’n hippe lifestyle winkel met mooie spullen van creatieve ondernemers. Je vind er zelfs spullen van mijn schoolgenootjes, zo leuk! Koekwaus is trouwens ook een typisch Bosch scheldwoord… jij verrekte koekwaus! Een winkel met een knipoog dus ;) (See what I did there?)
Vughterstraat 107


7
Webshops Only Store
Als je de Snellestraat uitloopt kom je uit op de Vughterstraat, een vrij grote lange straat waar de volgende hotspots te vinden zullen zijn. Laten we beginnen bij de Webshops Only Store. Zoals de naam dus al doet vermoeden kun je hier spulletjes krijgen van verschillende online ondernemers. Heel leuk initiatief als je het mij vraagt! Hier vind je vooral kleine hebbedingen als notitieboekjes, cactussen, kleding, dekens, lampen, van alles! Zoals je misschien al wel snel zult merken hebben we nogal veel van dit soort winkeltjes in Den Bosch (maar goed, welke stad niet?).
Vughterstraat 4710
Hype Heroes
Nog een lifestyle winkel maar dit keer gericht op mannen. Maar man of niet, dit is sowieso een prachtige winkel waar je alleen al voor de kamer achterin even een kijkje moet nemen, wauw! Ook worden er dingen als koffie verkocht of verzorging voor je baard, altijd handig. En er werd mij vertelt dat er regelmatig een echte barbier en/of barista langskomen. Zoals het een ware bebaarde hipster betaamt!
Vughterstraat 29

vanDaan
In een zijstraatje van de Snellestraat zit vanDaan, een winkel met mooie designspullen en leuke hebbedingetjes.
Minderbroedersstraat 23

5
Vintage Room
Weer zo’n gezellige etalagefoto! Een tip: ga niet op een maandag naar Den Bosch ;) Vintage Room is een leuk winkeltje met allerlei dingen uit de jaren 70, of spullen geïnspireerd door deze tijd. Hier heb ik ooit mijn Moominbord gekocht en die hangt nog steeds in mijn huis.
Snellestraat 308
9
Daily Poetry
Weer zo’n mooie winkel met prachtige hebbedingen! Maar dat niet alleen, de spullen zijn ook duurzaam en van goede kwaliteit. Je vind er ook plantjes, een kleine koffiecorner en leuke kaartjes en prints van o.a. Liekeland.
Vughterstraat 72

Oh!
Veel van de eerder genoemde winkels hebben ook een kleine coffee corner en bij Oh is dat niet anders! Bij toeval stuitte ik op deze mooie winkel met mooie kleding en prachtige spullen voor in huis. Geweldige inrichting ook! Misschien weer eens tijd voor een bezoekje…
Verwerstraat 9

YaYa
Deze winkel is er eentje zoals Oh, een mooie winkel met dameskleding en woonaccessoires. Een conceptstore noemen ze dat schijnbaar, weer wat geleerd ;)
Krullartstraat 18
h3

blogm1

blogm2
Mariapaviljoen
Het Mariapaviljoen is gevestigd in het oude ziekenhuis en dit zie je dan ook volop terug in het interieur. Ik vind dit zo leuk gedaan, de grappige ziekenhuisdetails (zelfs de tafels komen uit het voormalige ziekenhuis!), het nieuwe gemengd met het oude. Een leuke knipoog naar het verleden en tegelijkertijd een nuttige, leuke nieuwe bestemming. Ik vind dit een heel leuk concept! Je kunt hier overigens ook lekker lunchen of gewoon koffie drinken, ze zijn de hele dag open. Het menu is simpel en met een mooi prijsje.
Burgemeester Loeffplein 7012
Bar 35 – Burgers & Bier
And now for something completely different…. vleesch! De beste burgers in de stad eet je dus bij Bar 35, ze hebben er trouwens ook geniale nacho’s. Natuurlijk allemaal onder het genot van een lekker speciaalbiertje. Ik heb me laten vertellen dat ze 35 verschillende biertjes hebben en dat daar dus de naam op gebaseerd is… of dit ook daadwerkelijk zo is kun je natuurlijk maar op 1 manier ondervinden: op naar Bar 35! Mocht je niet in de stemming zijn voor burgers: geen paniek. In de buurt van dit tentje vind je nog veel meer restaurantjes. Maar daarover later meer.
Lepelstraat 35

‘t Paultje
Naast Bar 35 zit ‘t Paultje, een proeflokaal waar ze naar eigen zeggen maar liefst 350 biertjes te hebben. Of zijn het er ondertussen al weer meer? Niks hips hier, gewoon een bruine kroeg met heel veel biertjes. Altijd goed toch?
Lepelstraat 31A


Korteputstraat

Vlakbij de Sint Jan zit de Korteputstraat, dé straat waar je heen moet als je de andere eettentjes allemaal niks vond. Een klein straatje vol met allerlei restaurantjes, in allerlei stijlen en smaken. Als je hier niets vind wat je hartje bekoort dan weet ik het ook niet meer! Ik wil altijd nog een keer naar DEEG, de nieuwe pizzabar hier in de stad.
h7
bloguil
bl10
bl7a
Uilenburg
De bovengenoemde plekjes liggen in de Uilenburg, een pittoresk stukje stad waar je je soms net even waant in de Middeleeuwen. Nou ja, soort van… Loop hier vooral even doorheen om door de kleine straatjes te wandelen en een kijkje te werpen op de Binnendieze. Als je overdag nog tijd genoeg hebt en iets cultureels wilt doen: je kunt ook met een bootje de Binnendieze bevaren. Je gaat onder allerlei bruggetjes door en zelfs onder een kerk door. De gids vertelde me dat dat zelfs in Venetie niet gebeurd, jaja! ‘s Avonds ga je hierheen voor de vele restaurantjes en kroegen, keuze genoeg!
13
Sint-Janskathedraal
Natuurlijk kan een bezoekje aan de Sint Jan niet ontbreken als je dan toch in Den Bosch bent. Zodra je op de markt loopt kun je em al niet missen. In de wintermaanden vind je hier een grote kerststal.
IMG_8098a

IMG_8062aSchilderstraat
De schilderstraat is zoals je het je misschien al kan voorstellen een… nou ja, schilderachtig straatje! Ik kan er niets anders van maken. Vooral de grote muurschildering is een favoriet van me en als je de tijd hebt moet je even door dit kleine straatje heen lopen.
day78e
day78b
IMG_2617a
Bossche Broek
Toevallig een weekendje in Den Bosch en je wil eventjes uitwaaien? Dat kan in het Bossche Broek, een natuurgebied meteen bij het centrum. Ideale plek ook voor een rondje hardlopen trouwens!


Stedelijk Museum & Noordbrabantsmuseum
Als laatste nog even een cultureel verantwoord dingetje. We hebben namelijk ook twee goede musea, het Stedelijk Museum en het Noordbrabantsmuseum. Deze zitten, heel handig, ook nog eens samen onder 1 dak. Wat wil je nog meer? Check hun websites voor meer informatie!
Verwersstraat 41
sm-s.nl
noordbrabantsmuseum.nl

Follow:

7 Comments

 1. December 1, 2016 / 10:56

  Wat een leuke city guide! Bedankt voor het maken :)
  Ik ben al 9 jaar geen Bosschenaar meer, maar heb nu weer helemaal zin om de stad opnieuw te ontdekken!

 2. December 1, 2016 / 12:10

  Oeh, heel fijn zo’n uitgebreide cityguide! Ik ben nog nooit in Den Bosch geweest, maar dit is perfect om veel van de stad te zien. Ik ga snel iemand porren om mee te gaan op verkenning :)

 3. December 1, 2016 / 15:15

  Hele mooie foto’s! Ik woon echt al zo ongeveer mijn hele leven (Of ja, althans voor dat ik naar Engeland verhuisde afgelopen zomer) erg dicht bij Den Bosch, en ik kwam er ook met regelmaat, maar zo te zien zijn er toch nog een hele hoop plekjes die ik zelf nog niet had ontdekt!

 4. December 1, 2016 / 17:36

  Oh man, wat een plaatjes. Ik ga volgend jaar écht naar Den Bosch. Beloofd.

 5. December 2, 2016 / 13:05

  Ik ga dit artikel zeker onthouden want wil heel graag een keertje naar Den Bosch! Zoveel leuke plekjes zeg. <3 Het kattencafe lijkt mij ook echt heel cute!
  Liefs,
  Evelien

 6. February 8, 2017 / 11:36

  Wauw wat een prachtige foto’s! Vooral die van de Sint-Janskathedraal :) Ik kom niet vaak in Den Bosch maar wil er nu wel weer eens heen gaan!

  • Angélica
   Author
   February 9, 2017 / 10:19

   Ah wat lief, dankjewel! :)
   Ja Den Bosch is stiekem best een leuke stad, vooral nu er de laatste tijd steeds leukere plekjes bij komen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?