Caminito Del Rey – een prachtig wandelpad door de bergen

Het duurde even, maar eindelijk weer eens tijd voor een echte reispost op deze blog! Begin Februari was ik in het zonnige Málaga, in het zuiden van Spanje. Eén van de dingen die een vriendin heel graag wilde doen was het bewandelen van het koningspad – Caminito Del Rey. Misschien ken je het al wel van andere reisblogs, ik meende er al wel het één en ander over gelezen te hebben. Ik herinnerde me ook heel veel oude foto’s en filmpjes, waar mensen op brokstukken op grote hoogte moesten wandelen. Het was vanaf 1992 zelfs verboden om er te lopen, omdat het er zo gevaarlijk was. Er zijn daarna alsnog vijf mensen overleden omdat ze te eigenwijs waren. Met dat in mijn achterhoofd was ik wel een beetje huiverig om dit pad te gaan bewandelen, dat begrijp je misschien wel. Maar niets bleek minder waar! Een paar jaar geleden is het pad flink gerenoveerd en sinds 2015 weer geopend. Dit keer met veilige bruggetjes en prima wandelpaden (en zelfs suffe helmpjes voor loszittende rotsblokken) – helemaal niet eng dus! Ik zou zelfs durven stellen dat (mits je geen heftige hoogtevrees hebt) het pad eigenlijk helemaal niet avontuurlijk is, maar wel heel erg mooi. Alleen al vanwege de natuur vind ik dit een enorme aanrader.Wat is de Caminito Del Rey eigenlijk?

De Caminito Del Rey, het Koningspad, is een route van ongeveer 7,7km door de bergen van Andalusië. Het pas werd rond 1900 aangelegd om de energiecentrales rondom de watervallen van o.a. El Chorro makkelijker te kunnen bereiken. Door de jaren heen werd het pad steeds populairder, helemaal toen het eind 20e eeuw afgetakeld was. Echte daredevils kwamen hier hun grenzen opzoeken. In 2015 is het pad dus opnieuw geopend, dit keer ook echt als toeristische attractie zijnde. Wat mij betreft een hele slimme zet! Hier zijn de echte avonturiers het uiteraard niet mee eens, maar heel eerlijk? Ik denk niet dat ik dit anders ooit gedaan had! Wat zonde zou zijn, want de omgeving is echt prachtig. Kijk maar ;)

Het stuk voor de officiële ingang is ook al prachtig.

caminito del rey

Prachtige helmen mogen we op!

caminito del rey

caminito del rey

Het uitzicht is dus echt waanzinnig.

Daar gaat de trein naar Ronda, een plek die ik ook nog graag had bezocht trouwens.

Hier zie je goed het oude pad nog onder het nieuwe pad doorlopen. Het lijkt hier nog goed begaanbaar, maar er waren verschillende plekken waar je over enkel stalen balken moest lopen. En geloof me, dit is hoog! Nee dank je…

caminito del rey

caminito del rey

Prachtige bruggen bouwen ze hier!Voorbereidingen

Het gebied ligt ongeveer een uur rijden vanaf Málaga, dus erg goed te doen als dagtripje als je daar bent. Het is ook bereikbaar met het openbaar vervoer, maar wel wat lastig. Er is namelijk maar 1 optie wat betreft tijden, omdat er nauwelijks treinen gaan. Met de trein van 10 uur richting Ronda kom je er, bij de halte El Chorro stap je uit. Mocht je twijfelen – als je in een trein vol toeristen zit, dan zit je goed ;) Hier moet je nog een bus nemen, die je ook nog eens niet bij de ingang dropt maar bij een punt 2,5km verderop. Wat wij niet wisten was dat daar de route eigenlijk al begint, de officiële route vanaf de ingang is dus zo’n 5 kilometer. Dit is belangrijk om te weten omdat je per tijdslot een kaartje koopt. Wij dachten aan te komen met de bus rond 11.15 en genoeg tijd te hebben om om 11.30 bij de ingang te zijn. Aangezien we nog een half uur moesten lopen was dat dus niet zo. We hebben ons flink moeten haasten en waren er alsnog pas om 12.00 uur. Eigenlijk zonde want de omgeving was echt prachtig!
Het pad is ondertussen een behoorlijk drukke, toeristische attractie dus zorg er voor dat je de tickets op tijd koopt. Je boekt ze hier online. Als je met de trein vanuit Málaga komt is er eigenlijk maar 1 tijdstip mogelijk, namelijk die van 12 uur. Die was natuurlijk al lang uitverkocht dus wij hadden die van 11.30 maar kwamen door dat lange pad uiteindelijk pas om 12 uur aan. Gelukkig was dit geen probleem, maar als je met een grote groep bent kan dit nog wel eens lastig worden. Houd hier dus rekening mee!

Je loopt van begin naar eindpunt, dus in wezen loop je weer terug richting El Chorro. Daar hoef je ook geen bus terug te nemen, je komt bijna meteen bij het station weer uit. Voor het gemak zou ik ongeveer 2 uur aanhouden voor de totale wandeling. Als je met de trein gaat, kun je zeker wel de trein van 3 uur terug nemen. Er gaan er namelijk twee terug naar Málaga, om 3 uur en rond 6 uur. Je moet van tevoren bij het kopen van een kaartje al aangeven welk tijdstip je wil, beetje lastig inschatten dus. Maar die van 3 uur is goed te doen als je rond 12 uur gaat wandelen. Wij waren iets na 4 uur weer terug in Málaga.

Het klinkt misschien een beetje als gedoe, maar het is het wel heel erg waard. Uiteindelijk valt het ook best mee, als je het allemaal een beetje uitgevogeld hebt. Een treinkaartje kost maar liefst 10 euro (retour) en de tickets zijn ook 10 euro per stuk. Heel goed te doen dus! Voor meer informatie en de tickets moet je op deze site zijn.

Zou jij hier naar toe gaan?

Follow:

1 Comment

  1. March 31, 2018 / 18:38

    Wauw, echt prachtig zeg!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?